torsdag 1 november 2012

Allhelgonafirande och Halloween


Allhelgonahelgen innehåller två helgdagar. Alla helgons dag infaller i år den förste november och firas på lördagen närmast efter det – i år den 3 november. Dagen ska alltså firas mellan den 31 okt och den 6 nov. Vid nittonhundratalets mitt växte traditionen med att tända ljus på anhörigas gravar. Denna tradition kommer ursprungligen från de katolska medelhavsländerna. Och till slut återinfördes dagen som helgdag i och med helgdagsreformen 1953. Dagen blev då döpt till alla helgons dag.

Helgdagarna handlar både om att vi i livet kan vara förebilder för varandra. De handlar också om hur de som levt före oss är och kan vara viktiga förebilder för oss.

Den religiösa traditionen som många värnar hårt om - det svenska Alla Helgons-firandet- är bara ca 50 år.

Dödskult och helgonkult vid vinterhalvårets ingång som Halloween står för har också svenskar firat i många hundra år, men det har glömts bort. De flesta tror att det enbart är ett kommersialiserat jippo från USA.

Den här årstiden behövs ljus och litet festligheter. Ta och fira i tre dagar: På fredagen låta barnen klä ut sig och fira Hallowen och sedan traditionellt tända ljus på gravarna under lördag och söndag.


Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve och fiandet kom till Sverige på bred front från USA. Halloween i Sverige firas fredagen före alla helgons dag, i år fredag den  2 november.

Källa: Nordiska muséet och WikipediaTrevlig helg! önskar


/Kajsastina 
 

onsdag 31 oktober 2012

Amaryllislöken på plats
 Den här tiden på året dricks det här mycket té och eldas ljus.  Idag ökade jag på trivseln med en amaryllislök. Får se hur den tar sig.

/Kajsastina

söndag 28 oktober 2012

Herr Skalman med inbyggd sov- och ätklocka!

Bilden lånad av RuneA spicecomments
Att vi skulle ställa tillbaka klockan visste jag naturligtvis om då jag gick till sängs vid ettiden, men hade glömt det då jag vaknade kl 9. Att gå runt och räta på ryggen medan jag gjorde frukost tog ungefär en timme och först då jag lyssnade på P1 i radion blev jag påmind om tiden; ställde tillbaka klockan, klädde på mig och gick ut 30 min stavgång. Varken mer eller mindre. I fredags fick jag ändrade rörelser på bensträckarapparaten av sjukgymnasten Hon ökade vikten till 30 kg för benpressningsapparaten. Jag fick kämpa på: -  det ska kännas och ta emot men inte göra ont, sa hon. Hade jätteont i lördags, men idag är det bättre. Tydligen ska man orka en tyngd motsvarande sin egen vikt. Tur då att jag gått ned 13 kg!

Hon rekommenderade mig att fortsätta med 30 min promenad varje dag, också då jag hade ont. Väl hemma igen blev det frukost nr två: kaffe med mjölk och en knäckebröd med en ostskiva.  Det är litet märkligt att behöva träna för att orka med rehabiliteringsschemat i november.

Den här helgen har jag inte träffat några barn eller barnbarn. Vi träffas faktiskt inte varje helg, inte ens varannan, de lever ju sina egna liv. Men vi vet att vi finns för varandra, om det skulle behövas. Vi väninnor som är ensamboende vågar faktiskt inte gå ut på kvällarna för att hälsa på varandra utan träffas på dagtid. Dotter K´s man är hemma över helgen och packar ihop för nästa tjänsteresa och dotter M med familj håller på att inrätta sig i sitt nya sommarställe i Värmland. Nästa helg fyller A 11 år, så då blir det kalas. Minstingen E, 8, ska jag träffa i morgon - de har ju höstlov.

Nu skiner solen igen så jag går ut en sväng och strosar!
Ha en skön söndag!

/Kajsastina