onsdag 19 september 2012

Ät fet fisk tre gånger i veckan istället för OMEGA3!
       OMEGA 3 är inte aktuellt för att förebygga något över huvudtaget. Det konsumeras på mycket bräcklig och ovetenskaplig grund, säger Lars Rydén.
–Jag hoppas att folk inte betalar för OMEGA 3. Det finns ingen rimlig anledning att lägga ner pengar på det, säger professor Lars Rydén.Och risken för att personer som i dag är friska ska drabbas av hjärtkärlsjukdom är lägre än hos diabetespatienter.

Vi ska äta fisk i stället med mycket OMEGA 3 i. Fet fisk, tre gånger i veckan, Det är bättre att betala för bra och god fisk, säger professor Rysén.

Det är billigare att äta fisk än att köpa dessa dyra kapslar! 
/kajsastina

Nu har jag skaffat stövlar mot höstens väta


Nu lägger jag undan mina gymnastikskor som inte tål regn. Har köpt ett par lågskaftade gummistövlar, som är mycket skönare än vanliga stövlar och halkfria.


Kom nyss från Öppen Onsdag, där jag lade upp stickning till en sjal. Eftersom jag ätit sopplunch och druckit kaffe så kan jag nu slå mig ner i lugn och ro och läsa, läsa och läsa. Inga måsten, inga krav just nu.

                                                      Ha det gott!

                                    /kajsastina

tisdag 18 september 2012

Jag kastar nu tidningen Veteranen i papperskorgen!

Jag brukar inte reta mig så mycket på småsaker, men jag har just bläddrat igenom tidningen "Veteranen", som jag får som medlem i SPF. Jag är medlem där sedan jag efter pensioneringen överförde min lärarförsäkring till en mer förmånlig försäkring via SPF. Men herregud vilken dålig tidning! Där fanns en artikel om var man befinner sig ekonomiskt som 80-åring med olika bakgrundsarbeten. Vem bryr sig? Inte är det någon upplyftande läsning! Sedan varvas sida efter sida mellan olika reseannonser och en massa hjälpmedel: som hissar, käppar, urininkontinensskydd. Ingenting i tidningen passar mig. En artikel har som rubrik "Krafttag mot äldre kvinnors dödliga drickande."  Nästa nummer får gå direkt till pappersinsamlingen. Däremot väntar jag ivrigt att få tidningen Vi läser.


Bara för att man uppnått en viss ålder är man inte "helt tappad bakom en vagn". Själv föredrar jag att läsa intressanta böcker, att lyssna på musik och att reflektera. Alla hjälpmedel man eventuellt kommer att behöva får man hjälp med och behöver inte kasta ut pengar på själv. I en artikel lyfter man fram hur eländigt pensionärer har det och sedan följer alla dessa reseannonser - räknade till ca 35 stycken. Annonser om seniorboende inte medtaget. Har medelsnittspensionären verkligen råd att resa så där mycket? Jag känner inte många som kan kosta på sig så där många resor.

För egen del finns det inte utrymme för resor och har inte funnits de sista 20 åren som jag arbetade. Jag studerade på äldre dár och blev klar då jag var 45 år - ingenting som jag ångrar - men det betydde att jag hade studielån att betala en lång period.  Jag lever ganska gott ändå, eftersom jag själv bestämmer vad jag ska prioritera. Jag behöver inte be någon om lov att köpa det jag anser mig  behöva.

Igår var jag fullt sysselsatt med att rensa i garderober och skåp. Ett plagg åker ut om jag köper något nytt. Också bokhyllan rensas ofta. Fick från bokus.se tre nya pocketböcker igår:
  • Fjäril i koppen av Zinat Pirzadeh
  • Sommaren utan män av Siri Hustvedt
  • Låt tistlarna brinna! av Yasar Kemal. Den sista ingår i min trilogi av tema böcker med blomtitlar.
/kajsastina