torsdag 14 februari 2013

Ska aldrig vintern ta slut?

Slutar aldrig den här vintern för mig?
När kommer VÅREN?


Vi fick mer snö för ganska många dagar sedan. Har vi fått plogat? Nej! Skottat? Nej! Igår pulsade jag omkring mina ärenden här i "byn" Edsberg många gånger. Möte i kyrkan kl 9, sedan till Seniorträffen och åter till kyrkans "öppen onsdag" på eftermiddagen. Också idag gick det inte så bra att gå, fast då hade någon visat vägen genom att lämnat djupa hål efter sina kliv i snön. Jag tycker att broddarna "tvärstopp" är obekväma att använda, så jag handlade en annan sort idag, "Ready" anti-slip protector, 139 kr. Så nu kanske det slutar snöa åtminstone. 
 
Nu tänker jag vara inne resten av dagen under min pläd och dricka té och läsa "Anna Karenina". Såg i tidningen att filmen Anna Karenina snart har premiär och den ska jag naturligtvis se.
 
Ha det gott i februarivädret!
 
/Kajsastina





tisdag 12 februari 2013

Semmeldagen

Bild lånad från wordpress.hogtider.com

Semlor börjar numera säljas i december, men för den som vill hålla på traditionerna äter man inte den första semlan förrän på fettisdagen. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan. Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar fastan innan påskhelgen. Eftersom fettisdagen infaller fyrtiosex dagar före påskdagen så är datumet beroende på när påsken infaller. Påsken i sin tur infaller ju på olika datum varje år beroende på månens rörelse i förhållande till jorden.
Källa Wordpress.hogtider.com

På 70-talet bodde jag i Umeå och där firades Semmeldagen genom att skolorna fick ledigt efter lunch. Jag arbetade vid Universitetet och vi fick också ledigt. Den eftermiddagen skulle vi åka skidor och äta semlor. Jag åkte mycket skidor i Umeå, eftersom vi bodde precis bredvid ett friluftsområde, Gamlia.

Idag, efter styrketräningen på 40 minuter, har jag faktiskt ätit en semla men några fler blir det inte i år. Ja, möjligen en "minisemla", som finns att köpa på vårt konditori.

Ha en fin Fettisdag!

/Kajsastina