tisdag 9 augusti 2011

Besök vid Ulriksdals trädgårdar och café, dopp i pol och firande av 7-årigt barnbarn

Vilken heldag jag har haft med trevligheter! Vi skulle egentligen fara till en ö i Mälaren utanför Västerås, där jag har en god vän som bor hela sommaren i sin sommarstuga. Nu blev det inte så, eftersom damen ifråga inte har telefon där och inte heller äger en mobil. Jo, det finns några människor som inte hänger med på teknikvågen. Vi ville inte fara på vinst och förlust, ifall hon kanske hade rest bort. Trots att hon far till stán en gång i veckan fick hon inte mitt brev, där jag hade föreslagit den 9 augusti. Damen har ringt mig innan och vi bestämde att jag skulle sända ett brev innan. Min dotter skulle skjutsa mig och hon kunde bara den dán. Istället gjorde vi  en tur till Ulriksdals trädgårdar, där jag inte hade varit på länge. Jag passade på att träna att ta bilder med nya mobilen. Några blev bra, men på en del skakade jag nog till litet och dessutom började det duggregna, men det var varmt och en mycket skön promenad bland alla landen med blommor, grönsaker och växter. Jag handlade blommor, grönkål, dottern sallad och en del krukväxter och perenner. Majsen och rödbetorna var inte mogna, så jag kommer absolut att fara dit en gång till för att skörda.
Bild mot vattnet

Ett fält med olika blårosa blommor

Många fält med solrosor


En ljusare sorts solros
De här färgerna ville dottern ha i sin trädgård nästa sommar.
Det började bli utblommat nu, men de längst bak ¨
är röd stormhatt.
Det trevliga cafét var vår belöning efter vår handling.
Vi satt ute under ett lövtak, drack kaffe, åt ciabatta med salami och brieost.

Det här var lövportalen som jag ville fota. Dottern fick
ställa sig som blickfång och eftersom bilden är suddig, lägger jag in den.
Vi for hem till dottern, där hon pysslade med trädgården. Själv plockade jag en jättestor squash från vår odling för att ta hem och ha som bas i min ratatouille. Vi har 12 st kvar och då har M gett bort några. Jag läste i solen i skön stol vid polkanten men doppade mig då och då. Det går att ta 8-10 simtag runt i den. 
Dagen avslutades med födelsedagsfirande av E, 7 år. Vi besökte San Marco på Häggviksvägen dit svärson F kom från jobbet, dotter K cyklade dit med barnbarn A. Jag och dotter M hade hämtat C från träningen och kört dit med mig och E. Svärson Y tog bilen med födelsedagsbarnet. Ja, logistiken verkar krånglig att få alla nio samlade på samma plats kl 18.30.
Jag njöt av sällskapet, den goda maten, gott rödvin och Tiramisu till efterrätt - barnen tog glass med jordgubbar. Födelsedagsbarnet grattades och var glad och nöjd.
måndag 8 augusti 2011

Min sommarläsning

Idag fixade jag ärenden i Sollentuna C snabbt. Jag går sällan och shoppar om jag inte ska ha något just då. Putsade frisyren hos min frissa som hade slarvat litet med klippningen för tre veckor sedan och då jag inte var nöjd gick jag tillbaka.
Tittade, som vanligt in på biblioteket. Jag skulle reservera några böcker, bland andra Anna Swärds Till sista andetaget, men där på utlåningshyllan "max lån i 7 dagar" fann jag Amos Oz´ Lantliga scener och Nicole Krauss´ Det stora huset. Jag får bara ha dem i en vecka, men det räcker säkert. Träffade en vän och fikade ute i solen på kafé Biblos. Det var lagom varmt så vi blev sittande en lång stund. Plötsligt var klockan 3, tog bussen hem och började under resan läsa  Det stora huset.

Läsningen i sommar har blivit eftersatt på grund av det vackra vädret och också rörig, då det händer att jag lägger en bok åt sidan, om jag inte finner den intressant efter ca 30 sidor.

Här nedan mina lästa böcker i juni och juli, utan inbördes ordning:

Paul Auster, New York-trilogin
Aino Trosell, En gränslös kärlekshistoria
Ian McEwan, Lördag, På Chesil Beach och Hetta (har lyssnat som radioföljetong)
Dorothy Sayers, Oskuld och Arsenik,
Amos Oz, En berättelse om kärlek och mörker,
Siri Hustedt, Sorgesång
Karin Alvtegen, En osannolik historia
Nicole Krauss, Kärlekens historia,
Tatiana de Rosnay, Saras Nyckel

Av Lyrans Noblessers Utmaning - Nobelpriskandidater har jag följande böcker kvar att läsa: 
Michael Ondaatje, Anils skugga
Ismail Kadaré, Aprils frusna blommor
Tomas Tranströmer
Adonis
Haruki Murakami, IQ84

Jag fick nyligen en fråga om när och hur jag läste:
Jo, jag har dit lika mysigt morgon och kväll ungefär som bilden visar till höger. Det händer att jag stjäl av den dyrbara sömnen och läser långt in på natten. På dagen läser jag sittande i skön fåtölj eller vid köksbordet. Nu på sommaren följer boken också med mig ut vart jag än ska. Då slipper jag stå och ha tråkigt vid busshållplatsen. Jag läser kanske i genomsnitt  3-5 timmar. Däremot tittar jag mindre på TV. 


söndag 7 augusti 2011

Ett förlösande och skönt regn - luften går att andas

I veckan har jag känt av den långvariga värmen som ett tryck i pannan,  har nästan haft koncentrationssvårigheter. Då det släppte på förmiddagen hade det smällt med några åskknallar och energin började återvända. Värmen tar på krafterna, vi är inte alla  skapta för sol och värme dag ut och dag in.  Efter dagens Qigong (ja inomhus), ryggövningar och litet stök med  mat och tvätt ser jag nu fram emot att sitta med en bok i eftermiddag och läsa. Knausgårds bok "Min kamp" är hittills en njutning att läsa, men jag läser den inte sammanhängande. Kommer också att ta en liten promenad i regnet  - med regnkappa.