lördag 3 september 2011

Höstens vår

Höstens vår

Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa.

Nalle Puh-citat

Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig. Du måste gå till dem ibland också.

Källa: Nalle Puh

fredag 2 september 2011

Babel presenterade kurortsromaner i gårdagens program

Babels program igår innehöll flera intressanta samtal och presentationer av författare. Programledaren 
Daniel Sjölin  är helt suverän i sitt framträdande.


Christine Falkenland verkade vara en intressant författare. Hennes senaste bok, Sfinx, presenterades. Däremot tyckte jag att Susan Mausharts bok Nedkopplad var helt ointressant. Det är ju ingenting nytt att man mår bättre som familj, om man umgås mer istället för att hela tiden vara uppkopplad. Sedan visades en intervju med författaren Kader Abdolah. Hans bok Huset vid moskén läste jag i Bokresan jorden runt.

Författarens namn är en pseudonym som kommer från två vänners namn. Vänner som föll offer för regimen i Ayatollornas Iran. Kader Abdolahs roman Dagbok i Kilskrift kommer snart i svensk översättning och handlar om just detta förtryck.
Anneli Jordahl berättade om sin bok Augustenbad en sommar igår. Om du klickar på länken med hennes namn, kommer du till Babelbloggen, där en videosnutt visas med författaren och miljön, där kurorten låg. 

I somras läste jag då och då romanen som följetong då jag bodde i döttrarnas hus - de har båda SvD - men jag känner att jag missade en del. Ska därför skaffa boken och läsa den. Jag kontaktar biblioteket via datorn och bokar böcker.

Så här skriver bokus.nu om boken:
"Det är juni i början av 1890-talet när poeten Andreas Öman anländer till den sörmländska kurorten Augustenbad. Det står tidigt klart att han inte åkt dit enbart av egen vilja. Motvilligt kliver Andreas in på den omtalade doktor Liljedahls kontor och informeras om "en kronisk förgiftningssjukdom som förgiftar hjärnan", vilken bäst botas genom dagliga sittbad i sexgradigt vatten och att till punkt och pricka följa doktorns häfte med de nittionio reglorna.

Andreas är inte imponerad och ger sig snabbt i kast med att avslöja vad han anser är rent kvacksalveri. Under sina försök möter han den skygga rättsrådinnan Amanda Eggerts och den unga glansstrykerskan med den vakna blicken. Han skriver regelbundet brev till sin hustru Aline hemma i Stockholm, där han inte kan undgå att beklaga sig över den omilda behandlingen och det strikta regelverket. När Andreas av doktorn får en överraskande förfrågan om att sätta upp en teaterföreställning kan han inte låta bli att tacka ja - utan att ana vilka katastrofala följder det ska få för honom själv och dem i hans omedelbara närhet.
På Augustenbad förväntas man läsa Atterboms Lycksalighetens ö och inte Baudelaires degenererade Det ondas blommor. Här kan människor från alla olika samhällsklasser mötas - men här råder också en tid präglad av syfilis, morfinism och översitteri, av heta sommarmånader och dolda budskap. "
Jag blir verkligen inspirerad att följa det här programmet. Det stimulerar min läslust. Hoppas den inte försvinner och att ögonen håller ett tag till.
Trevlig helg önskar jag alla bloggare!








onsdag 31 augusti 2011

Sommarens sista balkongvisning


Sessan poserar bredvid sommarens sista ros.

Snart är det gröna borta här också. Längst bak är resterna av min "New Dawn" ros. Den har också börjat klättra uppåt väggen. Månne jag kan få den att övervintra om jag packar in den väl? Längst fram en nyköpt "kärleksört" från Ulriksdals trädgårdar. Den står säkert in i oktober.




Den sista grönskan på min balkong. Den här murgrönan mår som bäst nu. Jag har haft den hängande från en låda, men nu får den sträva uppåt tills kylan kommer.

Det blev litet märkligt med tomrummen med Bloggers nya gränssnitt. Det påstods att det var enklare, men det gick inte att använda Delete för att ta bort tomrummen.

Hej så länge!

söndag 28 augusti 2011

Min bokläsning i juni och juli.


Hur står det till med läsningen? frågar  enligto i sin blogg. Jo tack, det har varit enbart trevlig läsning, men jag har inte läst som jag planerat.  En plan är alltid bra att ha - för att sedan kunna peta in andra guldkorn här och där. Vädret har varit vackert och det har funnits mycket annat att göra. Jag har umgåtts mycket med barn och barnbarn och vänner. Nu blir det mindre tid över för läsning, när höstens alla aktiviteter börjar. 

Här nedan mina lästa böcker i juni och juli, utan inbördes ordning:

Paul Auster, New York-trilogin
Aino Trosell, En gränslös kärlekshistoria
Ian McEwan, Lördag, På Chesil Beach och Hetta (har lyssnat som radioföljetong)
Dorothy Sayers, Oskuld och Arsenik,
Amos Oz, En berättelse om kärlek och mörker,
Amos Oz, Lantliv
Siri Hustedt, Sorgesång
Karin Alvtegen, En osannolik historia
Nicole Krauss, Kärlekens historia,
Nicole Krauss, Det stora huset
Rosnay de Tatiana, Saras Nyckel
Min kamp, S-O Knausgård
Min mormors historia, 12 kända författarinnor berättar, bl.a. Bodil Malmsten
Woolfolk Cross Danna, Påven Johanna
Swärd Anna, Till sista andetaget
Oates Carol Joyce, En fager mö
Maguel Alberto, En historia om läsning

Av Lyrans Noblessers Utmaning - Nobelpriskandidater har jag följande böcker kvar att läsa:
Michael Ondaatje, Anils skugga
Ismail Kadaré, Aprils frusna blommor
Tomas Tranströmer
Adonis
Haruki Murakami, IQ84.
Antagligen blir det inte så. Jo, Aprils frusna blommor har jag just avslutat (mycket bra - mer bedömning kommer vid tillfälle). Det är ju inte meningen att det ska jäktas - det ska vara en njutning att läsa och begrunda. Tilllfälle, plats, lust och tillbehör är viktigt. Det är därför jag oftast växlar mellan två böcker. Humöret måste ju passa till boken.

För närvarande läser jag Den röda grevinnan, Yvonne Hirdman. Det är en pocketbok, alltså lätt att ta med på bussen. Sedan ska jag läsa en bok av Haruku Murakami, men jag börjar nog med Norwegian Wood