lördag 24 juni 2017

Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout


BOKUS skriver:

Mitt namn är Lucy Barton är en känslig och osentimental skildring av den komplicerade kärleken mellan mor och dotter. Den kritikerrosade romanen har legat etta på New York Times bästsäljarlista och har nominerats till The Man Booker Prize 2016.

Lucy Barton återhämtar sig långsamt från vad som borde ha varit en enkel operation. När hennes mamma, som hon inte har talat med på många år, kommer på besök verkar det som om deras trevande samtal om människor från förr skulle kunna få dem att hitta tillbaka till varandra. Men strax under ytan finns all spänning och frustration som genomsyrat deras relation. Och som tagit sig uttryck i Lucys flykt från den trasiga familjen, hennes önskan att bli författare, äktenskapet och kärleken till de två döttrarna.


Den hyllade författaren Elizabeth Strout, mest känd för sin Pulitzerprisbelönade roman Olive Kitteridge, har en sällsynt förmåga att teckna mänskliga relationer som berör på djupet. Mitt namn är Lucy Barton är inte bara ett oförglömligt porträtt av en kvinna, utan också en berättelse om klass, flykt och trasiga familjer.

"Det är ett avstånd i klass, ett avstånd i tid, ett avstånd i livserfarenheter. Hur fogar man ihop sig? Går det över huvud taget? Väldigt rörande och väldigt tafatt börjar de här kvinnorna trevande att närma sig varandra. ... Det här är en klar fyra, en väldig
t stark fyra."
Yukiko Duke, SVT

1 kommentar: