lördag 8 oktober 2011

Steve Jobs

Mannen bakom Macintosh, Ipad, Iphone och Ipod är död.
Han startade företaget i sin pappas garage 1975.
Citat:
We don’t get a chance to do that many things, and every one should be really excellent. Because this is our life. Life is brief, and then you die, you know? And we’ve all chosen to do this with our lives. So it better be damn good. It better be worth it.”

~ Steve Jobs ~

torsdag 6 oktober 2011

Äppelpaj med nötfyllning - mums!Efter förmiddagens vattengympa kände jag för att ta vara på äpplena på balkongen och göra en litet annorlunda äppelpaj. Oftast gör jag smulpaj. Jag hade inte valnötter, men det gick bra ändå.

Jag ska bjuda min väninna och granne på fika senare på eftermiddagen.

ÄPPELPAJ MED NÖTFYLLNING

Färdigt på: 50 min

Ingredienser

Pajdeg:
150150 g              smör
33 msk              strösocker
11 st                 äggula
3.53.5 dl              vetemjöl
Cirka 3 ½ dl     vetemjöl

Fyllning:
44                äpplen
100100 g         smör
7575 g           valnötter
7575 g           hasselnötter
5050 g           mandel
11 dl            strösocker
11 msk         mjöl
33 msk         mjölk

aluminiumfolie

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.


2. Arbeta samman alla ingredienserna till pajdegen. Lägg degen kallt en stund.

3. Kavla ut degen och lägg den i en pajform (cirka 23 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och fäst kanten med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 5 minuter.

4. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i pajskalet.

5. Smält smöret och grovhacka nötterna.

6. Blanda ihop smör, nötter, socker, mjöl och mjölk. Täck sedan äppelskivorna med smeten.

7. Grädda i 180 grader i cirka 30 minuter.

Källa: recept.nu Monika Ahlberg

Håll till godo!Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer blev årets nobelpristagare. Fantastiskt - en poet och en svensk!


Jag gick in på Bokus nyligen, men böckerna av Tranströmer var definitivt slut.

Ett citat:

"Tiden är ingen raksträcka utan snarare en labyrint och
om man trycker sig mot väggen på rätt ställe kan man höra
de skyndande stegen och rösterna,
kan man höra sig själv gå förbi där på andra sidan."

~ Tomas Tranströmer ~

onsdag 5 oktober 2011

Jäntelagen i motsats till JantelagenDu skall tro att du är någon.
Du skall tro att du är lika god som alla andra.
och alla andra är lika goda som du.
Du skall tro att du är lika klok som andra, ibland klokare.
 Du skall veta att du är lika bra som andra.
 Om du vet att du gör ditt bästa,
kan du uppskatta dem som är bättre.
Ibland vet du mer än andra.
 Du är inte förmer än andra men
du är enastående som andra.
Du duger till mycket.
Skratta åt dig själv och din värld, det gör dig fri.
 Du skall tro att många bryr sig om dig.
Du skall tro att du kan lära andra
en hel del och lära av dem.
Varför? För att du är någon, en som behövs. 

~ Gudrun Hjelte ~

tisdag 4 oktober 2011

Vilken dag! Akupunktur och tandutdragning .

Jag skulle "fånga dagen idag" och det kan man väl säga att jag försökt göra. På förmiddagen var jag på akupunktur. På vägen hem fick jag tillbaka min bultande tandvärk, som jag känt till och från i två veckor. Kl 1 ringde jag tandsköterskan på Specialisttandläkarkliniken vid S:t Eriks sjukhus. Jag skulle komma direkt, så jag bad henne tanka på mitt sjukkort och beställde bil. Tandläkaren kunde inte se utifrån bryggan vad som var fel, men på röntgen syntes det att det var pulpit (inflammation i pulpa). Inte bra alls!

