torsdag 14 april 2011

Det känns viktigt att vara


Bild från lansstyrelsen.se


Det känns viktigt att vara
när dimman släpper vätan
och glider bort mot öster.
De vintertrötta, kala björkpelarna fångar
solens tidiga strålar och bugar med
hela grenverket i tacksamhet,
alltmedan älven skapar kaos runt
de smutsiga isblocken.


Det känns viktigt att vara
när sparvarna tjattrar
och koltrasten övar sin strupe att sjunga.
Det tinar vid stadsparkens djupfrysta
grus och bildar en rännil vid gången
som söker i jord att försvinna,
samtidigt som luften andas ljum
kring en förmiddagsvandring.


Det känns viktigt att vara
när sömnen ropar på livet
och dagen stärker visionen.
Då rysansvärda, glömda drömmar smälter
undan och framtiden, i sin nyfikenhet,
breddar det snäva synfältet och
kallar det stigande ljuset fram
över svältfödda marker.


Det känns viktigt att vara
en tankegång bara.

~ Göran Hansson ~




    








Fredag


Vad tror ni om det här?



Bilden är från Svenska Dagbladet

Jämställdheten börjar i förlossningsrummet  står det i Svenska Dagbladet.  Ett genmäle från överläkare Urban Waldenström, Trollhättan har rubriken  "Ska BB förvandlas till vuxendagis"?  Tips: Klicka på länken och läs artikeln. Det känns uråldrigt att en läkare kan ha sådana åsikter!


måndag 11 april 2011

Utmaning - nobelpriskandidater 2011


Jag fick lust att läsa några av böckerna på listan över författare, vilka låtit tala om sig i nobelprissammanhang. Klicka på
Lyrans Noblesser, som har kläckt idén. Jag har samtidigt kontakt med andra boknördar under läsandets gång och efteråt. Det är roligt och givande! Vi har ju paus från Bokresan Jorden Runt under sommarmånaderna. Eftersom jag är dålig på att promenera sedan några månader (och vem vet hur länge till), har jag bokläsning som huvudsyssla. 

Jag har sorterat författarnamnen i bokstavsordning. De som jag har läst är markerade med röd f'ärg. De som jag vill läsa, men förmodligen inte hinner är markerade i blå färg.
  1. Adonis
  2. Claudio Magris (I blindo)
  3. Don DeLillo (Falling man)
  4. Gitta Sereny
  5. Haruki Murakami (Norwegian wood)
  6. Javier Marias (Alla själar)
  7. Paul Auster (New York trilogin, Illusionernas bok, Dårskaper i Brooklyn)
  8. Ngugi wa Thiong'o
  9. Peter Carey (Oscar & Lucinda)
  10. Assia Djebar ( Sultanbrudens skugga
  11. Joyce Carol Oates ( Djur, Mörkt vatten)
  12. Margaret Atwood (Alias Grace, Den blinde mördaren, Kattöga, Penelopiaden, Rövarbruden)
  13. Alice Munro (Hateship, friendship, courtship, Loveship, Marriage.  Nära Hem)
  14. Milan Kundera ( Varats olidliga lätthet)
  15. Amos Oz ( En berättelse om kärlek och mörker, Hur man botar en fanatiker)
  16. Chinua Achebe ( Allt går sönder)
  17. A.B. Yehoshua ( Kvinnan i Jerusalem), Den befriade bruden
  18. Per Petterson ( Ut och stjäla hästar)
  19. Ian McEwan ( På Chesil Beach, Hetta, Lördag)
  20. Michael Ondaatje ( Anils skugga)
  21. Salman Rushdie ( Midnattsbarnen)
  22. Cormac McCarthy ( Vägen)
  23. Nuruddin Farah ( Adams revben)
  24. Ismaïl Kadaré ( Aprils frusna blommor)
  25. Maryse Condé ( Färden genom mangroven)
  26. Ko Un
  27. Thomas Pynchon
  28. Tomas Tranströmer
Jag inser att jag läst sju av de listade böckerna och jag planerar nu att läsa åtta böcker under sommarmånaderna. Det ska bli intressant och roligt!


söndag 10 april 2011

Intet är som väntans tider


Intet är som väntanstider,
vårflodsveckor, knoppningstider,
ingen maj en dager sprider
som den klarnande april.
Kom på stigens sista halka,
skogen ger sin dävna svalka
och sitt djupa sus därtill.
Sommarns vällust vill jag skänka
för de första strån som blänka
i en dunkel furusänka,
och den första trastens drill.

