fredag 11 januari 2013

Det finns hopp för mänskligheten

tantvarning.se
 
Kl är 11.00 och det blåser kall snö vid busshållplatsen. Efter en kvart kommer bussen som tar mig till instruktion hos sjukgymnasten. Ungefär så här är programmet:Uppvärmning (gåband/sittande crosstrainer, cykling) 10-15 min, sittande benböj 12,5 kg, sittande rodd 15 kg, sittande bensträck, axeldrag 20 kg, benpress 30 kg.

På vägen nerför en hal backe
Uppiggad traskar jag nerför den branta, hala och osandade backen från Sollentuna sjukhus ner mot Sollentuna centrum. En ung dam vänder sig om och säger — Vill du ha hjälp? Först fattar jag ingenting, men hon pekar på marken och sträcker fram sin hand. Vi gör sällskap ner till centrum och jag tackar henne. Tänker: — Det var snällt, men gick jag så eländigt? Jag hade säkert klarat det, men risken för fall och benbrott var stor. För henne kostade det ingen extra tid. Träffar sedan vännen M från Rotebro för en kaffestund mellan ärendena.  

Dagens clou nummer två
Den unge mannen i telebutiken vänder sig mot en kund: — Vänta en stund, jag ska bara ta betalt av den gamla damen. Jovisst, jag är en gammal dam, men det är första gången någon säger det till mig. Det känns ändå bra att på samma dag träffa två så fina ungdomar från en annan kultur. En eloge till dem. Det finns nog hopp för mänskligheten!

 
Hastig middagsmat
Landar i hallen efter den långa bussturen och är hungrig. Ingen lunch och ändå grundade jag med Pajalagröt på förmiddagen. Kastar på potatis på plattan. I stekpannan bryns en platt rund köttfärs som spädes med soja och grädde. Hittar körsbärstomater till.  

Vi kan uträtta allt vi vill uträtta om vi ägnar oss åt det tillräckligt länge.
 
~ Helen Keller ~ (1880-1968)
 

 Ha det gott!

 

 

 

 

onsdag 9 januari 2013

Nu byter jag bok till Vitlöksballaderna

Avslutade läsningen av Paradisoffer av Kristina Ohlsson igår kväll. Nu plockar jag fram och börjar läsa Vitlöksballaderna, som jag hämtade  på bibblan i förrgår. Nu  har jag något att bita i, eller? Jag har läst några meningar på första sidan och språket verkar lätt att förstå.

Vitlöksballaderna (inbunden)


Onsdag med motionscykel, lätt ryggträning, lätt stavgång och kaffe på Seniorträffen

Övning för ischiasnerven
En något splittrad dag då ingenting planerats. Nu sitter jag på Seniorträfen och skriver litet. Utanför är himlen grå, träden gråvita och det är disigt av det lätta snöfallet. Kyla ute och kyla här inne som  tränger in i märg och ben. Jag har skidunderställ, termobyxor och fleecetröja på mig här inne. De har fel på ventilationen. Damerna bredvid mig spelar Canasta vid två bord och de verkar ha kul. Har anmält mig som reserv till kortspelet.

Ryggen hade en bra dag igår, var mer rörlig och hade mindre värk. Städade några timmar. I morse märktes det knappt att jag hade gjort det och ryggen mådde inte så bra. Tog värkmedicin kl 0600, somnade om. Därefter varm dusch, Qinoa- och havregrynsgröt med lingon och mjölk. Lätt ryggträning innan jag tog en stavgångspromenad på 20 min som avslutades på Seniorträffen.

I morgon, hör och häpna, ska jag tillbaka till specialisttandläkarkliniken, då bron har lossnat litet och det har kommit in karies under. Det är garanti på det, blev ju klar förra året, så de ska göra om underarbetet. I underkäken har jag behov av en ny krona. Antagligen tog tänderna ännu mer stryk vid cellgiftsbehandlingen. Jättekul att behöva betala 5 000 kr för en tandbehandling så här efter jul.

På fredag har jag ny tid för att få hjälp med vilka styrkeövningar jag bör/kan göra. Det ska bli skönt. Att själv kunna påverka sin situation är viktigt för mig. Jag löser sedan ett kort på tio besök, vilket kostar mig 500 kr.

Hämtade nyss hem några bra styrkeövningar från youtube, var så god och klicka på namnet på övningen och testa. Jag ska lägga till dem till min kvällsgymnastik på golvet.


Piriformisövning

Nacke och övre rygg

Situps

PS. Det går också att byta till annan Webläsare, så funkar bildhanteringen. DS.

Ha det gott!

/Kajsastina

tisdag 8 januari 2013

Bildhanteringen funkar med Picasa


Det är många fler än jag som har haft problem med Bloggers bildhantering. Till slut tog jag mig tid att pula en stund och försöka förstå varför det inte gick att ladda hem bilden från fil på min dator. Jag vet inte vari problemet består men jag kringgick det och förde istället över bild från min bildfil till Picasa fotoalbum.

Windows-användare kan ladda ner Googles kostnadsfria fotoprogram, PicasaDär kan man  använda "BlogThis!" knappen för att lägga upp bilder direkt till sina bloggar. Själv gjorde jag så att jag som vanligt i inläggsrutan klickade på bilden Infoga bild och i dialogrrutan Välj en fil kom då upp. Där valde jag Från Picasa webalbum. En fördel med att använda denna metod är att alla redigeringar du gör i Picasa  som att ta bort röda ögon eller förbättringar belysning, överförs tillsammans med ditt foto. Jag laddade hem den senaste versionen av Picasa 3.9.  Tyvärr tar det tid att överföra bilderna från datorn till Picasa, åtminstone för mig. Jag håller på att sammanställa min lista över lästa böcker 2012. Får se när det blir klart.

Ha det gott!