lördag 8 september 2012

Du är vad du tänker

Är fortfarande hemma, men ska ge mig ut kl 1200 då programmet på Radio 1 (obs länk ovan) slutar. Lyssnar på Eva Rusz´program. Hon är psykoterapeut, en mycket vettig sådan.  Idag är ämnet hur våra tankar styr oss, mycket intressant, även om jag läst mycket om det och också försöker praktisera så gott jag kan.

Att våra negativa tankar styr oss fel redan från början av dagen och senare också. Själv kan jag som exempel ge att jag igår var uppe sent - stickade och såg på film. Därför var köket inte så inbjudande då jag skulle äta frukost i morse. Började tänka: - usch vilken röra, vad jobbigt att ta itu med. Jag ville ju äta en fräsch frukost. Istället bevakade jag tankarna och tänkte om: så underbart att ha ett så trevligt kök, det är så praktiskt och lättskött. Jag ska ge det tio minuter och sedan göra en god frukost.

Blev förvånad över att jag kunde tänka om och till frukost blev det en smoothie med mango. En rostad skiva (dagens enda smörgås!) och faktiskt gott kaffe på det. Har inga tankar på att städa heller, trots att jag inte fått upp gardinerna efter målarnas framfart i veckan.

Varje morgon gör man ett val att gå upp, men också redan på kvällen innan du somnar kan man göra ett bokslut över dagen och tänka på det som varit positivt. Tänk er att du tänker ca 60.00 tankar om dagen, de flesta tankarna är inte speciellt snälla mot oss själva!

För att klara att omprogrammera sina tankar behöver man ha:
  • en god självbild och självkänsla
  • en tydlig målbild
  • en positiv förväntan på dig själv
  • en stark vilja att styra dina tankar
Det är lätt att hamna i en depression av alla negativa tankar. En väninna som jag känt länge förvånade mig i veckan då hon frågade om jag inte var eller hade varit deprimerad under min sjukdomsperiod. Hon utgick från sina egna negativa tankar och trodde faktiskt att man måste vara deprimerad då man är sjuk. Jag svarade nej, det har jag inte varit, och är inte nu heller. Det är ett val jag gjort. Jag har naturligtvis varit trött, ledsen  och haft värk ofta, men varför skulle jag vilja slösa bort resten av mitt liv på att gräva ner mig. Det är som det är och det gäller att göra det bästa och ta vara på all glädje som livet har att erbjuda de år som är kvar.

Nu tar jag en kopp kaffe till
Ha en skön helg!
 
/kajsastina

tisdag 4 september 2012

Reflektioner om Karlfeldts dikt om hösten

Så här tror jag om strofen i Karlfeldts dikt: det är HÖSTEN som räknas för honom. Och där håller jag med, för jag är en stor höstälskare. Visst är våren fin med alla sina knoppar, men det är på hösten jag får energi och inspiration. Det är på hösten jag känner att allting börjar på nytt och att jag får en ny chans, en nystart - trots att det ju är på hösten som naturen vissnar och dör. Hur kan jag få det att gå ihop då??

Nu är den höst vi inte ska kalla vår skriver Karin Thunberg i SvD den. Klicka på länken för att läsa hela krönikan. Jag satt själv och funderade litet på orden i dikten, men så sökte jag på första raden i Google och fick upp Thunbergs krönika. Hon skriver mycket bra

"Nu är den stolta vår utsprungen/
den vår de svaga kalla höst.
Vad är det han försöker säga; att han själv står stark och styrkt när sensommar går över till hösttrött återhämtning, när vi andra – från översocialiserade storstadsbor till ensliga björkar i ett skogsbryn – kan coola ner oss och invänta vintermörkret, fritt från krav och förväntningar.

Hallå Karlfeldt, även om du av ren nyfikenhet svävat in på bokmässan i Göteborg kanske vi kan småprata lite om oron att det skulle vara ett svaghetstecken att längta efter september. Att man alltså borde tiga om sin fallenhet för utblommade pioner och gulnande höstlöv jämfört med en sprittande vårdunge där saven stiger och göken äntligen slagit ut i väst."
/kajsastina

måndag 3 september 2012

Den vår de svaga kalla höst ?


Höstens vår

Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa.

~ Erik Axel Karlfeldt ~
 
Vad menade författaren egentligen?
 
/kajsastina
 


söndag 2 september 2012

En helt vanlig söndag


Idag är det en sovdag för min birmakatt, Sessan,
 

som bara tittar upp då och då för att kolla vad jag gör.

 
Och det är inte mycket ....  
 
Lagade i alla fall en försenad lunch, omelett med kantareller.
 
 
 
Dotter K var här efter sin tennis och plockade undan i mina fönster, eftersom det kommer målare i morgon.  Hon cyklade fram och tillbaka för att värma upp. Tur att vi bor så nära. Jag sov över där i fredags och hade en trevlig kväll med pojkarna.
Det har gått åt en del kaffe idag för att pigga upp - har tyvärr varit tvungen
att ta maximal dos av värkmedicinen. Jag har remiss till Smärtklinik, men det dröjer säkert lång tid.
Nu ser jag att solen tittar fram och det är ganska varmt, så jag tar en promenad.
 
Har börjat läsa De utsatta av Kjell Johansson.
Så då jag kommer in väntar läsning och en kopp kaffe till.

 
 
Ha det gott!
 
/kajsastina