lördag 23 november 2013

Väntan i idet blir lång?


Efter 6 veckors väntan sedan remiss sändes till Sophiahemmet för operation kom idag en kallelse till den 12 december för åtgärd av efterstarren på ögonen. Jag opererades 2011 för gråstarr och resultatet var strålande. Jag hade äntligen tid att gå till optikern i v 44 men skickades till ögonläkaren, som skrev en remiss till Sophemmety för behandling av efterstarr, vilket är mycket vanligt. Det är betydligt enklare än grönstarr. Om någon är intresserad av skillnaderna och behandlingsmetoder, klicka på de blå länkarna till hemsidan hos medicolar.se, Då jag googlade ordet efterstarr idag, hamnade jag på en sida,, där en knappt 30-årig kvinna beskrev det uttömmande. Tragiskt att läsa hennes blogg, där hon berättar att hon blev sjuk i  blodsjukdom anemi och en massa följder av det med till slut lungtransplantation. Jag skäms verkligen för det jag ibland skriver om mig när så många människor, både kvinnor och män och barn har livshotande sjukdomar. Att leva med stora begränsningar i unga år, kanske inte kunna arbeta eller skaffa barn.

Jag är mycket tacksam för att jag varit frisk större delen av mitt liv, ända fram till år 2000 på hösten. Tidigare har jag både kunnat göra och också gjort det jag velat och kunnat. Visserligen gått hos en reumatolog i tre år, men nu ställdes diagnosen Sjögrens Syndrom. Påbörjade tandbehandling med att göra intamplat med fem tänder. Det var en jobbig höst, då vi hade omorganisation på skolan med åtföljande konflikter. Samma höst flyttade jag till en 1:a för att kunna resa till mina döttrar som då bodde i Paris och London. Flygresorna kostade ju. Under den hösten dog också min biologiska mor och det var jobbigt både känslomässigt och tidsmässigt, eftersom jag jobbade många övertimmar.

Allt är bra nu, bara tänderna vore bättre, men jag sparar 2000 kr per månad för att kunna göra implantat om ett år av hela överkäken. Jag tackar numera nej till att äta mat i officiella sammanhang av den anledningen. Har en ickefungerande protes i halva överkäken, men implantat är samma pris för en hel som en halv överkäke.

Fortsätter nu dagen med att sticka klart till basaren i Edsbergskyrkan. Vi har träffats en gång i veckan hela terminen. Kan rekommendera ett besök i Edsbergskyrkan lördagen den 30 december. Kl 11.00--13.00 pågår lotterier, brödförsäljning, hantverksförsäljning och div stickade alter, kuddar m.m. Kl 12.00 sjunger några från Edsbergs kyrkokör in julen. Kaffeservering med hembakat bröd.

Vi hörs!

/Kajsastina