Först tillkallades rotfyllningsspecialisten, som sa att det inte var någon mening att rotfylla och att bryggan hade tillräckligt med stöd, även om tanden längst bak togs bort. Nu skulle min tandläkare på plats kapa bort en bit av min 6-tändersbrygga till en 5-tändersbrygga.
Kirurgen kom för att inspektera. Han var relativt ung och tog med sig sin egen sköterska. Han skulle återkomma då kapningen hade gjorts av min tandläkare. Nu åkte jag ner i liggande ställning och bedövningen gjordes. Buller, sågande och borrande och vattensprutande satte igång och kapningen tog tid. Jag djupandades hela tiden för jag tänkte på att vara lugn vid själva tandutdragningen. Så fort det var klart kom kirurgen och han fick hålla på en bra stund, trots att han hade sagt att det skulle gå "att vicka loss tanden". Det var ingen enkel tandutdragning, eftersom han skar och borrade och använde olika tänger. "Nu knakar det litet", sa han. Jag visste ju att det skulle gå till slut - har ju gjort det förut. Trots det så svor jag tyst för mig själv och det är otroligt bra för att distrahera sig själv. Så till slut var det klart, men då fanns det en bit tand kvar, så han skar bort den. Sedan sköljdes munnen och jag fick kompress att bita på.

Jag är imponerad av den professionella personalen. Inalles var det fem personer inblandade i min behandling idag. Jag hade litet ont då bedövningen släppte, men i och med att den "sjuka tanden" extraherades kommer det att bli bra.
Tyvärr blev det ingen körsång ikväll.


Akut tandläkarbesök

Mitt tandläkarbesök i måndags avbokades av tandläkaren,  ny tid den 17 oktober. Berglins teckning är ändå aktuell, då jag just nu sitter och väntar på en bil, som ska komma
tio i 3.  Jag fick direkt en akuttid då jag ringde och berättade om tandvärken under bryggan. Det känns som en inflammation.
Oj vad det ska bli kul att få fara en extra gång till tandläkaren! 


måndag 3 oktober 2011

Coccygodyni + besök i city

Så här stor bakdel har jag inte, men
Evans bilder är så roliga!
Klicka på länken nedan om du vill veta mer om Svanskoteproblem, coccygodiny. Jag har haft det till och från  i många år, men mycket mer de senaste 2-3 åren. En gång i min ungdom drog någon ut en stol på en fest och jag landade med ändan i golvet. Min yngsta dotter föddes för fort (ca 20 min) och det var inte så bra heller. På ett jobb senare i livet satt jag på en stol, som plötsligt gick sönder och vips låg jag på golvet.
Det här verkar tjatigt att skriva om, men nu har det hänt något positivt. Efter sju behandlingar med akupunktur har smärtan minskat något och jag kan ta ut stegen. Man har ju inte bara ont i svanskotan vid det här problemet utan också i gluteus och piriformis. Det känns också i benen. Jag har själv tagit kontakt med den här sjukgymnasten för att få hjälp. Ordinarie sjukvården vill bara spruta med cortison och det har inte hjälpt. Jag ska kanske be henne "sätta en nål" runt högra knät också.
3:e gången jag skadade mig var när jag föll på sista trappsteget i en trappa med ett tungt barnbarn i famnen. Landade på rumpan igen - den har fått mycket stryk. Barnet höll jag i ett fast grepp. Vrickade en fot och axeln skadades på grund av det tunga barnet. Tog taxi till jobbet två dagar senare med krycka. Ringde försäkringskassan och fick muntligen löfte om att åka taxi i två veckor till arbetet. 
Efter en solig och varm helg vaknade jag till en mulen måndag. Tänkte att jag skulle unna mig något uppiggande - lunch och shopping på stán. Så jag plingade väninnan och vi sammanstrålade vid pendeln i Sollentuna centrum.

Det brukar krävas en hel del planering, eftersom tid och plats ska bestämmas. Men jag vaknade tidigt och vi for iväg vid ½ 10. Vi började med att dricka gott kaffe och strosade sedan runt i affärer. Jag köpte ett par svarta jeans, litet väl dyra kanske, men de sitter perfekt (dessutom i en storlek mindre än tidigare). Byxorna vill jag alltid ha av god kvalitet. Topparna behöver inte vara så fina. Jag köpte två likadana överdelar, en i vinrött och en i cognacsfärg. Den sista färgen är faktiskt snygg , också till svart. En god fisksoppa med aioli åt vi på Åhlénstaket innan vi tog pendeln hemåt. 
Idag har jag bara gjort sånt som jag mår bra av och gillar. Hoppas på en ny, fräsch och obrukad dag i morgon, då jag ska på akupunktur och körsång.

Fånga dagen!