torsdag 14 februari 2013

Ska aldrig vintern ta slut?

Slutar aldrig den här vintern för mig?
När kommer VÅREN?


Vi fick mer snö för ganska många dagar sedan. Har vi fått plogat? Nej! Skottat? Nej! Igår pulsade jag omkring mina ärenden här i "byn" Edsberg många gånger. Möte i kyrkan kl 9, sedan till Seniorträffen och åter till kyrkans "öppen onsdag" på eftermiddagen. Också idag gick det inte så bra att gå, fast då hade någon visat vägen genom att lämnat djupa hål efter sina kliv i snön. Jag tycker att broddarna "tvärstopp" är obekväma att använda, så jag handlade en annan sort idag, "Ready" anti-slip protector, 139 kr. Så nu kanske det slutar snöa åtminstone. 
 
Nu tänker jag vara inne resten av dagen under min pläd och dricka té och läsa "Anna Karenina". Såg i tidningen att filmen Anna Karenina snart har premiär och den ska jag naturligtvis se.
 
Ha det gott i februarivädret!
 
/Kajsastina





tisdag 12 februari 2013

Semmeldagen

Bild lånad från wordpress.hogtider.com

Semlor börjar numera säljas i december, men för den som vill hålla på traditionerna äter man inte den första semlan förrän på fettisdagen. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan. Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar fastan innan påskhelgen. Eftersom fettisdagen infaller fyrtiosex dagar före påskdagen så är datumet beroende på när påsken infaller. Påsken i sin tur infaller ju på olika datum varje år beroende på månens rörelse i förhållande till jorden.
Källa Wordpress.hogtider.com

På 70-talet bodde jag i Umeå och där firades Semmeldagen genom att skolorna fick ledigt efter lunch. Jag arbetade vid Universitetet och vi fick också ledigt. Den eftermiddagen skulle vi åka skidor och äta semlor. Jag åkte mycket skidor i Umeå, eftersom vi bodde precis bredvid ett friluftsområde, Gamlia.

Idag, efter styrketräningen på 40 minuter, har jag faktiskt ätit en semla men några fler blir det inte i år. Ja, möjligen en "minisemla", som finns att köpa på vårt konditori.

Ha en fin Fettisdag!

/Kajsastina

måndag 11 februari 2013

Dagens lunch på 15 minuter



En äldre kvinna som jag har ju lagat mat så gott som varje dag i många år. Idag till lunch ville jag ha något snabbt och lätt. Ska iväg till Seniorträffen sedan och spela Canasta.

Kikade in i kylskåpet för att se vad jag skulle ta. Uttrycket
"man tager vad man haver" kommer från Cajsa Warg och uttrycket var eg: "man tager, om man så hafva kan". Cajsa Warg var föd 1703 och hon blev 65 år. Hennes första kokbok var på 800 sidor. Efter hennes död utgavs 10 böcker till.

Det blev fransk omelett - se bilden. Inuti lade jag tunna skivor av  lammkorv och rödlök. Längst fram på tallriken baby-plommon tomatoe. Drygt 1/2 glas rödvin. Inte mer, utan exakt 1/2 glas har en god medicinsk effekt.

Till middag blir det Ugnsbakad torskfilé med baconströssel och sötpotatisstomp. Ur veckans Linas matrecept.
 
Hej så länge!
/Kajsastina



Laga maten från grunden och slipp matfusket!

Anses hästen vara ett heligt eller högre stående djur än kor och grisar?  Hästkött är säkert inte farligt att äta, men vi ska veta vad vi äter och det ska stå på innehållsförteckningen. Jag tror säkert att vi åt hästkött under efterkrigstiden utan att veta om det.   

Med kunskap om matlagning tar det faktiskt inte så lång tid att laga en måltid. Mina barnbarn i tonåren lär sig sedan ett halvår genom Linas Matkasse. De kan förbereda middagen innan föräldrarna kommer hem och ibland laga hela middagen. Receptbladen är enkla att följa och en veckodag lagas en vegetarisk rätt. Ibland har jag också Linas matkasse – prövade då jag blev sjuk för ett år sedan. ”What you see is what you get”: färskt kött, färsk fisk och fräscha ekologiska grönsaker och rotfrukter. Det blir till och med billigare med den här matkassen, eftersom man inte har något svinn, ingenting kastas. Många familjer handlar storpack på specialpris och köper på sig för att det är billigt. Sedan kanske maten som står för länge i kylskåpet får kastas.

Hur svårt kan det vara att laga maten själv från grunden? Man vet vad man får i sig, förhoppningsvis. Själv äter jag aldrig färdiga frysta rätter. De är näringsfattiga, ofräscha och dyra. Tids nog - på hemmet - får man sådan här skräpmat, vilket jag känner oro inför. Jag äter mycket sällan kött, speciellt inte nu då jag går på tandbehandlingar. Alla dessa matlagningsprogram på TV inriktar sig mest på festmat, men att lära sig att under vardagen snabbt kunna laga näringsriktiga måltider i en familj är ingenting som TV satsar på. Det ska vara dessa spektakulära tävlingsprogram! 
 
Det var vad jag tycker, men alla gör ju sina egna val. Återgår nu till hästköttet. Hur många länder ska vara inblandade för att en liten  maträtt ska komma på matbordet? Hästarna i Findusskandalen slaktas i Rumänien, lagas till i Luxenburg och fraktas med bil till Sverige hörde jag på P1 i morse. Läste också i DN att den ökade slakten i Rumänien beror på att hästar förbjuds på vägarna. Vi kanske också har åsnekött inblandat i den här karusellen.
 
Den här så kallade skandalen lägger sig nog; vi får vara tacksamma att vi tillhör iländerna och inte behöver svälta.
 
Vi hörs! Ha det så gott!


/Kajsastina