lördag 18 augusti 2012

En fin fredag!


En mysig fredag! Först fikade jag och döttrarna och de två yngsta barnbarnen vid Ulriksdals slottscafé. Sedan promenerade vi till handelsträdgården i den heta sommarmorgonen. Att båda var lediga samtidigt var roligt. De har ju en del att fixa inför jobb- och skolstart nästa vecka.  De stora barnbarnen var upptagna. Jag brukar inte lägga in kort på närstående, men jag tyckte det här var så bra - äldsta dottern är hur bra som helst. E ska alltid kramas och pussas och jag själv blundar på bilden. Dotter K vill nog inte att jag lägger  bild på henne. Som synes var jag iförd hatt inför surströmmingskalaset. Jag blev skjutsad direkt dit efter besöket vid Ulriksdal.

Nedan diverse bilder av blomsterprakten och självplockade grönsaker.Ni som gillade Downtown Abbey sätt på TV1 kl 21.00 då visas ett dubbelavsnitt av fortsättning eller slut på den serien. 
Surströmmingen igår smakade mycket gott!

Trevlig helg!

/kajsastina


torsdag 16 augusti 2012

Surströmming - en njutning att se fram emot i morgon

Då ska jag gå på surströmmingskalas!Charles Emil Hagdahl anser att surströmming inte är någon kalasmat, men numera är vi många som anser det vara festmat. Med alla dessa goda tillbehör: mandelpotatis, rödlök, gott tunnbröd och gott dricka. Själv gör jag alltid en smörgås först på hårt tunnbröd, vill inte ha mjukt. Många har gräddfil till, se bilden ovan, men det behövs inte.

I Charles Emil Hagdahls Kok-Konsten från 1896 står det:
"Surströmming är en gammal anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra första föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd så väl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty akka visste hvad rutten fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då någon haut goût. - Surströmming spisas blott af de invigde - au naturel, utan annan sås än att det vattnas i munnen. Den anses af dem som en läckerhet af utsöktaste slag; men kalasmat blir den ändock aldrig, så vida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa."

Trevlig helg!

/kajsastina