lördag 26 mars 2011

DN 20110326, Kolumnen, Lena Andersson: "Kärlek eller parliv"

Dagens promenad avverkades vid 12-tiden. Jag stretade envist på i min uppsnitslade bana i sol, kyla och blåst - fick min belöning då jag krafsade bort löv och hittade små blåsippeknoppar. Ska gå tillbaks i morgon och fota dem. Köpte DN på vägen hem - gillar deras bilaga, "Boklördag".  Satte mig med för att vila foten och drack kaffe och läste tidningen.

Fastnade för dagens  ledarkolumn, skriven av Lena Andersson
. Den beskriver på ett bra och belysande sätt synen på  äktenskap/parsamhälle kontra ensamliv. Klicka på länken ovan för att komma till DN.

"Varför ska fria människor leva med någon de känner tristess eller inget särskilt inför? Den tysta förståelsen kring detta berättar något sensationellt: mentalt är vi kvar i bondesamhället där relationen inte var känslor utan juridik och överlevnad."
---
"Och när förälskelsen avtagit (om den alls funnits) följer något mycket finare: tristess och kamp, ”arbete”, för att härda ut. Det kallas kärlek. En kärlek så speciell att den ska visas upp som glaserad mumie när den dött."---

Skilsmässan är åtminstone en skärva av ett erkännande att det inte går att skriva kontrakt om känslor. Ett mer förnedrande scenario än att någon stannar kvar hos en fast de längtar bort är svårt att tänka sig."
---
Efter att (för många år se´n)  ha levt 13 år i ett kärlekslöst och nedvärderande äktenskap, som fråntog mig all självkänsla, instämmer jag. Jag garanterar att det tog lika lång tid att få tillbaks både självkänslan och självförtroende.

fredag 25 mars 2011

Dagens citatAtt vara sjuttio år ung är ofta mer anmärkningsvärt och
hoppfullt än att vara fyrtio år gammal.
Fredag - Marie Bebådelsedag - Vårfrudag - Våffeldagen

Idag, då jag inte hade någon tid att passa, vaknade jag kl 06.00. Behovet av städning syns helt klart då solen skiner. Jag vill först gå ut ut och testa att gå på foten, åtminstone 30 min. Har gjort Qigong, duschat och druckit kaffe efter gröten.

Jag kollade i almanackan och upptäckte att det var "MarieBeb", som vi sa då jag var barn.

Jungfru Marie Bebådelsedag, Herrens bebådelse, firas den  25 mars före jul, för att högtidlighålla att Maria genom ärkeängeln Gabriel var havande med Jesus. Som en kuriositet kan jag berätta att jag också blev gravid i mars och mina nu vuxna flickor är födda i december. Förr kallades denna dag – som var en helgdag – för vårfrudagen, efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen flyttats till en söndag.

Källa: http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=1669


Bild hämtat från nationalmuseumBlev påmind om våffeldagen, då jag läste Polargrevinnans inlägg.

Här kan du få ett bra recept på våfflor och också lyssna på koltrastens sång.

Hoppas ni får en bra fredag!

onsdag 23 mars 2011

Bokbyte


Nu har jag tagit fram svärsonens julklappsbok , Bockfesten. Det är en tegelsten så jag hoppas den är bra. Enligt honom och flera andra ska det vara en av hans bästa. På julklappsrimmet stod det:

"Mormors blogg är vida känd,
hon startat en mormors trend.
Mormor skriver vacker prosa
nästan i klass med Nobels Llosa."

Jag har ikväll läst ca 50 sidor, men har varit på akvarellmålningskurs och är så trött att kudden kallar.

tisdag 22 mars 2011

VårkänslorDet känns som om jag har "legat i ide" i två år. I två år har jag haft mitt extra arbete men nu har jag vaknat till och inser plötsligt att jag har tid att njuta av våren. Jag har "bunkrat upp" med allergimedicin, så nu kan våren få börja.

Nu är det dags att plocka fram mitt gladaste leende och mitt modigaste mod. Jag kickstartar våren med att göra något som jag länge drömt om men inte vågat göra? Vad det är behåller jag för mig själv.


Vårkänslorna
kommer bums då solen skiner som idag och det är +13. Vårkänslor får jag av att sjunga i kören
Vårkänslor får jag då jag kan ha kortärmad blus under jackan och lättare skor.
Vårkänslor får jag av att fika med trevlig man för tredje gången på en vecka.
Jo, jag lovar, det kan faktiskt pirra även vid hög ålder.
Vårkänslor får jag av att skura balkongen och upptäcka att flera perenner klarat övervintringen. Min murgröna har överlevt!

Jag säger också välkommen till en nygammal bloggkompis pockethexan och en ny intressant kompis vitsippan.


Ha det gott!


FELICIA FILOSOFERAR
Kärleken, säger Felicia, är precis som en blomma, den måste näras med värme och respekt för att kunna växa sig riktigt stark.


söndag 20 mars 2011

Intervju om min barndom


Jag har som regel att inte lägga in kort på närstående, men på det här kortet
kan man ju inte identifiera personen. Dessutom har hon en egen blogg,
där hon lägger ut bilder. Jag läser den inte och
hon läser inte min blogg. Bilden tagen i julas då hon spelade piano för oss. 
Igår hade jag besök av E och hennes mamma. Dottern satte upp gardiner medan E intervjuade mig. E skulle skriva om hur det var när mormor var barn och mitt första jobb m.m. Hon går i sexan i en skola, där all undervisning bedrivs på Engelska. Uppgiften skulle skrivas på minst en A4-sida, så det var många frågor och hon ställde också följdfrågor. Jag blev påmind om vilka roliga utelekar vi hade på den tiden: Hoppa hopprep, hoppa hage, kasta tre bollar mot väggen och inte minst spela kula. Så fort snön försvunnit tog vi fram kulpåsen och det var ett vårtecken för ett asfaltsbarn som jag. Det som förvånade henne mest var när jag berättade att vi spelade boll på gatan - det kom kanske en bil i veckan. Jag hjälpte till litet med de svårare orden,  t ex invoice. Mitt första arbete var på en speditionsfirma. Jag var 16 år och  skrev jag fakturor med åkarnas följesedlar som underlag.  Det varade ett år: "I admired the secretary and realised that this job of mine wasn´t a challenge, so I went back to school to get more education. "

Hennes sista fråga var svår att besvara. Hon undrade om jag skulle vilja vara barn i den här tiden. Jag svarade: jag tror inte det. Hon frågade varför. Jag sade att vi hade mer gemenskap förr och umgicks mer med varandra. Fast du har ju en mycket bra barndom och vissa saker är nog både bättre och roligare nu. Flickor får utbilda sig osv.

Jag får se om hon ringer för att komplettera svaren.