torsdag 3 juli 2014

Blommor, styrketräning och städade rum .....


§

Igår, onsdag, tog jag bussen till Rehab, Sollentuna sjukhus och tränade rygg, ben och andra övningar. Här är ett bildbevis på gåbandet. Köpte ett nytt klippkort för tio gånger, så det ska tränas två gånger i veckan då 
jag är hemma. Sedan kom dotter M och hämtade mig med bil för lunch i trädgården. Satt ute med barnbarn E och vi hade en mysig pratstund. Det var riktigt skönt i värmen, men mulet. M arbetade i trädgården. Hon är en riktig arbetsmyra, har alltid någonting på gång. Var har hon fått det ifrån tro? Hon var också fräsch och utvilad efter en vecka i Grekland tillsammans med dottern. Det är så viktigt, både för barnen och föräldern, att få umgås på tu man hand. Semestern börjar också för mannen och de kommer att vara i sitt hus i Värmland. Kommer själv att fara dit en vecka då katten Leo hämtats av dotter K. De har startat bilresan till Frankrike med stop i Hamburg hos svägerskan. Det är litet av ett pusslande med deras katter på sommaren, men eftersom jag föredrar att vara hemma med närhet till buss, och affärer är det mitt beslut att inte bo i huset med katten.
Så här kan det kännas för mig då vi tre generationer träffas.


Resten av dagen blev en aktiv dag, där mitt mål bara var att  plocka undan och försöka veckostäda i lugn takt med många pauser. 


Det känns skönt att de värsta tussarna är borta innan de sätter igång att springa runt. Planterade om några krukväxter inne och kastade några utblommade växter från balkongen. Bilden ovan visar de omplanterade växterna. 

Nu har jag torkat det sista golvet och sätter på programmet "Sommar med Ernst" och kikar på med ett öga. Han är faktiskt ganska rolig: "I Sverige står mandelkubbarna som spön i backen. Det är nästan groteskt." Fniss.

Ha det gott

/Kajsastina

Katarina Wennstam tycker att vuxna borde kunna ha fyra vita veckor på semestern för barnens skull!


I ett tidigare inlägg har jag avslöjat att Kataria Wennström är en av mina svenska aktuella favoritförfattare. Hennes nästa bok, Skuggor, utkommer i oktober.Hennes sociala engagemang mot kvinnovåld är viktigt och hon skriver mycket bra. Så här i sommartid är det aktuellt med vilken inställning vuxna med barn har till sina alkoholvanor. Så här skriver kolumnisten Wennstam i gårdagens SvD. Klicka på länken för hela artikeln.

"Men jag lovar er en sak. När barnen sitter och drömmer om sommarlov så är det inte mammas och pappas drickande som de sätter på topp-tio-lisan över de roligaste stunder. Jag kan garantera att det finns ganska gott om barn där ute som fasar inför sommaren utav just samma anledning som de vuxna laddar: alkoholen. Nu ska vi slappna av och vara lediga, säger vi vuxna. Men vad ser barnen?"

Vuxna som sätter sina behov av alkoholmarinerad avslappning före barnens rätt till en sommar utan sprit. Sommarlovet är tio veckor långt. Vi säger att det är barnens tid, att det är för våra ungar vi anstränger oss så. Om vi verkligen menar det så är ju fyra veckor ingenting."

Det som stör barnen från en alkoholistfamilj är oron inför helger, midsommar, jul och semestrar. De har inga höga förväntningar, de vet att föräldrarna och andra under festandet förändrar sitt beteende. För barnen gäller det bara att uthärda tills helgen/semestern är över. I och med att de vuxna dricker sätter de sig själva i första rummet och barnen glöms bort. 

Om man vet med sig att man inte kan stanna vid ett eller max två glas vin, är det bättre att för barnens skull avstå helt under några veckor på sommaren. Har själv vuxit upp i ångorna av alkohol med dess otrevliga följder.  Då jag gifte mig var jag 5 år, väntade i två år att skaffa barn för att känna mig säker på mannens karaktär vad gäller alkoholen. Väntade också för att säkra ekonomin. Nu hamnar jag på ett sidospår, men i alla fall, alkoholproblematiken är alltför komplex och jag nöjer mig med att se det ur ett barns perspektiv. Jag tror mig veta att mig närstående vuxna kvinnor med män har en måttlig konsumtion av alkohol. Genomsnittlig konsumtion av alkohol per person och år:
  • 30 liter vin
  • 52 liter starköl
  • 17 liter folköl
  • och 3 liter blanddrycker
    En stilla undran: Vem dricker mina liter av alkoholen?

  • /Kajsastina


tisdag 1 juli 2014

Värmen, fuktigheten och de mörka gråsvarta molnen lägger sig som en våtvarm filt på kroppen

I morse till husläkaren för årlig kontroll. Alla prover var bra, ja på gränsen till utmärkt. Järn högt, kolesterol lågt, blodtryck ok, sänka lågt m.m. Mycket att vara tacksam för! Det enda var att jag gått upp några kilon i vikt. Beror på att jag inte kan motionera via promenader. I morgon blir det därför styrketräning och promenad på gåbandet, så man har någonting att hålla i. Hade ett viktig ärende i Sollentuna C också, så jag ringde min väninna och vi sammanstrålade lagom till lunchdags. Vi satt ute på Gardens terrass och åt en lätt lunch. Tog några bilder på blommor som jag kan tänka mig till nästa sommar på balkongen. 

Allsång på Skansen ljuder i bakgrunden. Programmet är inte i min smak, men övriga kanaler har  fotboll. Läser istället min bok Steglitsan, som verkligen är bra.
Ha de gott i väntan på sommarvädret.


/Kajsastina

söndag 29 juni 2014

Skadad mås på balkongenDär satt en mås på min balkong och skriade då jag vaknade och kl var 09.00. Den satt i flera timmar men då och då försökte den flyga iväg. Jag skulle iväg med dotter på en shoppingtur vid 1-tiden och började kolla med Naturvårdsverkets hemsida vad jag skulle göra med fågeln.  Men plötsligt var den borta. Om den klarat att flyga eller landat på marken vet jag inte. Kollade ute och fann  märken på väggen där den kraschat och också på fönstret och måsskit på bordet. Fick göra rent då jag kom hem från handlandet.

Var på rea med dotter K, dotter M med dotter är i Grekland på en veckas semester. Hittade byxor på Basic nedsatta 50%, köpte två par. Sedan bar det iväg till Coop för storhandling. Familjen far till Frankrike på tre veckors semester. Själv ska jag i morgon till Sophiahemmets ögonklinik för kontroll efter laserbehandling av "efterstarren". På tisdag årlig kontroll hos husläkaren. Två dagar ska jag till styrketräningen. Om vädret blir bättre ska det nog bli en utflykt i det gröna också./Kajsastina