lördag 2 mars 2013

"Klassikerutmaning" - läsning januari och februari

Tack Lyrans Noblesser för Klassikerutmaningen! I två månader, januari och februari, har jag läst Anna Karenina av Leo Tolstoy. (806 sidor, förlag Wordsworth Classics). Jag kanske tog mig vatten över huvudet, men jag hade hjälp av att ha läst romanen tidigare, omkring 40 år sedan. Jag tycker att jag läser böcker annorlunda och på ett djupare sätt då det har gått så pass många år emellan. Dessutom läste jag mycket snabbare då jag var yngre och kanske missade en del. Romanen har ett omfattande persongalleri. Jag fick då och då gå till sidan i början av boken och läsa på vem som var vem.  Då jag väl fått in det i mitt huvud  fann jag ett stort  nöje att läsa boken. Den är mycket bra. Kortfattat handlar boken om otrohet, svartsjuka i högre kretsar som grevar, prinsar m.m. och framför allt om en kvinnas väg mot sin undergång i kejsardömet Ryssland i slutet av 1800-talet.

Några av oss kanske har sett filmen från 1935 med Greta Garbo i huvudrollen, eller med Janet Leigh från slutet på 40-talet. Just nu går en nyinspelad film med Keira Knightley.  Jag återkommer med min bedömning senare i veckan.

Idag har jag börjat läsa Thérese Raquin av Emile Zola.

/Kajsastina

tisdag 26 februari 2013

Allt väl, efter omständigheternaHär är så tyst, så tyst! Men det var det inte igår. Findus jamade mycket då han lämnades här i söndags kväll, men slutade av ren utmattning framåt natten. Igår natt jamade han runt 12-tiden men sedan gav han med sig. Det blev aldrig något direkt slagsmål. Men det kanske kommer.

Leo och Sessan har börjat nosa på varandra. Sessan ligger på sin vanliga plats och sover med ett halvt öga öppet. Findus kommer bara fram för att gå på lådan och för att äta. Leo kan till och med låta sig lyftas och sitta och spinna i mitt knä.  

Jag for på styrketräningen vid 11-tiden. Solen sken och jag borde ha gått min promenad, men jag kan bara träna tisdagar och fredagar. Hoppas få mer tid i morgon och hoppas också på solsken. Javisst, då ska jag spela Canasta mellan 13 och 15, men jag hinner före det.
Det är mest damer som besöker styrketräningen.


Annars är allt bra, eller nästan bra, om jag bortser från litet värk (medicinerna hjälper och det är jag glad för) och att jag inte kan tugga, men jag antar att jag vänjer mig. Om jag fortsätter spara som jag gör, så har jag fått ihop kostnaden för tänder om två år.

Dagens frisyr är ingen frisyr - bara lockig.
 
Min dotter K lämnade tre små flaskor rödvin till mig samtidigt med katten.
 
Öppnade en flaska i söndags kväll. Och jag har 2 hela flaskor och 1/3 flaska kvar. Ska ta skvätten  till middagen senare.
 
Ha det så gott!
 
/Kajsastina