lördag 5 mars 2011

Levande bränd, bok av Souad


Jag läst för några månader sedan den här boken. Den handlar om en palestinsk kvinna som överlever ett försök till hedersmord. Hon blev levande bränd, på order av sin pappa och mamma. Boken är självbiografisk och  mycket skrämmande, men man kan inte lägga boken ifrån sig boken och den lever kvar i minnet efteråt. 
Så här börjar första kapitlet:
"Jag är flicka, och en flicka bör gå med raska steg och ansiktet vänt ner mot marken, som om hon räknade stegen. Hennes blick må inte lyftas, inte förirra sig åt höger eller vänster på sin väg, för ifall hennes ögon skulle möta en mans, då skulle hela byn behandla henne somen charmuta, en lösaktig kvinna."
Varje år drabbas över 5 000 kvinnor i världen av hedersmord. Souad är en av de få som överlevt och kan vittna. Hon föddes i en by på Västbanken i slutet av 1950-talet. Hon fick lära sig att en flicka inte hade något värde. Syskonen behandlades som djur. Den enda fysiska kontakt de  hade med föräldrarna var när de slog barnen.
För föräldrarna är det en oerhörd skam med en gravid, ogift dotter. Souad hör själv hur de avkunnar hennes dödsdom - hennes svåger får i uppgift att "ta hand om henne".
Han häller bensin över henne och tänder på. Souads död skulle återupprätta faderns heder.
Men hon överlever, nätt och jämnt. Genom en hjälparbetare förs hon från det lokala sjukhuset till Schweiz, där ett helt nytt liv börjar. 

fredag 4 mars 2011

Allt för att utrota hungernAldrig förr har vi varit så rika i världen, ändå dör 16 000 barn varje dag till följd av hunger. Så kan vi inte ha det. Den 6 mars drar vi igång fastekampanjen. Nu gör vi ALLT för att utrota hungern. Var med du också.


Min birmatjej - 7 år


Hej, vad vill du?


Jag vänder baken till betyder att katten litar på dig. Jag visar min vackraste sida!


Jobbigt, nu tar jag en tupplur på mattes stökiga skrivbord.


Dagens citatAldrig ångra det man gjort, men det man inte gjort.


torsdag 3 mars 2011

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz - Zömn,


Ikväll blir det nog ingen bokläsning - kommer att somna så fort jag lägger huvudet på kudden. Vattengympan på eftermiddagen tog musten ur mig och jag är redan sömnig!

Så God Natt alla bloggare!

5,5 milj kronor mer kräver Kungen till nästa årNu räcker det! Kungen begär 5,5 milj kronor mer i anslag till nästa år. Skälen är arbetet med bröllopet och att det behövs pengar till prins Daniels fortsatta utbildning. De senaste två åren har hovet fått 8 milj kronor mer för Victorias representation och upprustningen av Haga slott. Nu får det räcka!

Vad är det som säger att den nya generationen i kungafamiljen måste leva på samma sätt som tidigare. Här hade Victoria och Daniel möjlighet att välja en ny livsstil som skulle visa att de lever på 2000-talet. Eller är Daniel ett tillbehör, en marionett, som inte kan påverka någonting i sitt liv. Stackars man! De lever långt från  människors verklighet i Sverige.  Här talas det om utförsäkrade, fattiga, arbetslösa, sjuka varenda dag. Människor som kämpar för sin existens.

Behövs verkligen 5,5 milj till utbildningen av Daniel. Hans tal vid bröllopet visade att han har en god basutbildning.  Kungen, å andra sidan, klarar ju knappt av att hålla ett tal utan manus.

Privatisera kungahuset och låt dem få ersättning för utförda uppdrag. Låt Madeleine sjukanmäla sig som alla andra om hon inte orkar komma till en välgörenhetsfest.

måndag 28 februari 2011

Första mars och vårtecken?Vårteckensutmaning från Humlebackens blogg! Jag tycker det ska bli kul att spana efter vårtecken från olika delar av Sverige.

Igår mötte jag på väg till bussen en kvinna som jag känner väl (vi var i skärgården förra sommaren). Hon kör en elrullstol och då vi stod och pratade sa hon: - Titta, ett vårtecken! - Jag såg inget, men hon pekade på asfalten på vår gata, vilken nu faktiskt var bar. Det är precis som min lilla gadget till höger i min blogg.

What you see depends on what you´re looking for.


Nu stavar jag iväg till katten Leo.

Bokresan jorden runt (3)

Jag har läst drygt halva boken ”Ingen konst”, Péter Esterházy, så jag återkommer senare i veckan om den. I mars, i morgon, styr vi kosan mot Mellanöstern , där vi
först besöker Iran,  sedan Libanon och sist Kurdistan/Syrien.

Några böcker har jag köpt - resten lånar jag på biblioteket, men jag har köpt pocketböcker, så det blev billigare. Järngräshoppan har jag inte funnit men jag har tid på mig. Böckerna från Nya Zealand och Australien har jag hört talas om, så därför har jag redan köpt dem.

Huset vid moskén - Kader Abdolah (Iran)


Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata (Libanon

Mot ännu en sommar - Janet Frame (Nya Zealand)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (Australien)
Nu dröjer det innan jag skriver något - jag ska bort och ta hand om en katt resten av veckan.


Ha det så bra!

Lunchen idag blir nog på kommunalhuset - stekt sill med löksås


Nu blev det bråttom! Nyss stod jag i duschen och nu ska jag kasta på mig  kläder. Tar om 20 min bussen till  Sollentuna centrum. Väninna M ringde och vi ses där. Hon bor i norra delen av Sollentuna kommun, som är stort. Hon flyttade hit för två år sedan från Köping, där jag ju har arbetat och bott i 23 år. Hon tar både buss och pendel, medan mitt läge är bättre, 7 min med buss. Bäst att träffas i centrum ibland då i varje fall jag har ärenden där.
Har packat böckerna som ska åter till bibblan. Väntar på café Biblos till M kommer. 

Kanske blir det också lunch på kommunalhuset, stekt sill med löksås! Från 12:e våningen
och har  man en vidunderlig utsikt.

söndag 27 februari 2011

Har haft en lugn och kravlös söndag med bokläsning och sånt som jag gillar

Söndag kväll igen - skönt! Dotter K sms:ade nyss  att de är framme i Vemdalen.  Det är ju många bilar ute på väg till sportlovsfirande, så det är skönt att hon hör av sig.  Igår var dotter M här och städade av golven snabbt. Vilken underbar känsla att vakna i morse och börja från noll med hela lägenheten städad. Hela den familjen flyger till Umeå och hälsar på "faderskapet" en del av veckan.

Jag har laddat batterierna till nästa vecka och min helt kravlösa söndag är snart slut. En lugn dag har tillbringats med  bokläsning, musik och en fikastund med min granne B. Jag köpte minisemlor åt oss. Det här var min första semla i år och den här storleken passar mig perfekt.  
BILDEN ÄR FRÅN ARLA.SE
För att få litet vårkänsla i väntan på blåsipporna i naturen köpte jag en längtans blå blomma till köksfönstret. Jag vet inte vad  blomman  heter.


En tom tallrik och en hutt Blutsaft före maten! 


Min middag äntligen! Hade ju bara ätit en minisemla mitt på dagen. På tallriken kalvfärsbiffar med lök, potatis, haricots verts, lingonsylt och gräddsås.


Ha en skön söndag kväll!