Ska jag verkligen skriva igen om mina sjukdomar? Jag gör det, så ni inte undrar varför jag inte hör av mig den närmaste veckan. I morse genomgick jag provtagning på Radiumhemmet. Naturligtvis gjorde det ont - en lymfkörtel i kinden och en på höger underarm punkterades. Jag har träning att djupandas efter alla besök hos tandläkaren och det kändes uthärdligt. Kom hem vid 1-tiden och lagade lunch. För en timme sedan ringde de från sjukhuset och bad mig komma tillbaka i morgon förmiddag för att ta fler prover, då läkaren inte fick ur tillräckligt. Borde jag vara orolig? Ja kanske, men det lönar sig inte - bäst att spara det till senare, då det behövs. Svar kommer först om en vecka.
Ha en skön helg!
/Kajsastina
torsdag 9 februari 2012
tisdag 7 februari 2012
Förtryck av pensionärer och ungdomar! - Reinfeldt har slagit till!
Reinfeldt anser att "människor måste vara beredda att försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag. Pensionssystemet är inte ett trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. För att pensionen ska räcka för den standard vi vill ha måste vi arbeta till 75 års ålder. "
citat: dagens SvD
/Kajsastina
citat: dagens SvD
Vad beror utspelet på? Han kanske vill så ett frö för framtiden. Visserligen anser man att många äldre blir allt piggare, men då måste arbetsmiljön också förändras och det tar många år.
Trots att jag tidigare röstat på ett parti inom Alliansen har jag nu fått nog av politikernas utspel och fiffel och båg. Så jag vet inte vad jag ska välja vid nästa val. Alliansen ser till att de med höga löner får sänkt skatt, att de får ut arvoden då de slutar och sedan pension resten av livet. Föreslår att politikernas arvoden och pensioner sänks i riksdagen, kommunerna och landstinget.
Hur kan de föreslå att äldre ska arbeta till 75 år, då den unga generationen inte vare sig kan bo, äta eller känna sig behövda utan att få ett riktigt arbete. Vi har en politiker i Sollentuna, Jan Gabrielsson (fp), som föreslagit en lägre lön för unga 12 000 kr. Det är i alla fall lika mycket som en studerande eller en pensionär har, men förslaget förkastas. Man är rädd att lönerna ska dumpas. Är det bättre för unga att driva omkring och känna sig onyttiga? Låt dem arbeta med äldrevård efter en en kortare eller längre utbildning. En hel generation kommer att vara beroende av andra, om de inte får börja arbeta. Dessutom får de uppleva hur verkligheten ser ut för sjuka och fattiga i samhället. Det är jätteviktigt att få in en fot på arbetsmarknaden och faktiskt lära sig något. Varför skulle man ge en minimilön till en ungdom, som inte har utbildning och kanske t o m saknar betyg i kärnämnen?
Jag personligen utbildade mig på nytt i 2-3 år och var färdig lärare vid 45 år. Jag hade tidigare arbetat som chefssekreterare och institutionssekreterare på ett universitet. I princip har jag arbetat sedan 1958 med uppehåll för vård av barn och frisk man i hemmet åren -66-72. Efter skilsmässa -78 efter 13 års äktenskap utbildade jag mig på nytt 2-3 år och var färdig lärare vid 45 år. Jag flyttade 75 mil söderut med två barn i tonåren, eftersom jag ville ha en fast tjänst. Jag gick i pension vid 65 år och då stod två yngre sysslolösa (fast anställda lärare) på kö för att få tjänsten. Jag var utbildningsledare på Handelsprogrammet och hade hand om elevernas praktikplatser. Kontakten med arbetslivet är jätteviktig för ungdomar. De lär sig inte bara själva arbetet utan också normer, hur man uppför sig och att passa tider. Handledaren gjorde en utvärdering, som också vägdes in i betyget.
Nu kom jag in på ämnet skola, vilket jag brukar undvika. Var man än är finns det en besserwissermentalitet bland människor, som är märklig tycker jag. Bara för att man själv har gått i skolan för länge sedan har man bergsäkra synpunkter på åtgärder.Kanske får jag tid att återkomma till Björklunds nya skola.
söndag 5 februari 2012
En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna - Tema barndomsupplevelser
Jag återkommer och reflekterar över övriga två böcker, Felicia försvann (läst)och Kattöga av Margaret Atwood (pågående).
Flickan Suss är en känslig flicka, som inte tycker att hon passar in. Hon utsätts för mobbing i skolan, men även av sin mor som hela tiden ställer krav och fäller nedsättande, kritiska kommentarer om att hon har tjocka lår, hon har fel kläder och hon uppför sig helt fel.
