lördag 13 oktober 2012

Jag har läst ut boken "Torka aldrig tårar utan handskar"

Brittsommar ute och här inne sitter jag och dricker kaffe. Är seg, något trött, då jag var uppe till 2-tiden och läste klart Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell.Gripande, välskriven och mycket viktig. Jag har läst de flesta böcker av Gardell, inte den om Jesus. Jag gillar verkligen hans böcker och hans stil och språk. Det är svårare för en författare att träffa rätt på en gång och inte flöda ut i långa berättelser och framför allt inte skriva 700 sidor. Då jämför jag med Knausgaards tegelstensroman Min kamp,  orkade bara ta mig igenom första boken och tänker inte läsa fortsättningen. Gardells bok är på 192 sidor - den kunde för min del ha varit längre.

Gardell berättelse om aids och perioden runt den ska bli en romanserie. Den andra kommer ut nästa år och det ser jag fram emot. Nu har jag hoppat över läsordningen i min bokhög och ska läsa Kriget, Kärleken, en algerisk mosaik skriven av Assia Djebar.


/Kajsastina

torsdag 11 oktober 2012

Mo Yan - årets nobelpristagare i litteratur

  Yan (莫言), född som Guan Moye, 17 februari 1955 i Gaomi, Shandong, är en kinesisk författare. Hans pseudonym betyder "Tala inte". Mo Yan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2012.

1976 tog han värvning i Folkets befrielsearmé och började skriva sina första texter som soldat. Mo Yans verk har liknats vid magisk realism och utspelas i hans hemprovins Shandong.

I väst blev Mo Yan först känd som författare till romanen Det röda fältet, som filmatiserades av regissören Zhang Yimou 1987 med Gong Li i en av huvudrollerna. Hans verk har översatts till fler än tolv språk; tre av hans böcker finns på svenska. Franska är det språk han översatts till mest, med 15 böcker 2012. Källa:Wikipedia.

Jag kände till honom men har inte läst något, men roligt att det blev en kines. Han är rel ung, 57 år, och beskrivs som en försynt och varm person. Han var hemma hos sin pappa då han fick meddelandet och han blev "både överlycklig och vetskrämd".  Han skriver på kinesiska men finns översatt till svenska i några böcker. Jag har nyss beställt Vitlöksballaderna från bokus.

/kajsastina

tisdag 9 oktober 2012

Nostalgicafé idag - en dam utklädd till tant modell ä. och en något modernare tant

Den vackra hatten är från slutet av1800-talet.

Tanten ovan till vänster kåserade trevligt i ämnet "tanten".- Jag läste citatet i förra inlägget. Därefter kaffe  -   hann inte ta kort på alla nio sorters kakor! De försvann fort!

/Kajsastina

Nostalgikafé med kåseri om tanten


Lånat bilden från tantvarning - klicka på bilden så kommer du dit, där finns ett roligt quiz att testa.
I eftermiddag ska jag gå på kafé och lyssna på kåseri om "tanten" -  kunde inte låta bli att lägga ut bilden från bloggen http://www//tantvarning.se. Jag har som tack för lånet både skrivit på deras blogg och länkat bilden - klicka på den!

/Kajsastina

måndag 8 oktober 2012

Nobelpriset i litteratur 2012 - Tematrio

Liksom förra året utmanar Lyrans Noblesser oss att föreslå författare till Nobelpriset i litteratur 2012.  Jag har gått igenom min blogg, där några av förra årets förslag står kvar. Som många andra tror jag det blir en kvinna, men så här blev min tematrio: 

 
 
 
 1. Haruki Murakami                       
  Norwegian Wood
  Japansk författare
   
 2. Assia Djebar                                       
  Född i Algeriet och utbildad i Paris
  Har läst Ingenstans i min Fars hus
  Ska läsa Kriget, Kärleken 
                                                                         
 3.  Alice Munro
  Nära hem. Har också boken Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage
  i bokhögen vid sängen och läser då och då en novell. Se mitt inlägg. om böckerna under läsning.                           
Jag tror också på Nawal el Saadawi, den kända 80-åriga kvinnlig författaren, läkaren och aktivisten i Egypten.


Jag har valt författare som jag tycker om och har läst, så det blir säkert någon för mig helt okänd som får priset.

På torsdag är det dags.

/kajsastina

söndag 7 oktober 2012

Bloggvänner i cyberspace!

Promenad till Edsviken idag och också foton i massor. Ska lägga ut några av dem senare. En fantastiskt fin dag har det varit i alla avseenden! Hur gammalt kan trädet vara? Vet inte, men bloggen är 1 år och 8 månader.


Startade den här nya bloggen eftersom jag ville sätta vissa tankar på pränt. Dessutom är jag intresserad av textbehandling, layout och bilder. Jag hade Ingen susning om att man kunde lära känna människor så här i cyberspace. Under resans gång har jag träffat människor med liknande värderingar, utbytt tankar och via våra kommentarer delat både glädje och sorg. Jag bloggar för att det är avkopplande och kul. Jag har också fått stöd av många under min sjukdomsperiod och har ibland försökt stötta andra. Det är kanske lättare att möta varandra så här än irl. Vardagens sorg och glädje blir lättare om man finner likasinnade att prata med. Självklart kommenterar jag inte om jag inte läst igenom inläggen.

Om jag backar och tittar igenom mina blogginlägg, ser jag att bloggen har ändrat karaktär. Läser andras blogginlägg också när jag inte bloggar själv, men får era nyheter komprimerat på en halvtimme. Spännande! Vem kommer jag att möta idag, vem kommer idag att dela med sig tips och matrecept och annat. Varje dag får jag njuta av vackra bilder som några av mina bloggvänner lägger ut.
Tack för alla kommentarer och allt stöd ni gett mig!
Kajsastina