tisdag 8 mars 2016

En bön för de stulna av Jennifer Clement - Bokresan jorden runt V


Första meningen:
Förlag: Bonnier pocket
Antal sidor: 245

Boken är en berättelse om Ladydi Garcia Martínez, som bor på mexikanska landsbygden. Runt hennes finns drogkarteller som odlar opium på fälten runt omkring. Här pågår illegal invandring och det finns ett polisväsende som inte går att lita på. Flickorna gör sig fula för att inte kidnappas av ligor från knarkkartellen. En flicka, Paula, själs men hon kommer tillbaka skadad och till sin mamma. De försvinner sedan tillsammans. Ladydi saknar sin pappa som har försvunnit till USA liksom alla män men kvinnorna stöttar varandra och de ger inte upp trots allt våld runt dem och trots rädslan utan de kämpar.  Ladydis mamma säger "Jag ska göra dig ful. Det är det bästa sättet man kan vara i Mexiko en ful flicka". Hon gömmer dottern i en grop bakom huset och låter dottern gömma sig där då ett fordon närmar sig.

Boken är skriven  i jagform och språket är både lättläst och poetiskt trots det hemska som skildras.


Min bedömning: 4/5 poäng






Hausfrau av jill alexander essbaum - Bokresan jorden runt

"Anna har varit en god hustru för det mesta". Den meningen inleder den här romanen och fångar intresset från första sidan.

Anna bor med sin man och tre barn i en förort utanför Zurich. Hon kan inte språket, trots att hon bott där i ca tio år. Hon har ingen aning om vad exakt hennes man gör på banken. Hon har inte eget bankkonto och hon har inte heller några vänner. Hennes svärmor Ursula tar hand om hushållet då Anna besöker sin psykiatriker Dr Messerli. Hon anmäler sig till en kurs i tyska, får några nya vänner men framförallt inleder hon sexuella relationer med olika män. Hennes man är obalanserad och hennes svärmor stör henne med sin nyfikenhet.

Anna är uttråkad och deprimerad och passar inte in i Schweiz. Hon har ju inte lärt sig språket under de tio år hon bott där. Här beskrivs grammatiken i tyska språket omväxlande med sexscener.Hennes otrohet och erotiken skildras på ett kallt sätt. Hennes sex är snabbt överstökat. Hon blir mer och mer självdestruktiv och vi får följa henne ända till slutet. Förvånande slut!

Trots all beskrivning ovan känner inte jag att det handlar om känslor eller hela berättelsen om Annas öde känns kall och overklig.

Min bedömning: 3/5 p

måndag 7 mars 2016

Bokresan Jorden runt, PUB-afton och Alf Pröjsentema på högmässan


Bokresan Jorden runt V är för mig någon vecka försenad. Har gjort resan i februari, men inte hunnit skriva ned vad jag läst och var jag varit. Kommer i nästa inlägg. Resan i mars har jag börjat med att läsa Brända skuggor av Kamila Shamsie (Pakistan).

Har haft mycket i tankarna och mycket att göra. I fredags var det PUB-afton här i Edsberg och det var trevligt. Vi hade en egen trubadur med som är från Sollentuna. Många bra samtal med trevliga människor.

Igår, söndag, hade kyrkan gudstjänst med tema Alf Pröjsens visor. Till kaffet spelade prästen gitarr och sjöng den här visan som jag minns då jag hör den, Du ska få en dag i morgon som blank och orörd står. Här kan du höra den sjungas av Alexander Rybak.

Återkommer senare med min läsning från Bokresan Jorden runt V.

/Kajsastina