måndag 11 juli 2011

New York-trilogin av Paul Auster

Den här boken utkom 1987. Jag ville läsa någon av de första, men  vill läsa senare skrivna.
Berättelsen ”Stad av glas” börjar med en felringning – någon ringer till en ganska misslyckad deckarförfattare, Daniel Quinn. Personen frågar efter Paul Auster. Sedan kan jag erkänna att jag sträckläste hela berättelsen. Huvudpersonen blir indragen i en konstig situation och åtar sig att arbeta som privatdetektiv under namnet Paul Auster. Han påverkas av allt han upplever och identiteten upplöses och han lever för de anteckningar han gör i en röd skrivbok. Jag vill inte berätta i detalj, eftersom det är en del av tjusningen i berättelsen, att bli överraskad. Jag gillade den här bäst av alla tre berättelserna. 

Berättelse två, ”Vålnader”, handlar också om en privatdetektiv, vars uppdrag går ut på att bevaka en man och anteckna vad han ser. Jag tyckte den här berättelsen är också bra men den var svår. Huvudpersonen förlorar också  här sin kontakt med verkligheten.

Berättelse tre heter ”Det låsta rummet". En litteraturkritiker får en dag ett brev från en barndomsvän som heter Fanshawe. Fanshawe ber honom att vid sitt frånfälle gå igenom hans litterära produktion eller göra sig av med materialet. Till saken hör att Fanshawa har lämnat sin familj och försvunnit. Den här delen skrivs i jagform. 


Den sista berättelsen var också spännande, men helt verklighetsfrämmande. Det ställs många frågor om människans existens men inga svar lämnas.
Jag ger boken   * * * * * * * * * *

Har jag läst en bok av en blivande nobelpristagare? Utmaning Nobelpriset ? 2011.

Författarnamn markerade med rött har jag läst.
Författarnamn markerade med blått planerar jag att läsa.Adonis
Claudio Magris (I blindo)
Don De Lillo (Falling man)
Gitta Sereny
Haruki Murakami (Norwegian wood), IQ84)
Javier Marias (Alla själar)
Paul Auster (New York trilogin, Illusionernas bok, Dårskaper i Brooklyn)
Ngugi wa Thiong'o
Peter Carey (Oscar & Lucinda)
Assia Djebar ( Sultanbrudens skugga)
Philip Roth ( Envar)
Joyce Carol Oates ( Djur, Mörkt vatten)
Margaret Atwood (Alias Grace, Den blinde mördaren, Kattöga, , Rövarbruden)
Milan Kundera (Varats olidliga lätthet)
Chinua Achebe ( Allt går sönder)
A.B. Yehoshua ( Kvinnan i Jerusalem och Den befriade Bruden
Per Petterson ( Ut och stjäla hästar)
Michael Ondaatje ( Anils skugga)
Salman Rushdie ( Midnattsbarnen)
Cormac McCarthy ( Vägen)
Nuruddin Farah ( Adams revben)
Ismaïl Kadaré ( Aprils frusna blommor)
Maryse Condé ( Färden genom mangroven)
Ko Un
Thomas Pynchon
Tomas TranströmerStädning passar inte bra ihop med spinal stenos och Sjögrens syndrom-värk!

Tar en paus i mitt röjande och städande. Idag är det ett lämpligt väder för den aktiviteten och något jag måste göra trots att värken idag är påträngande. Jag får ta många pauser mellan.  Att jag aldrig lär mig att efter roligheter, motion och bad kommer värken som ett brev på posten. Ibland undrar jag om den rehabiliterande styrketräningen verkligen gör verkan. Ja, den ska hålla de inte påverkade lederna och musklerna i form. Men jag har förutom Sjögrens "spinal stenos". (Fförträngning mellan tre kotor i ryggraden konstaterades efter magnetröntgen i december). Tyvärr kan jag inte  acceptera läget. Jag går på styrketräningen två gånger i veckan -  i morgon och på fredag. Stavar omkring 20 min 2 ggr om dagen. Det är min gulliga sjukgymnast, Malin, som tipsar om det. Har också fått rörelser att göra för att komma igång bättre på mornarna. Dessemellan är det värkmedicin och vila som gäller. Då jag gått klart där får jag lösa ett kort på tio gånger för 500 kr - mycket prisvärt!
Jag tog min värkmedicin före dammsugning och torkning av golv med skurhink och Ajax. Tur att lägenheten är liten!  Kylskåpet ska rengöras, så det inte luktar då jag far till dotters hus - det som ligger fem min från mig. Jag ska vakta katt och hus i 12 dagar. Nåväl, nog om detta.

Det tog en timme med golvens damm så jag satte mig med en kopp kaffe och gick igenom anteckningarna om de lästa böckerna tidigare i somras. Jag vill komma ikapp innan "Bokresan Jorden Runt" fortsätter i  höst.

I nästa inlägg börjar jag att skriva om böckerna i den ordning som jag läst dem. Se Lyrans noblesser  länk vilka hon föreslagit.