fredag 14 december 2012

Tredje Advent

Ha en trivsam helg!

/Kajsastina


Ungdomsarbetslöshet, snöröjning m.m.

Åsa Mobergs artikel i dagens DN. Läs den. Verkligen bra! Hon föreslår ett parti som kämpar för livslinjen. Att en fjärdedel av dagens unga inte kommer ut på arbetsmarknaden är skrämmande. Att politikerna inte kan göra någonting åt det, eller ens försöker är mer skrämmande. Vi kommer att ha nästan en hel generation som inte får något arbete. Hur påverkar det deras livsvillkor i längden? Visserligen kan politiker inte skapa jobb eller trolla men de kan ändra på de stelbenta regler som förhindrar att arbetetstillfällen skapas. Det finns inte längre industrijobb - företagen flyttar utomlands.

I massmedia har snöröjningen i Stockholm varit ett hett ämne de senaste veckorna. I ett radioprogram föreslår reportern att ungdomarna kan anlitas som snöröjare. "Nej, det går inte svarar entreprenören. Min snöröjartraktor (eller maskin) kostar minst en kvarts miljon kr. Sedan måste de ha utbildning på sex månader. "Vad är det som hindrar att de som vill kan få den mycket korta utbildningen? Är det någonting de arbetslösa ungdomarna har så är det tid.  Arbetet har en livgivande funktion. Det ger upplevelser i form av sociala kontakter. Det ger struktur på vardagslivet.

Jag minns från min barndoms vintrar att det alltid var män ute och skottade snö med spade! Numera bor jag vid en gata, som används som genomfart av bilar, vilka vill undvika Danderydsvägens trafik.  Då gatan äntligen blev plogad bildades en hög snövall mot trottoarerna, som inte snöröjs alls. Jag ser hur många med rollator misslyckas med att ta sig över snöhögen. Jag tar mig ut och går på vänster sida av gatan - en 92-årig dam med rollator ser jag ta sig fram varje dag, men hon går mitt i gatan. Hon är visserligen en riktig krutgumma men så här ska vi inte ha det.

/Kajsastina

torsdag 13 december 2012

Sancta Lucia


Min nyttiga gröt åts på stående fot i morse. När jag väl kommit igång är det ingen idé att sätta sig och börja om från början. Morgongymnastiken får bli kvällsgymnastik istället. Luciamorgon! Kallt! Minus 10 °. Jag lufsar sedan fram mitt i gatan för att gå till Seniorträffen. Trottoaren är knölig och  tidigare gående har lämnat potthål efter sig i snön. Risken att trilla är stor men jag har ju lovat att hjälpa till med dukningen så jag måste ut. Ett Luciatåg ska komma på förmiddagen, men först bjuder kommunen oss, ca 40 personer, på glögg, kaffe, lussebullar och pepparkakor. Ungdomarna från Edsbergsskolan bjuder oss på en underbar sång- och musikstund med ett fint sammansatt program.


Nu har jag laddat upp med nytt raggsocksgarn i den här färgen. Visst är den häftig!

Nagellacket är också nytt, Butter från Essie.

Ha det gott!

/Kajsastina
 

onsdag 12 december 2012

Födelsedag den 12-12-12

Bilden hämtad från Wikipedia.
Den 12 december 1966 börjar det snöa på dagen och så småningom också blåsa. Värkarna har börjat. En kvinna med man kör sin bil till BB i Umeå. Där får hon springa upp och ned i trapporna för att öka värkarna. En välskapt flicka föds 66-12-12 kl 02.15. Vikt 3325 g. Kvinnan som fött barnet hamnar på en sal med 18 sängar! 18 kvinnor på samma sal! Barnsköterskorna lussar tidigt på morgonen den 13 dec. Nu ökar vindstyrkan och snön vräker ner i flera dagar. En natt rycks ett fönster upp och snö hamnar i flera sängar. Det är kallt. Det finns bara två duschar! På grund av infektionsrisken börjar man skicka hem mammor och barn tidigare än normalt. Egen bil startar inte. Kvinnan tar en taxi hem. Taxibilen dansar fram mellan snövallarna på vägarnas sidor.

/Kajsastina


tisdag 11 december 2012

It´s beginning to look a lot like ChristmasMichael Bublé med sin sammetslena röst.  Jag hämtar hela albumet från Spotify, så nu +kanske det finns hopp för litet julkänsla.

/Kajsastina

måndag 10 december 2012

Vecka 50 - Andra advent, julförberedelser, städning och Nobelfest

 Så har vi passerat Andra advent! Jag håller en låg profil vad gäller julen. I mitt inre motarbetar jag allt planerande som känns  övermäktigt. Det är ju roligt att fira jul för barnen, så jag hänger med.

I veckan gjorde jag en stor pepparkaksdeg, ett recept som jag använt sedan 60-talet. Se bilden på degklumpen nedan. Till höger om den alla oskrivna julkort. Dotter M och jag hade bröderna Bus i helgen lö-sö. Den stora kusinen, 18 år, stannade hemma och var med pojkarna på sitt rum och tittade på film. Jag och dotter såg Downtown Abbey och drack glögg. Min lilla barnbarnsflicka E pluggade till två prov. Dotter K med man var på fest på lördagen. Då de hämtade pojkarna på söndagen firade vi K´s födelsedag med tårta och kaffe. (Förstår att det är rörigt med alla dessa förkortningar, men vill inte skylta med deras namn eller bild.) Integriteten är viktig!


Barnbarnen fick härja fritt med degen och resultatet blev riktigt fina pepparkaksgubbar. Huvudsaken att de hade roligt! Resten kan bakas ut då och då i helgen eller nästa vecka. 

På min lott har också fallit att grava lax och lägga in sill. Har en lax i frysen för att undvika botulism. Den gravar jag i tid för att ta med till jul. Både sill och lax är otroligt lättlagad mat. Vi planerar att fara  till Värmland den 22 dec och den yngsta dottern med familj kommer efter den 23 dec. Det ska bli kul att se det nya huset och få miljöombyte.

Annars känner jag mig mycket trött och lider brist på frisk luft. Med tanke på all medicin jag äter hör det till. Läkaren tycker att jag tål medicinerna och hon har skräddrsytt min värkmedicin till den jag har nu. Vitsen är att jag ska bli relattivt värkfri så att jag kan göra mer vardagliga saker.  Och kunna ta upp min motion igen. Hon ringde upp mig i fredags för att kontrollera hur det gick och kommer att ringa nästa gång den 17 januari. (Jag har nu morfinplåster som byts en gång i veckan och en annan långverkande T. som tas tillsammans med 2 andra långverkandeT. (Alvedon E65), morgon och kväll. Om det inte räcker, får jag ta en vanlig Alvedon under dagen. 
För att hjälpa naturen på traven beställde jag en ny kräm
som funkar bra. Den tonar ner pigmentfläckarna och gör att
ansiktet ser fräscht ut. Kan rekommenderas.
Vichy har prisvärda produkter.

På eftermidagen ska jag passa på att plocka undan och städa vardagsrummet samtidigt som jag kastar ett öga på Nobelfestligheterna. Då det blir bankett ikväll slår jag mig ned med ett glas rött för att se festblåsorna.
 
Ha det gott!

/Kajsastina