Annika Dahlqvists kost LCHF (LowCarb-HighFat) = lågkolhydrat-högfett
ska tydligen förbättra symptomen då man har Sjögrens Syndrom. Jag ställde en fråga på hennes blogg och fick svar:
Min fråga: - Jag har Sjögens syndrom. Har i korta perioder prövat att äta som tidigare inlägg, men är samtidigt rädd för att det påverkar hjärtat o kärlen. Har blodtryck 130-140 med medicinering.
Kul att få kontakt med andra eller svar om dieten kan följas.
varma hälsningarSkrivet av kajsastina den 15 februari, 2011 kl. 09:23 #
Svar från Dr Dahlqvist: - Kajsastina, Sjögrens syndrom är en inflammatorisk sjukdom, och LCHF är inflammationsdämpande. Naturligt fett, så mättat som möjligt, dämpar inflammation. Naturligt fett sätter inte igen kärlen. Däremot onaturligt fett som margarin och omega-6-oljor: Becel, Milda, Lätta, Flora, majsolja, solrosolja etc sätter troligen igen kärlen eftersom de är onaturliga för kroppen och orsakar inflammation.
Kolhydrater och många tillsatser och kemikalier i maten orsakar också inflammation med förkalkningar i kärlen.
Se i mitt kostprogram, länk 1a i bloggmarginalen, vad som är bra respektive dåligt att äta.
Skrivet av Annika D den 15 februari, 2011 kl. 09:42 #
Kajsastina, Blir du inte bra på mitt förslag till LCHF kan du prova att även utesluta mat med mjölkprotein.
Skrivet av Annika D den 15 februari, 2011 kl. 09:46 #
En annan kvinna skrev till Annika Dahlgren:
Mail från Guita:
"Kan inte se att Sjögrens syndrom finns med bland sjukdomar på hälsovinstlistan. Kanske ingen ännu har redovisat resultat. Jag har
haft denna sjukdom under minst 10 år. Jag äter nu LCHF men utan kött, i
stället ägg, grädde, smör, ghee, linser, bönor m m. Tycker mig märka
en förbättring men förstår att det kan ta lång tid innan jag blir
frisk. Svår sjukdom som jag haft under lång tid kan säkert inte botas
i en handvändning. Tror bestämt att jag kommer att lyckas. Mars månad
skall jag kontrollera mina blodvärden igen och det skall bli
intressant om min höga sänka och andra felaktigheter i blodet har
förbättrats. Vid senaste kontrollen i september sa min läkare att
någonting i blodet var lite bättre. Återkommer gärna med en positiv
rapport nästa år."
Sjögrens syndrom är en kronisk reumatisk sjukdom med torra slemhinnor. Själv tror jag att man kan dämpa de värsta symptomen, men jag har ännu inte läst att någon skulle ha blivit botad helt.
Idag borde jag skriva om något positivt, speciellt då det är Internationella Kvinnodagen med tonvikt på Internationella. Då jag kom hem från körsång och föredrag roade jag mig med att surfa runt och läsa vad man skriver den här dagen.
Så här uppfattar jag bloggandet idag:
Unga bloggande kvinnor skriver som vanligt om sitt utseende
Att de ska unna sig och pyssla om sig själva
Att de ska fira dagen med semmelätande
Många män skriver att de är dödströtta på feminism
Andra bloggare rabblar upp betydande årtal då kvinnokampen har uppnått något mål.
Alla de där årtalen känner jag till, eftersom jag är 40-talist. Fast för 40 år sedan trodde jag att vi skulle ha nått längre för kvinnans jämställdhet i Sverige.
I resten av världen lever kvinnor under förtryck (även i Sverige) och utsätts för våldtäkter, misshandel och mord. Bilden ovan är kvinnor i Afghanistan som protesterar på Internationella kvinnodagen. De blå schalarna bärs som symbol för rättvisa.
Kampen för kvinnans och mannens jämställdhetskamp borde pågå varje dag - inte bara en dag om året.
Jag har reflekterat litet över varför det skrivs så mycket i media om fattigdomen just nu. Är det bara pengar det handlar om i samhället? Jag tror många barn som lever i familjer med gott om pengar - som har möjlighet till resor på sportlov och utlandsresor - ändå saknar det allra viktigaste:
Kärlek.
