lördag 10 december 2011

Bokresan Jorden Runt 3 - December


Idag,  den 9 december,  startar jag försenat resan med Lyrans Noblesser, vilken går till Västeuropa. Vi ska besöka Frankrike, England och Spanien.

Böckerna som planerats att läsa är:
  • En dag av David Nicholls (England)
  • Alla själar av Javier Marias (Spanien) 
  • Med livet framför sig av Emil Aljar (Frankrike).
Jag har tidigare i somras läst En dag och har nyligen gått in på bibliotekets hemsida och bokat de andra två böckerna. Jag får se hur jag hinner - det mesta har gått på halvfart under tvåveckorsförkylningen.


Ha en skön helg!


fredag 9 december 2011

Bokresan Jorden Runt 3, Afrika

Jag har mycket försenat kommit hem från november resan med  Lyrans Noblesser. Följ gärna länken och se hur intressant hon har ordnat boksamlingarna. Det har varit både roligt och intressant. De två böcker jag läst är: Minaret, Maaza Mengiste och Under lejonets blick, Leila Aboulela.
Min text om "Under lejonets blick" försvann under natten, så jag gör ett försök att skriva om inlägget.

1974 störtades kejsaren Haile Selassie av Etiopien i en militärkupp. Han kallades Lejonet av Juda. Det här är Maaza Mengistes debutroman. Handlingen utspelar sig under tiden för militärkuppen. Kuppen framkallar skräck hos befolkningen. Perspektiven skiftar - från kejsaren till en läkare som hjälper ett tortyroffer att slippa sitt lidande.  Läkaren Hailu bor i den rikare delen av Addis Abeba med familjen. Hans fru dör och han tar nu stort ansvar för sin familj, två söner. Den äldre sonen Yonas är försiktig och sätter sin tro till Gud. Han vill inte förstöra för sin hustru och dotter. Den yngste sonen vill inte ge upp drömmen om ett fritt Etiopien och går med i den hemliga motståndsrörelsen. Pappan blir arg på sonen men en dag hamnar en patient på Hailus operationsbord och han måste ta ett beslut mot sin vilja som får ödesdigra konsekvenser.Det här är en fantastisk roman om krigets terror i Etiopien. Trots att jag minns när det här hände, visste jag inte så mycket om hur det gick till: att det blev en marxistisk samhällsordning, vars styre blev mycket blodigt och diktatoriskt.

Den här romanen känns viktig och är mycket läsvärd, trots att den innehåller så mycket våld är berättelsen också vacker. Den var för mig inte lika bra som Minaret.
*********
Minaret av Leila Aboulela
Bloomsbury förlag

Författaren är född i Kairo och har vuxit upp i Sudan. Huvudpersonen Najwa växer upp i Khartoum, Sudan. Hennes far är minister och familjen är mycket rik. Familjen har det bra materiellt. Där finns hela tiden betjänter. Najwa går i college i Khartoum och hon lever ett gott liv medmycket fickpengar. Allting förändras då Sudan drabbas av en kupp. Fadern arresteras och avrättas. Familjen flyr till London. Hennes mamma blir sjuk och hennes tvillingbror hamnar i drogberoende och till sist i fängelse. Najwa får klara sig själv och hennes trygghet och goda liv har försvunnit. Trots det växer en ny medvetenhet fram hos henne, och hon börjar omvärdera det mesta runt omkring sig och med långsam målmedvetenhet når hon en ny förståelse för sin religion. Hon blir en rättroende muslim. I London börjar hon bära hijab och går på föreläsningar i moskén. Här känner hon samhörighet och är också respekterad.

Hon arbetar som hembiträde i en familj, där hustrun inte är specielölt förtjust i  henne. Här finns en bror till hustrun och han är mycket yngre än Najwa. De blir kära, men hur det slutar kan ni säkert ana. Trots alla nederlag fortsätter hon med att ägna sig åt att besöka moskén och att lära sig mer om islam. Hon finner en sorts ödmjukhet och frid. För vad det egentligen handlar om är livets mening. Alla människor drabbas av motgångar, där grunden för allt man trott på har försvunnit, men de söker en mening för att kunna fortsätta.

Jag läste boken på Engelska, eftersom det alltid är billigare att köpa engelska pocketböcker och den här boken ville jag ha kvar. Jag känner att jag vill läsa om den snart. Den innehåller så mycket tänkvärda saker som kanske inte fastnar vid en första läsning. 

Så här står det på bokens baksida:
Aboulela paints a fascinating picture of intercultural strife …
Beautifully written, restrained and lyrical,
Minaret is both thought-provoking and disturbing”
~ Independent ~

**********


 
  
 


 

Efter storm kom sol och snö

Storm och piskande regn mot rutan i natt.
Frukost och en penicillintablett – fick recept igår på VC av min husläkare som hade jour.
Varför har du inte kommit tidigare?” Virusen hade blivit  bakteriell – luftrörskatarr och bihåleinflammation.  
Somnade om två gånger i morse – bra.
Katten har fått extra Sheba, hon är hänsynsfull då hon märker att jag är sjuk.
Vid tiotiden ringde jag den älskade dottern K och gratulerade på födelsedagen. Hon har fullt upp med bokslut m.m. På måndagen fyller äldsta dottern M år. Jag firar båda flickorna på söndag.
Tvättmaskinen har pajat – har bokat tid i huset till i morgon.
Ska gå in på tretti.se och kolla efter en ny. Behöver inte lika stor, vill ha en toppmatad.
Nya dammsugaren ska tas i bruk idag.
I morgon kommer jag  att kika på Nobelfesten i TV1 då och då. Det är både intressant och roligt att kika på glansen.
Efter den stormiga, regniga natten skiner nu solen. och  det glittrar av lätt vit snö på taken.
Humöret stiger sakta uppåt och allt är som det ska …

PS Skrev ett inlägg om mina böcker sent igår och hälften försvann. Väntar besök till lunch och återkommer senare. DS