lördag 14 september 2013

Vädret perfekt läsning på balkongen


Läser ca tre tim på dagen och minst en timme på kvällen och befinner mig på sidan 250 i Hilary Mantels bok. Har ca 400 sidor kvar.Mantel tecknar ett porträtt av Cromwell och, som jag tror hittills, är den historiska perioden skildrad utifrån hans tankar och perspektiv. Det är inte en bok som man vill läsa igenom snabbt. Jag njuter av språket, som är modernt, dialogerna flödar på varje sida och gör berättelsen lättläst. Något kände jag från historieläsningen och andra böcker jag läst om Henrik VIII och Cromwell, men det här är mycket mer spännande. Författarinnan tränger in på djupet och det är bipersonerna som nästan skildras som huvudpersoner. Detta ur en amatörs synpunkt. Många kommer säkert att säga mer och det här är inte en bedömning. Det är det som är intressant att vi kan jämföra med varandra hur vi tycker.

Kortfattad beskrivning av Weijlers förlag: 
England, 1530-tal, är en hårsmån från katastrof. Om kungen dör utan en manlig arvinge kan landet förstöras av inbördeskrig. Henrik VIII vill annullera sitt 20-åriga äktenskap för att istället gifta sig med Anne Boleyn i hopp om att få sin efterlängtade son. Påven och resten av Europa är emot. Vid sin sida har Henrik VIII sin handgångne man, Thomas Cromwell, denna romans märkliga hjälte och huvudperson.  


Thomas Cromwell är en högst ovanlig man: han är en uppkomling med en envishet utan dess like, son till en brutal smed, ett politiskt geni, både idealist och kappvändare. Han är mutbar, en charmör och en man med en ofelbar expertis i att manipulera människor och händelser. Cromwell skyr inga medel och tillsammans utgör han och Henrik VIII ett
oövervinnerligt par, eller?


Övrigt i min vardag:
Väninna på besök från Västerås for nyss. Jag själv till M´s hus ikväll för att vara med barnbarn E. Föräldrarna på landet. E´s bror och mitt äldsta barnbarn C for till Oslo för två veckor sedan för att söka arbete och han började arbeta förra veckan. Var hem och lastade en bil med lägenhetsprylar, köksredskap till sitt boende. Jag är stolt över honom som tar initiativ. Han vill inte börja plugga direkt efter examen. Det är viktigt att uppfostra sina barn så att de ska våga lita på sitt omdöme och bli trygga och självständiga. I mitt fall var det bara att göra tvärtom om hur jag själv blev behandlad. Nummer ett är kärlek, kärlek, kärlek och nummer två är tid, tid, tid. Respekt, inte kritisera och absolut inte använda ironi och skämta nedlåtande om sina barn. Är det någon som gör det kanske någon undrar. Jo, det vet jag.

Hinner nog sitta i solen på balkongen och titta på mina anteckningar från tidigare läsning och försöka göra en bedömning av tidigare lästa böcker.  

Återkommer då tid finns.
Trevlig Helg!

/Kajsastina