lördag 1 februari 2020

gota Kristof


Bokus: "Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever.

"Den stora skrivboken" är en brutal, vacker och angelägen roman om vad krig och exil gör med människor. På ett avskalat och kristallklart språk rasa or långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever."

/Kajsastina

Herravälde av Elin Olofsson




Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på - allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet.

/Kajsastina

Min läsning och bild från promenad vid Edsviken

Nu börjar tillvaron sakta bli bättre ett tag igen.  Får hela tiden själv försöka minska värken och öka rörligheten med promenader, korta sådana ca 20-30 min, meditationövningar från You Tube med Jason Stephenson, klicka på länken för att höra hans fina röst. Tänk bara på att klicka på Hoppa över annonser.Varje morgon och kväll gymnastikövningar, fem st- Mjukgympa på Senorträffen två ggr per vecka. Men då när allt verkar bra slår axeln till, kunde inte sova p g a värken, armen pirrar, fingrarna domnar och det känns som karpaltunnelsyndrom i tummen. Ingen hjälp av husläkaren, inte ens en läkartid, men nu efter två månader har jag fått en tid den 11 februari. Den räddande ängeln blev för min smärtläkare, som i december gav mig 4 cortisonsprutor i ryggslutet. Framgångsrikt resultat,  men det varar bara 4-5 månader, men han anser att jag kan ta två st sprutor där om året. Ringde direkt till sjuksköterskan utan remiss på Specialistläkarmottagningen och fick komma dagen efter! Blev hyfsat bra en vecka, men eftersom jag sköter alla hushållssysslor själv, går det ju inte att spara på axeln. Det ska man heller inte göra, men jag får inte tvinga upp axeln om det tar emot, så på mjukgympan deltar jag i alla fall, bra för benen och ryggen.

Nu blev det här en rapport om mina begränsande åkommor. Hade tänkt fortsätta redovisa min läsning. Och det kommer, läser mycket men alla böcker är ju inte bra.  Har nyss avslutat Herravälde och Väninna sökes. Återkommer snart om de böckerna.

I söndags pomenerade jag vid Edsviken med dotter och hennes hund.


/Kajsastina