Intet är som längtanstider,
väntansår, trolovningstider.
Ingen vår ett skimmer sprider
som en hemlig hjärtanskär.
Sällan mötas, skiljas snarligt,
drömma om allt ljuvt och farligt
livet i sitt sköte bär!
Gyllne frukt må andra skaka;
jag vill dröja och försaka,
i min lustgård vill jag vaka,
medan träden knoppas där.
~ Erik Axel Karlfeldt ~

En av mina älsklingsdikter som passar en dag som denna!


lördag 9 april 2011

Pianospelande barnbarn E och några tankar om Bockfesten

Tidigare idag var jag på Kulturskolan i Jakobsberg och lyssnade på barn som spelade olika instrument. Det var trevligt och E spelade bra - hon bugade till och med efteråt som riktiga virtuoser gör.  Jag hoppas hon fortsätter sitt pianospelande. Jag berättade för henne om min väninna som är 82 år och har stor glädje själv av sitt spelande och också glädjer oss andra som får lyssna.
Bockfesten filmad med bl a Isabella Rossellini. Jag såg slutet på filmen då den visades den 9 dec 2010. Den lär ska vara bra.
 Då min dotter och barnbarn E for hem framåt 5-tiden satte jag mig ned och läste den sista tredjedelen av romanen Bockfesten av Mario Vargas LLosa. Det har gått åt många koppar té under kvällens läsning. Jag började för ca tre veckor sedan med den här 500- sidors tegelstenen. Den första tredjedelen tog tid, främst beroende på min brist på koncentration men också svårigheten att minnas alla dessa namn som dök upp successivt.

Under trettio år styrde diktatorn Rafael Leonidas Trujillo Dominikanska republiken, ett litet land på östra delen av ön Haiti i Västindien. Handlingen består av tre delar, som vävs samman på ett elegant sätt, men det är lätt att följa spåren. I den första delen beskrivs Trujillos sista dag i livet med rakning och tvätt på morgonen, möten under arbetsdagen med sina medarbetare fram till kvällens sista resa i bilen till hans hem Mahognyvillan.

I den andra delen berättar Vargas om hur fyra konspirerande män väntar i en bil på strandpromenaden innan mordet av den hatade diktatorn utförs i maj 1961. Alla män berättar i tur och ordning vad de utsatts för av Trujillo och den ena berättelsen är värre än den andra. Vad de inte räknat med är nog att polischefen Garcia jagar dem efter det makabra mordet och tar dem en och en och det är här de fasansfulla tortyrberättelserna blir för svåra för mig att läsa. 

Det tredje berättarspåret tilldrar sig 1996. Urania Cabral, dotter till Antonio Cabral, tidigare en av Trujillos ministrar och närmaste män, besöker sitt hemland för första gången på trettiofem år. När minister Cabral föll i onåd offrade han sin 14-åriga dotter till Trujillo för att blidka diktatorn. Hennes uppgörelse vid återkomsten utspelar sig under hennes besök hos sin far och senare på kvällen, då hon förklarar för sin faster och sina kusiner vad som gjorde att hon lämnade landet som 14-årig flicka.  

Hela romanen skildrar endast två dagar, dagen då attentatet sker och den dagen Urania Cabral återvänder. Det som gör att boken är så bra är, enligt min personliga mening, Vargas fantastiska berättarkonst och hans språk. Speciellt slutet är fängslande.  Det här är en roman men en fiktion vad gäller familjen Cabral, men resten, Trujilloo och hans mördare har Vargas hämtat ur den verkliga  historien.

Mycket bra och läsvärd, men man måste ha gott om tid.




Lördag förmiddag



Plötsligt är det helg igen och allt är ogjort i mitt lilla hem. Hellre än att städa väljer jag att ta mig ut varje dag i veckan på mina aktiviteter. Eftersom foten värker sedan 3-4 veckor, kan jag inte gå som vanligt. Jag vet att det beror på spinal stenos, vilket ortopeden informerade mig om efter magnetröntgen i december. Det bästa mot kronisk smärta är att acceptera, att avleda och att göra något roligt. Men det har tagit tid att ta till sig och acceptera.

Förloppet kan ju tillfälligt stanna av, men bättre lär det inte bli. Förutom det har jag den vanliga Sjögrensvärken med värk i händer och andra leder. Det är som det är. Igår vilade jag foten och ryggen och därför gick det hyfsat att gå redan i morse och gör så fortfarande.

Från den 17 april, dvs påsklovsveckan v 14, ska jag inte bo hemma utan i ett av döttrarnas hus och vara katt- och husvakt. Jag hoppas på fint väder då. En väninna ska också bo där några dagar, eftersom de har sån fin uteplats. Den 20, "dymmelonsdagen" eller "askonsdagen" ska jag till Ortoped Center i Danderyd för att prova ut skor.

Nyss ringde äldsta dottern att hon kommer och hämtar mig om en halvtimme för att fara och lyssna på E´s pianouppspelning. Det ska bli mycket roligt! Sedan far vi tillbaks till mig för att putsa fönster, dvs dottern putsar och jag stryker gardiner. Nu tar jag en värktablett och någonting att äta till, så att jag kan njuta av uppträdandet. 

" Man har det som man tar det."

"Det gäller nu att se till mina möjligheter och inte se mina begränsningar."


 Jag önskar alla bloggvänner en riktigt skön vårhelg!