fredag 25 maj 2012

Bloggtips

Idag har jag varit ute många timmar, så nu jag sitter här och snörvlar och ser knappt skärmen p.g.a. pollenallergin. Laxen står i ugnen och potatisen kokar, har inte tid att göra något märkvärdigt i matväg.

Min svägerska undrar över hur man får fler besökare. Hon har en trevlig blogg, Eternellen, men bara två följare. Klicka på länken för att komma dit. Själv anstränger jag mig inte någonting för att få fler, utan håller kontakten med ett fåtal trogna bloggvänner. Några har jag kanske fått som följare för att de själva ska få följare, men ganska snart ser jag vilka som har ungefär samma intressen och värderingar. Till dem återvänder jag ofta, det är ju det här med att verkligen lära känna någon, som gör det roligt att kommentera. Jag hittade i alla fall en sida från bloggproffs.se  med 10 tips för bloggare. Det kan vara något att ha som utgångsläge.


10 tips för att få fler besökare till din blogg

Här är länken: http://bloggproffs.se/2008/05/19/10-tips-for-att-fa-fler-besokare-till-din-blogg/

Där står:
"Att få massvis med besökare till sin blogg är något som många drömmer om. Det går att läsa om de stora bloggarna som drar hundratusentals besökare i veckan och visst blir man lite avundsjuk? Nu kanske inte alla bloggar kan attrahera den mängden besökare men många skulle kunna få många fler besökare inom sin nisch. Kanske kan man till och med bli en auktoritet inom sitt område. Vi har sammanställt en liten lista på saker som kommer att ge dig fler besökare.

1 Pinga Din Blogg
Se till att pinga din blogg på de indexeringstjänster som finns varje gång du skrivit ett inlägg. www.Nyligen.se och www.Nybloggat.se är två ställen där du kan börja. På så vis får du trafik och lite ingående länkar till din blogg. (Ingående länkar är bra för att Google ska visa din blogg oftare).

2 Bloggtopplistor
Lägg till din blogg i de topplistor för bloggar som finns. De genererar en del besökare stadigt, de har vanligtvis också bra inlänkar. Några: www.weareyourfriends.net, www.blogifer.com och www.blogglista.se.

3 Sociala Nätverk
Posta dina viktiga nyheter i sociala nätverk. Sociala nätverk har en förmåga att skicka ganska mycket trafik under en kort tid. I Sverige är tyvärr inte utbudet på sociala nätverk så stort men du kan ju prova www.pusha.se. På engelska är det större och här finns bland annat www.propeller.com, www.reddit.com och www.digg.com.

4 Nyhetsreferat
Använd dig av www.twingly.se. Genom att länka till tidningsartiklar som du refererar till och pinga twingly kan du snabbt och enkelt få en ganska stor mängd besökare.

5 Delta i Bloggosfären
Var en aktiv bloggare, skriv om andra bloggare eller deras inlägg, länka till dem. Var aktiv och kommentera i andra bloggar (bara relevanta grejer förstås, ingen gillar en spammare).

6 Uppdatera regelbundet
Uppdatera din blogg regelbundet. En blogg som uppdateras med jämna mellanrum är intressantare för läsaren som kommer tillbaka.

7 Var en noggrann bloggare
Skriv riktigt bra inlägg. Att vara noggrann och korrekturläsa är inget som strider mot bloggetiken. Bara för att det är ett snabbt medium betyder det faktiskt inte att man inte kan vara noga.

8 Tipsa andra om din blogg
Tipsa andra bloggare om att du har en blogg på samma tema. Om du skrivit något intressant är många bloggare beredda att referera till dig. Bloggare som länkar till varandra är förmodligen det som gör bloggosfären så viktig som den är idag. Nyheter sprider sig fort i bloggarna och folk brukar vara noga med att uppge källa.

