måndag 23 april 2012

Världsbokdagen




Idag firas Världsbokdagen. Jag brukar vara med och byta böcker den här den dagen, men jag har varit hemma idag och firar med att fortsätta läsa Little Bee. Igår natt läste jag till ½ 2. Historien är mycket gripande.

Förlaget vill inte berätta så mycket om handlingen och det förstår jag efter att ha läst drygt 100 sidor nu. Så här står det i Bokus presentation: "The publishers of Cleave's new novel don't want to spoil the story by revealing too much about it. They will say that the beach scene is brutal, and that it braids the fates of a 16-year-old Nigerian orphan and a well-off British couple." Det tar längre tid än vanligt på grund av dimsyn och rinnande ögon då och då. Jag köpte boken  på Engelska - tycker det är bra med en kartonnerad bok och att stilen är större än i en pocketbok. Det är inte fel att hålla språket levande. Priset är bra - ligger mitt emellan inbunden och pocket.

Just det, jag var på Stadsteatern igår, matinéföreställning och blev glatt överraskad över att det var så bra. Även om jag sett filmerna många gånger, var det här en annorlunda stil. Bra skådespeleri! Humor och en härlig stämning spreds av alla personer vid den lilla järnvägsstationen. På en stor duk projicerades bilder från kriget och London i början och skådespelarnas ansikten visades i närbild på duken, vid känsliga pass. Mycket skickligt gjort. Musik och sång framfördes också vid sidan om. Tågen dundrade fram på duken vid stationen. Ett ovanligt grepp!

/Kajsastina




fredag 20 april 2012

"Tröst för ett tigerhjärta"

Nu framåt kvällen börjar jag nog bli glad över min födelsedag, speciellt om man tänker på alternativet. Vi firade ju förra söndagen med familjemiddag. Gick upp 07.00, dotter M skjutsade mig idag (annars brukar jag åka sjuktaxi) till min 5:e och nästsista CHOP-kur. Kuren ges via den inopererade "Portacatten". Port-a-Cath är ett implanterbart injektionssystem, som ger god tillgång till blodkärl och underlättar intravenös behandling, både för patient och personal.
Hela systemet ligger under huden vilket minskar risken för infektioner och stör inte patienten i det dagliga livet. Genom huden och membranet kan en nål införas i kammaren  under behandlingen.


Vi var ensamma på salen och hon läste en bok, jobbade litet och gick och köpte kaffe latte. Vi kom hem vid 1-tiden, jag försökte äta en lätt lunch och läste DN då M dammsög och drog över badrumsgolv och kök med Citronajax. Innan hon for hem till familjen handlade hon i min butik på vägen. Själv sov jag i över TVÅ timmar och är något mindre trött, men illamående och har problem med dimsyn och tåriga ögon. Jag hoppas det går över till söndag då vi har tre biljetter till Stadsteatern. Om jag bara är trött, kan jag gå, men inte om jag har andra biverkningar. Vi överlåter i så fall biljetten till dotter K eller M´s man.


Filmerna, som bygger pjäsen, går ofta i repris och de har följt mig genom åren. Speciellt filmen från 1945 har jag sett många gånger och jag tycker den är bättre än den med Meryl Streep. Noël Cowards Brief Encounter hade urpremiär 1936 som teaterpjäs under namnet Still Life. 1945 kom David Leans klassiska filmversion med Celia Johnson och Trevor Howard i huvudrollerna. Den guldpalmbelönade filmen har fått många efterföljare. 1974 kom en version med Sophia Loren och Richard Burton och 1984 kom den i ny tappning i Falling in love med Meryl Streep och Robert De Niro för att nämna de mest kända.

I huvudollerna Helena Bergström och Jakob Eklund
Elektrisk, bitterljuv, återhållen passion i skuggan av andra världskriget. Noël Cowards mästerverk Brief Encounter om förbjuden kärlek får nytt liv på Stora scenen i en föreställning som blandar teater med sång och klassisk biofilm.


Alldeles nyss ringde barnbarnflickan E och gratulerade på födelsedagen och pratade en stund. Hon skulle se Let´s dance, men jag ska vila ögonen så det blir nog radio för min del.


Ha det gott!


/Kajsastina