lördag 5 april 2014

Parfymen - boken och filmen
Parfymen - Bilden av en mördare
Bra skådespelare, men namnet minns jag inte.
Har sett honom
i senare franska filmer
Romanen utspelar sig i 1700-talets Frankrike. Boken handlar om parfymören Jean-Baptiste Grenouille. Han är en isolerad människa på grund av den känsla av obehag han väcker eftersom han saknar kroppslukt, men han själv utvecklar ett särdeles luktsinne och blir besatt av dofter. Under ett besök i Paris, denna odörernas huvudstad, för vinden med sig den mest utsökta arom Grenouille någonsin har upplevt. Han följer extasiskt doften som kommer från en ung vacker gatuförsäljare Han dödar henne av misstag och blir mest förkrossad över att hennes doft lämnar kroppen i dödsögonblicket. För att skapa parfymer mördar han unga flickor för att extrahera deras kroppsdofter. Intrigen bygger på Rabelais Gargantua och Pantagruel  och handlar ytterst om mänsklig moral och identitet.
(Källa Wikipedia).

Jag läste boken för ca 20 år sedan och mindes det makabra och groteska. Det är lätt att via bokläsning mana fram bilderna inom sig. Den är mycket bra skriven och jag kan fortfarande rekommendera boken. Filmen däremot  är ingenting för känsliga magar, en synnerligten brutal skildring. Men bra! Slutet av filmen anses vara mycket spektukalär, då hela befolkningen i Grasse kopulerar på torget då Grenouille ska avrättas. Det är inte slutet där och den slutscen som kommer efter tänker jag inte avslöja.

Det som drar ner filmen, trots bra skådespelare, är att skådespelarna talar engelska istället för franska! Dessutom är den ovanligt frossande i närbilder på våldet. Det behövs inte. Såg en bra film igår, Vi måste tala om Kevin, där de våldsamheter som skildrades nästan enbart uttrycktes i den fasa och avsky som modern och övriga i filmen visade i sina ansikten. En mycket bra och konstnärlig film. Den fick *****.

Boken får  *****. och filmen 3,5 av 5 *.

Våren är vacker, har varit ute idag, men allergin är för svår. Har bett om ny allergimedicin. Minns skolan och alla möten med allt snörvlande på våren. Var bara ute då jag förflyttade mig från hemmet och till skolan.

/Kajsastina