fredag 14 augusti 2015

Yasuragi, en härlig upplevelse





I förrgår var jag på en dags SPA på Yasuragi med äldsta dottern, barnbarn C och E. Det var en härlig upplevelse alltsammans. Lunchen var god och mot slutet då M var på behandling låg jag ensam i ett 40-gradigt kar och blickade ut mot tallkronorna och vattnet nedanför. Efter det hade jag inte värk någonstans.

/Kajsastina







Från "tönt" till statsman till författare ...

I maj vid ett akutbesök på S:t Eriks Ögonklinik  konstaterades glaskroppsavlossning i vä öga, ett fenomen som jag aldrig hört talas om. Däremot nätavlossning som är allvarligare. I väntan på att de mörka slingorna och grumlet skulle försvinna har jag provat att lyssna på ljudböcker. Tänkte först skaffa Storytel till mobilen. Bra att testa innan jag vet vilket som passar mig bäst. Har lagt min tjocka bok "Himlakroppar" i högen "vänta".  Nu vet jag att en läsplatta skulle passa mig bäst, då jag gärna vill se de skrivna orden och hur meningarna är uppbyggda. På den kan man också förstora texten. 


Hörde igår kväll "Sommar" som repriserades efter kl 22.00. Det ångrar jag inte. Jag hör till dem som gillar Reinfeldt och var nyfiken på hans program. 
Han börjar försynt och tvekande, berättar om hur han sitter på pojkrummet och läser tjocka böcker samtidigt som han lyssnar på sin favoritmusik. Sedan fortsätter han med "bokprat", om den bok han just skriver för Bonniers. Att vi läser mindre och vill betala mindre för det. Jag tycker han bjuder på sig själv i den mån en person med hans något försynta och ödmjuka inställning till livet kan göra. 

"Jag har bestämt mig för att inte ha alla svar", sa han, men lyfter fram att religion har för stor makt i dag, och kvinnor för litens."

På slutet blir han statsmannamässig och pratar om demokrati, världens fattigdom och världens ondska och grymhet. Käpphästen "att alla ska ha arbeten och kunna stå på egna ben" dyker här upp igen. Musiken var genomgående njutbar, mest romantiska hits.

torsdag 13 augusti 2015

Dagen efter - Lionel Shriver



Titel: Dagen efter, Lionel Shriver 
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 575
Första meningen: Vad som börjat som en tillfällighet hade utvecklats till tradition: den sjätte juli åt de middag med Ramsey Action på hans födelsedag.