I dagens DN står det att läsa om Rädda Barnens undersökning om barns fattigdom i Sverige. Jag växte upp på 40-talet under svåra förhållanden: Vi hade mat (men inga pengar), vi hade säng, (men inte eget rum) det fanns inga fickpengar (men det fanns alltid pengar till sprit). Jag växte inte upp hos mina föräldrar och kan nog kalla mig för "maskrosbarn", men jag anser ändå inte att jag växte upp i fattigdom.
Min kommentar till artikeln: Tyvärr kan inte barn välja sina föräldrar. Hur ska man kunna komma till rätta med fattigdomen hos barn utan att få påverka de val föräldrarna gör?
I Newsmill skriver Jonatan Hermansson som svar på Helena Rivièrs artikel: "Man måste inte vara hungrig för att vara fattig". Min kommentar på det är: Jo, absolut. Eller har man särskilda normer för fattigdom i Sverige jämfört med övriga världen. Värdsbankens norm för fattigdom gäller väl alla länder. Jag håller mer med Helena Rivièrs syn.
För ett år sedan skrev media så gott som varje dag snyfthistorier om s k fattiga människor. Jag tar upp tråden från min gamla blogg och citerar ur Aftonbladet den 30 september 2010:
--------------------------
”Maria, fattig: I dagens Sverige måste du klara dig själv eller kasta dig från stupet
Ibland skippar jag att äta. Jag äter varannan vecka när jag har barnen hos mig. De övriga veckorna äter jag minimalt för att stilla värsta hungern. Inga lagade mål mat. Följden har blivit att jag drabbats av bristsjukdomar som jag nu får behandling mot.
Jag vet inte varifrån jag ska få pengar till hyran. Jag och mina barn är med snabb fart på väg in i fattigdomen. Jag ser ingen rätsida på vår situation. Socialen har ingenting att bidra med.
-------------------
Jag hade tidigare ett bra jobb med en bra lön. Men när livet rasade och jag blev sjuk fanns inte backupen och inte möjligheten att återhämta sig för att komma tillbaka till arbetslivet. I stället finns kraven, och krav gör många människor ännu sjukare.”
-------------------
Ungefär så här räknar en kommun ut månadsbidraget för:
Ensamstående mamma med två barn
Försörjningsstöd5 650
Bostadsbidrag3 200
Barnbidrag2 200
Underhållsstöd2 546
Summa inkomster 13 506
(Källa: Socialbidragsnormen 2010)
Ovanstående summa per månad är knappast fattigdom. Då använder man pengarna till fel saker. Inköp på avbetalning och lyxartiklar till hemmet är grogrunden för dålig ekonomi.
Det är lättare att skylla på samhället än att ta ansvar för de dåliga val man gjort i livet – val som påverkat den ekonomiska situationen. Ingen tar hänsyn till det utan beskriver sig hellre som offer för omständigheterna.
Det är skillnad mellan relativ fattigdom och absolut fattigdom. Ingenstans i media går man in och analyserar vad det beror på att människor hamnar mellan två stolar i krislägen. Just nu skyller alla på alliansens politik. Men det var likadant tidigare på 80-talet.
Verklig fattigdom är när man går till sängs hungrig, saknar tryggt boende och inte har hela och rena kläder.Vid verklig fattigdom lever man på mindre än en dollar om dagen och det finns inte många sådana personer i Sverige (bara de personer som av olika skäl vill hålla sig utanför det sociala). (Värdsbankens mått för fattigdom).
Jag skulle vilja se den pensionär som går ut i massmedia och berättar hur det är att äta gröt i två veckor och beklaga sig över sin situation. Skulle önska att fler vågade, men de äldre skäms.
Igår stavade jag och idag har jag ont i foten. Bör inte gå på den förrän inflammationen gått ned. Jag borde ha gått med på att operera hammartån den 2 mars, men jag ville fortsätta min vattengympa, som jag hade turen att få delta i 12 veckor.
Tål tyvärr inte inflammationshämmande, men jag har tagit en idag och varit inne och bakat.
Mitt i min rubrik på förra inlägget ligger en annons från Aftonbladet. Den har jag inte lagt in. Är det en spammare som använt en robot att surfa runt och sprida skit/spam i kommentarerna till bloggen? Jag har ju faktiskt kommentarsgranskning med ordkontroll för att slippa det värsta. Bara det inte hamnar virus i kommentarerna också - inte kul!