fredag 18 mars 2011

En dag i tystnad för Japans offer




Den senaste veckan har vi väl alla följt nyheterna från Japan. Det som hänt människorna där är ofattbart för oss i vårt trygga lilla land. Allt är redan sagt i massmedia.


Fredag förmiddag och på väg ut

Tack för bra bussförbindelser! Igår "haltade" jag till bussen vid 12-tiden. Min fot har värkt i ca fem veckor nu - de senaste dagarna har jag inte kunnat stödja på den. Diagnosen var tidigare "instabil fot". Jag har ont i vila och då jag vaknade igår kände jag mig tveksam till att fara på vattengympan. "Skam den som ger sig", tänkte jag. Det kan knappast bli värre, så jag tog bussen för att njuta av det 34-gradiga vattnet. En väninna går där också och vi fikar alltid efteråt!


Det gick fantastiskt bra, men då vi hoppade lyfte jag vänster ben och hoppade på det högra benet som på bilden nedan. Ingen såg det, eftersom jag var under vattnet.




Har dock inte bikini som på bilden och är inte lika voluminös som damen på bilden *fniss*. Värken minskade efter Alvedon och vila  - ingen städning här inte. En av tanterna  jag träffade på Seniorträffen tyckte jag skulle be om att få ta blodprov för misstänkt gikt. Så där ont kan man inte ha, tyckte hon. Väl hemma gick jag in på "Mina vårdkontakter" och sände ett meddelande till min husläkare. Efter 4 timmar kom ett sms att jag hade svar. Där stod: " gå till receptionen på VC i morgon förmiddag och hämta remissen till blodprovstagning." Samtidigt skrev hon att  hon har sänt remiss till en ortopedisk fotklinik för att jag ska få hjälp. Tala om bra service här i Stockholm! Alltid något att vara tacksam för.

Efter en kopp kaffe går jag nu till Vårdcentralen, 5 min härifrån, sedan till Seniorträffen, där vi ska förbereda för nästa veckas knytkalas på pajer.


Trevlig helg!


torsdag 17 mars 2011

Färggranna sockar


Färgglad stickning till sockar med stickor 2½


 Har varit på vattengympan idag. Bussen dit tar 23 minuter, så jag satt och stickade på bussen.
Att sticka går bättre än att läsa då bussen skumpar omkring.

Ha det gott!

tisdag 15 mars 2011

En vanlig tisdag



Är just nu inloggad på Facebooks "Tussilago-café",
där man kan byta idéer och stickmönster med andra stickfantaster.
Idag har jag  övat vårsånger med kören. Det känns litet för tidigt att sjunga
"Det är våren, det är våren, som har kommit igen och med den kärleken ..."Men den dagen vi ska sjunga upp hoppas jag att våren har kommit igång.

Skulle så gärna vilja promenera i solen, men foten värker och det gör ont att gå på den. Det är bara att acceptera läget. Jag tål inte antiinflammatoriska mediciner, så då får jag köra på Alvedon och ha ont. Jag sände ett mail till min läkare för att få remiss till ortoped center för utprovning av inlägg.

Veckans övriga program blir i morgon, onsdag, lunchbjudning.

Torsdag vattengympa - skönt!



måndag 14 mars 2011

Ett vårtecken, om man är optimist


 Idag har jag gått utan broddar!
Det kändes jätteskönt fast jag fick gå runt de isiga fläckarna.  Det är för mig ett vårtecken om något. Jag har haft broddarna på skorna i nästan fem månader. Annars var vädret gråmulet, men ganska varmt. En hoppfull dag har avverkats och i morgon sjunger vi vårsånger i kören.

Ha det gott!

söndag 13 mars 2011

Bokresan - Mellanöstern- etapp Libanon



MELLANÖSTERN


Innan jag startade resan ville jag ta reda på definitionen på Mellanöstern. Ländernas namn och gränser har förändrats sedan jag läste geografi, så jag hade inte så bra koll på vilka länder som räknades dit.

Det saknas en tydlig definition om vad som räknas som Mellanöstern. De länder som dock som oftast räknas hit är de asiatiska arabstaterna samt Israel och Iran. Av dessa stater är Iran den största till befolkningen. (wikipedia.org)

LIBANON
Staden Byblos i Libanon, som givit namn till bibeln, har en historia flera tusen år äldre än själva kristendomen. DN:s Hans Arbman har träffat 89-årige Pépé Abed, ägare till restaurangen Byblos Fishing Club, dit världens jet set vallfärdade på sextiotalet. Det är en intressant artikel och jag länkar till den här.

Men nu till boken "Sju stenar till den otrogna hustrun, förf Vénus Khoury-Ghata
Huvudpersonen är en kvinna från Paris, som på sätt och vis har flytt efter att ha blivit ratad av sin älskare. Hon söker sig till en hjälporganisation för änkor och barn. 
Hon får uppdraget att ta sig an Noor, som har dömts till stening efter det att hon våldtagits och blivit med barn. Sharialagen säger att hon har gått med på samlaget. Hon har tre pojkar tidigare men mannen har övergett henne och tagit barnen med sig och hon bor nu ensam i byn Khouf. Khouf är en by där kvinnor endast är hondjur och inte mer värda än kattor eller hyndor. Shejken och sharialagen reglerar allt liv och kvinnorna lever under det patriarkala förtrycket.

I början tycker Noor att främlingskan, som hon kallar henne, är konstig som har bild på sin döda katt och som sörjer en olycklig kärlek. De kommunicerar utan ord och vad de känner beskrivs i inre dialoger. Noor är mycket arg på den franska kvinnan som i boken kallas ”Du”. Det tyckte jag var litet besvärligt ibland. De blir så småningom fästa vid varandra och en konstig vänskap utvecklas. Kvinnan stannar i byn lika länge som det tar för barnet att födas. Hon tar strid och besöker mullor för att få domen hävd.

Boken är kritisk mot islam och beskriver kulturen och kvinnornas underlägsenhet i detta samhälle. Tonen är inte humoristisk utan mycket kall tycker jag. Läsningen är realistisk och skriven på ett vackert språk. Vissa stunder måste jag lägga boken ifrån mig, då den var upprörande. Den stannar kvar i minnet.

Författarinnan heter Vénus Khoury-Ghata; hon är född i Libanon men lever sedan trettio år tillbaka i Frankrike.

Den här boken är upprörande, men samtidigt fängslande. Den är skrivet på ett vackert språk och jag ger den sju poäng av tio.

Förklaringar:

stening, stenande, en form av dödsstraff som går ut på att man dödar en person genom stenkastning. Stening omnämns i bl.a. de medeltida Upplands- och Östgötalagarna som straff för den kvinna som mördat sin man.
sharia [ʃari:´a] (arabiska), enligt islam den gudomliga lagen, ett abstrakt begrepp för den ordning som Gud givit människan genom uppenbarelsen. En islamisk rättsvetenskap (utvecklades tidigt för att fastställa vad som är förenligt med sharia enligt Koranen och sunna. Det finns olika uppfattningar om hur den bäst förverkligas och tillämpas i praktiken. I några stater utgör en viss tolkning av sharia landets lag (t.ex. i Saudiarabien) eller överordnas landets lagstiftning (t.ex. i Iran). Islamistiska rörelser kräver att statens lagar ska vara i enlighet med sharia.