9 Skaffa inlänkar
Lägg till din blogg i de olika kataloger som finns. Det finns en hel del kataloger med olika former av sortering. Här kan du få en gratis länk till din blogg och i vissa fall lite besökare. Här finns en lista på svenska sökmotorvänliga kataloger: http://www.seo-forum.se/olika-kataloger/7-lista-pa-svenska-soekmotorvaenliga-kataloger.html

10 Var nischad
Var noga med din nisch. Om du håller dig till ämnet och ser till att skriva bra kommer folk att återkomma, det finns folk som är intresserade att läsa om ämnet. Har de bara hittat dig och gillar det du skriver kommer de att komma tillbaka."Om ni kommer på något mer, skriv gärna in det som en kommentar.

/Kajsastina

torsdag 24 maj 2012

Little Bee av Chris Cleave 
Det är en berättelse om två kvinnor. Deras liv möts av en slump en ödesdiger dag, och en av dem måste göra ett fruktansvärt val, den sortens val som man hoppas att aldrig behöva göra. Två år senare möts de igen – det är här historien börjar.


Little Bee, en nigeriansk flicka på 16 år, har suttit i två år som flykting i en förläggning utanför London, där hon ägnat tiden att lära sig Engelska. När hon släpps ut därifrån tar hon fram en adress som hon fick på stranden i Nigeria av en man, Andrew O´Rouke och söker upp honom. Hon kommer dit samma dag som Andrew begravs. Änkan till Andrew, Sarah O´Rouke, är ett berättarjag och hennes berättelse varvas med Little Bees. Tråden som leder fram till vad som egentligen hände den dagen på stranden vävs långsamt samman.

Till slut får vi reda på vad som hänt och det är hemskt och ofattbart.  Sarah har en son, Charlie, som alltid bär en Batman dräkt och är redo att slåss mot de onda. Här finns också en man och älskare, Lawrence. När han ser att de två kvinnorna på ett naturligt sätt vill hjälpa varandra blandar han sig i. Men Sarah har fått en mening med livet och känner ansvar och också skuld gentemot Little Bee.  Den här lilla flickan som blivit vuxen alltför fort är både tuff och humoristisk. Från Little Bees synvinkel får vi se västvärlden med dess fördomar och okunnighet om andra länder. Boken handlar om krig och förtryck, men också om medmänsklighet och hopp.


Trots den tragiska handlingen är boken mycket läsvärd.


En skön dag!

Dagen idag har bara fyllts av positiva upplevelser. Frukost på balkongen. Massage i 55 min vid 1-tiden och sedan var jag tillsammans med barnbarnspojkarna då de kom från skolan. Då dottern kom hade jag fixat litet mat. Så orken ökar för varje dag!

Önskar alla som tittar en en trevlig Pingst!

/Kajsastina

tisdag 22 maj 2012

"Stängt mellan hägg och syren"

Bilden hämtad från stadsträdgårdens blog


Våren i år har varit oberäknelig, fram och tillbaka, men plötsligt är det nu försommar. Jag njuter av alla vårtecken, trots att pollenallergin i år är svår. Dagarna är inbokade av allt möjligt, trots att jag avslutat behandlingen, men två gånger i veckan ska det tas prover. Uttrycket "mellan hägg och syren"  sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten "Stängt mellan hägg och syren". Det ska betyda perioden mellan det att häggen respektive syrenerna slagit ut.

Tiden skiljs åt, eftersom vi har olika klimat i vårt land. Jag såg häggen blomma häromdagen  *atchii*! Samtidigt hade syrenerna stora knoppar, så i mina trakter dröjer det nog en vecka tills syrenerna slår ut i blom.

/Kajsastina


Han kom som en vind.
Vad bryr sig en vind om förbud?
Han kysste din kind,
han kysste allt blod till din hud.

Det borde ha stannat därvid:
du var ju en annans, blott lånad
en kväll i syrenernas tid
och gullregnens månad.

Han kysste ditt öra, ditt hår.
Vad fäster en vind
sig vid om han får?
På ögonen kysstes du blind.

Du ville, förstås, ej alls
i början besvara hans trånad.
Men snart låg din arm om hans hals
i gullregnens månad.

Från din mun har han kysst
det sista av motstånd som fanns.
Din mun ligger tyst
med halvöppna läppar mot hans.

Det kommer en vind och går
och hela din världsbild rasar
för en fläkt av syrenernas vår
Hjalmar Gullberg (1898-1961)