söndag 20 januari 2013

Tematrio – De tre bästa av mina lästa böcker 2012
Lyrans noblesser föreslår att vi ska berätta om de tre bästa av lästa böcker under 2012.

Här länken till min lista över lästa böcker 2012.

  1. Assia DjebarIngenstans i min fars hus Det är den jag tyckte bäst om. Kanske inte lika bra som Sultanbrudens skugga m fl, men jag ville läsa flera böcker skrivna av en författare jag tycker om. Minnen från en barndom. En treårig flickas första trauma i livet. Att vara flicka begränsar hennes frihet. Hennes far hindrar henne från att lära sig cykla när hon är fem år hon får ju inte visa sina ben! Och ändå är hon privilegierad. Hon är den enda infödda flickan i stadens franska skola. Språket och litteraturen blir hennes redskap för frigörelse, både från kvinnoförtryck och kolonialism.
 
  1. Jonas Gardell
Torka aldrig tårar utan handskar
Gardell skriver som alltid mycket bra och hittar ord som går rakt in i hjärtat. Det är en viktig bok som beskriver den här svåra tiden. Han skriver inga onödiga 600 sidor som många andra författare. Tänker här på Agaat som jag läst och visst är den bra men en författare behöver kanske inte använda 700 sidor för att få fram sin berättelse.

 
 Yehoshia A. B.
Egen eld
Fortsätter att läsa fler av denne författare. Tidigare utmärkta böcker av samma författare: Kvinnan i Jerusalem och Den befriade bruden. Ett par, gifta sedan länge, tillbringar en ovanlig vecka på var sitt håll. Yaari ägnar veckan åt att ta hand om sin gamla pappa och sina barn och barnbarn i Tel Aviv, medan hans fru Daniela besöker sin svåger i Tanzania. Hon har rest dit för att avsluta sorgearbetet efter sin hastigt avlidna syster. Men besöket i Tanzania kommer att präglas av ett annat dödsfall i familjen. Sex år tidigare förlorade systern och svågern sonen Eyali av egen eld på Västbanken. I sin sorg och frustration kämpar nu svågern för att distansera sig från sin identitet som jude och israel.
 
 
Nu läser jag Vitlöksballaderna men då jag var hos dottern ett par dagar i veckan och hade glömt boken hemma. Hittade där När döden kom till PEMBERLEY av P. D. James. Här har författarinnan åttagit sig att återskapa och fortsätta handlingen med Elizabeth och Mr Darcy. Förmodligen finns här ett mord inbakat i handlingen. Mo Yan är lättläst men ganska ruskig och den läser jag på dagtid och den andra på kvällen. Annars får jag svårt att sova.