lördag 20 augusti 2011

Squashodlingen i pallkragen gav god skörd!

<> <>
Bild lånad från www.alltommat.se
De senaste veckorna har vi skördat squash (zucchini) i dotterns trädgård. I morgon ska vi plocka allt, eftersom de inte ska bli för stora, då de mister smak. Min första sats ratatouille gjorde jag igår. Jag köpte aubergine, gul lök, vitlök, olikfärgade paprikor och tomater hos min grönsakshandlare. Jag köpte en massa kvisttomater för 19 kr! Bar också hem två kg lingon, vilka ska frysas in och råröra till festligare maträtter. Jag minns den tiden då jag bodde i Västerbotten och vi hade en särskild frysbox bara för att få plats med alla bären.

3 st paprikor i olika färger
2 st stora gula lökar
6 st vitlöksklyftor
450 g stor squash
4 st stora tomater
1 st röd spansk peppar
1 msk olivolja
1 msk salt
2 st lagerblad

Ca 6 portioner. Kan också frysas in och användas som bas till en soppa.

torsdag 18 augusti 2011

Augusti månads bokresa Jorden Runt 3 - Syd/Mellanamerika/Karibien

Oj då, jag glömde nästan Bokresan jorden runt, men jag har ju några veckor kvar i augusti. Det ska nog hinnas. I förra veckan läste jag två böcker (7dagarslån från bibblan), Det var Lantliv och Det stora huset. Jag har haft fullt upp med sommaren, tog för vana att läsa ute i gräset eller andra platser, där jag befann mig. Hann läsa mycket. - men inte allt som jag hoppats.
Startar så här i mitten av augusti med att fara till Peru. Det blir "Tant Julia och författaren", Mario Vargas Llosa.

Sedan far jag till Argentina med ledning av bok nr 2  En historia om läsning - Alberto Manguel


Sista stoppet blir Antigua och Barbuda. Här läser jag Annie John - Jamaca Kincaid.


Ha det bra!

Blogger har strulat!Idag gick det inte att kommentera. Just nu sitter jag vid datorn och det droppar från ansiktet ned på tangenterna, kanske beroende på promenad och sedan torkning av golv. Har bidat min tid och väntat på ork men nu var det dags! I morgon har jag styrketräning och sedan besök hos barnbarnen. Jag återkommer snart med kommentarer. Tills dess önskar jag er alla en trevlig helg!
 

onsdag 17 augusti 2011

Min mormors historia - tolv kända svenska kvinnliga författare skriver personligt om sin mormor.


Boktips
I Min mormors historia skriver kända svenska kvinnliga författare ur fyra generationer personligt om sitt förhållande till sin mormor. Det handlar också om relationen mormor-mamma-dotter/dotterdotter och om de mönster som finns. Tillsammans utgör de tolv berättelserna en levande del av Sveriges moderna historia och åskådliggör det som mer än något förändrat oss: kvinnornas frigörelse. Samtidigt är boken en hyllning till alla mormödrar - både till dem som följde den utstakade vägen och till dem som gick sin egen väg.

De tolv författarna är: Agneta Pleijel, Birgitta Stenberg, Märta Tikkanen, Bodil Malmsten, Inger Frimansson, Katarina Mazetti, Maria Ernestam, Åsa Linderborg, Mian Lodalen, Maria Sveland, Emma Hamberg, Zinat Pirzadeh.


Ny bok att läsa

Den här boken var slutsåld, men jag beställde den på biblioteket. Den lär ska vara mycket bra, men "smaken är som baken" dvs tudelad *ler* - också då det handlar om böcker. Har just avslutat "Påven Johanna", vilken inte alls föll mig i smaken. Jag kanske skriver en liten bedömning senare, men nu är det snart midnatt och jag ska upp tidigt i morgon för att ta bussen till min styrketräning. På fredag är jag inbokad som barnvakt några timmar några timmar på dagen och det är bara roligt.  
Bilder och visor på en betongvägg.

Mot kvällen  promenerade jag mot Edsviken med stavar. Solen var på nedgående, det var ljumt i luften och inte någon vind. På väg hem passerade jag gångtunneln Yxvägen, Edsberg. I våras hade hade  betongväggarna  smyckats med bilder och noter till de våra vanligaste vistexter. Mobilbilder - se nedan. 


"Pappa kom hem"


Syns Ida i flaggstången?


Lasse, Lasse liten, världen är slå stor

"Han tog av sig sin kavaj ......Kalla den änglamarken ....
Jag passerar här varje dag under promenaden till Edsbackaparken. Jag hoppas verkligen att  bilderna får vara ifred för klottrare.

söndag 14 augusti 2011

Karl Ove Knausgård var dagens sommartalare...


Jag avslutar kvällen med att lyssna på reprisen. Hittills tycker jag att hans program är mycket intressant och bra. Jag läste slut hans bok "Min kamp" för någon vecka sedan, men måste smälta innan jag gör en bedömning. Trots att han talar om det hemska som hände i Norge, gör han det på ett mjukt och melodiöst sätt. Trösterikt på något sätt!
Här en länk till Arbetarbladet, som har en intressant artikel om honom "Kan man lita på Karl Ove?"