Prestationskraven och allt annat gör att Suss i tonåren söker sig utanför familjen. Även här kritiseras hon, då man har fördomar mot hennes familj och miljö. Hon har en förstående mormor som hon älskar men som dör tidigt. Hon drabbas i tonåren av bulimi. Hur det är att uppleva bulimi beskrivs ingående och otäckt, när Suss isolerar sig i sin lägenhet då hon kommit hem från en misslyckad vistelse vid ett college i USA. Suss är inte välkommen att bo hemma, hennes rum har gjorts om. Familjen tar tydligt avstånd från hennes misslyckade studier. Hon isolerar sig i sin lilla lägenhet och hetsäter. Hon går bara ut för att köpa mat i sitt sjaviga och bleka yttre. De hälsar visserligen, men hon känner sig ensam och förnedrad.
I vuxen ålder när hon tar hem män utsätts de också för familjens sarkasm och kritik. Hon slits mellan sin familj och sitt nya liv. Sin första man behöver hon inte ens träffa efter en separation. Pappan ser till att äktenskapet blir upplöst. Hon agerar inte vuxet utan återfaller till ett barnsligt beteende och finner sig i att bli omhändertagen. Sonen Simon som fötts i äktenskapet tas över av mamman. Jag kan inte låta bli att skriva några citat. Så här beskriver hon en hemkomst strax efter att mamman upptäckt sin mans luckor i almanackan och inser att han är otrogen. ”Men så är pappa ändå på inflygning och mamma blir som en ung flicka inför sin första träff, ligger hela dagen på bryggan, låter kroppen brännas i solen.”
[…]
Mamman ber Suss ta undan barnen så hon får vara ensam: ”Jag sitter med barnen utanför rummet och de är solbrända, fräkniga och tvåldoftande i pyjamas. De ska visas upp för pappa. Mamma kommer ut, stel, med det andra leendet. Det hon får när han är i huset. Då inser jag att deras relation kommer att förbli en gåta för mig. Han är otrogen, hon sitter och gråter, men blir alltmer uppvaktande och opersonlig. Hon söker det, ett evigt tillstånd, en avstannad tid.
Hennes ögon är målade och hon är klädd i allt det där rosa som fyraåriga flickor älskar. Jag har lovat att ta ner barnen en stund så att pappa ska träffa dem. – Och du kan ta en promenad så att jag får vara ensam med pappa. Så står pappa i kökstamburen, hans ansikte litet brutet, inte den där sprudlande energin. Han hälsar på mig, pussar barnen och gör sig beredd. Han får liksom ta sats för att orka träffa henne. ”
Till skillnad från andra romaner om barndom (Jan Myrdals och Cecilia Feldt finns här förståelse och till sist försoning. Suss´andra äktenskap är lyckligt, men hennes man Markus, ställer krav att hon ska inse att den första sonen Simon behöver sin pappa mer än sina morföräldrar och att hon måste frigöra sig från föräldrarna. Det pågår nu ett tyst krig om Simon mellan familjerna. Suss inser att hon behöver stöd och hjälp att försöka hålla ihop sin egen familj. Markus och förste mannen Rikard har umgåtts och vill ordna ett samtal då föräldrarna är i Sverige. De sitter runt ett matbord. Suss tar strid och sätter en gräns att hon vill att de ska vara med hennes andra barn också. Hon kräver ömsesidig respekt, men föreslår också att de ska gå halva vägen var. Diskussion uppstår, systern och hennes man vill att de ska sluta bråka eller ta det till kaffet.
”Då lyfter pappa huvudet, tar ett djupt andetag och vrider sig mot samtliga vid bordet. – Om det är någon gång man ska tala om sådant här är det väl när familjen är samlad. Jag kommer alltid vilja hålla kontakten med dig Suss, även om du inte kan hålla sams med din mamma, om du bestämmer dig för att bryta med henne. Men just detta att aldrig våga tala, är borgerlighetens gissel, säger han och är nu i sådan affekt att han måste resa sig från bordet. Jag reser mig upp och går efter honom.”
Efter uppgörelsen säger Markus till Suss att mammans goda egenskaper ska vägas in. Hon är generös, intelligent och har mycket humor.
Som beskrivning av en familj, som visar en fasad av lycka, är det här en utmärkt roman, mycket genomtänkt, nyanserad och välskriven. Författaren själv anser att det är en roman och inte en biografi. Men i det här fallet har författaren använt sin uppväxt som utgångsläge. Pappan har läst den och tycker att den är bra.
(Min kommentar: Det värsta man kan göra i en familj är att tiga och sopa under mattan. Hemligheter är förgörande och bör plockas fram i ljuset, annars går det troll i dem och påverkar också de kommande generationerna.)
/Kajsastina
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)