fredag 28 februari 2014

Högkänslighet är inte någon sjukdom, men kan vara både negativt och positivt.

Väninnan har gått hem efter vår sopplunch. Här i Stockholm vågar ingen i vår ålder vara ute på kvällarna.

Jag tror att jag har någon sorts högkänslighet. Se mitt förra inlägg. Googlade på det nyss och ser att det verkar stämma:

http://www.expressen.se/halsa/hogkanslighet-ger-dig-mojlighet-att-njuta-mer/.

"Det är ett personlighetsdrag och inte en sjukdom. Känslor och musik upplevs mycket mer intensivt under livet. Man har förmågan att ta hand om sig själv på ett positivt sätt. Man bearbetar information på ett djupare plan. Det mesta verkar ändå positivt, men man behöver återhämtning i ensamhet, eftersom man sägs bli överstimulerad." Jag förstår det nu. Talade i morse med en annan väninna i telefon och hon klagade bara på vädret, inte kul. Det gör jag sällan. Ingen av dem har dator, så jag kan lugnt skriva om det.

Att vara högkänslig för kommentarer i omgivningen är inte lätt. Att ha utmärkt hörsel är inte heller kul, då alla pratar samtidigt med hög röst. Ber om ursäkt för tidigare inlägg. Inser att många i omgivningen kanske också är omtänksamma, då de frågar om rygghelvetet, som jag kallar det. Att ha kronisk värk och ändå ha ett socialt liv funkar inte alla dagar. Och vi är många som hardet så.

Häller upp den sista skvätten rödvin ur flaskan jag fick som present då katten Leo kom förra söndagen. Han har farit hem ikväll och Sessan verkar lättad.

Tips: det finns en stavningskontroll att använda vid skrivning av inlägg: ABC med en grön bock under i verktygsfältet. Trist att läsa en bra text med stavfel, mellanslagsfel. Det tar ju bara en halv minut!

/Kajsastina

Vad är spinal stenos? En repris enligt mångas förfrågan.

En av övningarna som jag gör varje morgon.
Stenos kommer från grekiskan och betyder täppa till eller strypa, medan spinal handlar om ryggraden. Spinal stenos är framför allt en åldersrelaterad åkomma där de så kallade facettlederna blir större eller en disk blir missformad och trycker på nervrötterna. Typiska symptom vid spinal stenos är tilltagande problem från benen vid gång såsom smärta, tilltagande svaghet och problem att kontrollera benen. Normalt har man inga eller få problem när man ligger eller sitter, men man har svårt att stå och gå.

Typiskt för stenos är också att det inte räcker att stå still och vila, utan att man måste sätta sig ner. Detta beror på att nerverna får bättre plats när ryggen är framåtböjd. Av samma anledning kan man oftast cykla utan problem. Avvikelser från ovanstående symtom kan förekomma.


Lägger nu i högra kolumnen av bloggen tillbaka info om spinal stenos.  Har förvånats över att många frågar mig om ryggproblem. Också de kvinnor, som har liknande problem, verkar inte ha fått veta eller tagit reda på orsaken. Själv tar jag inte upp ämnet, om ingen frågar, men nog är det lättare att veta. Att prata hjälper ju inte, så min tolerans för alla dessa frågor är låg.  I onsdags hade jag premiär för rollatorn till Öppen onsdag och reaktionerna jag fick!  Många tyckte att det var konstigt att jag som var så pigg skulle behöva den. Det stämmer att jag är pigg. Acceptererar det här. Det kan också växla från dag till dag. Den enda som förstod var en dam som har värre problem då hon har någonting som heter polyneu?
Det är alltså kroniskt och inte alls samma sak som ischias. Jag  får leva med det livet ut.
Alternativen är bara två:

1 Medicinering och speciell gymnastik eller
2. Operation. 

Jag har valt alt 1.

För dig som har liknande och är intresserad, se länk:  
http://www.ryggoteket.se/rygg/spinal-stenos/hur-behandlas-spinal-stenos-fortrangning-av-ryggmargskanalen/. Själv tycker jag alltid det är lättare om man får information.

Dammtussarna flyger omkring efter änglarnas små tofflor, så efter värktablett tar jag och kör runt ett varv på 20 minuter. En soppa står på spisen och puttrar.

Tar
/Kajsastina

måndag 24 februari 2014

Dagens morgon jämfört med en morgon för tio år sedan. Att jag orkade!


 
Tidig morgon. Ser ett dunkelt grått ljus på himlen, men en gråvit dager anas bakom de blågrå molntussarna. Under dem en stålgrå rand mot skogsbrynets överkant. Värk. Får igång ben och rygg och går några varv i  lägenheten. Katt Sessan svassar efter. Katt Leo sitter bakom gardinen och surar. Gröt, kaffe, mediciner, gymnastik, disk i kök, musik Morgon i P2 ljuder på lagom volym. Vilande raklång på sängen. Blundande lyssnar jag och musiken flödar rakt in i  mitt innersta. Stiger upp efter någon halvtimme. Kikar ut igen någon timme senare. Himlen nu med ett matt blekt ljus, ett svagt ljus, i mitten av det ett svagt rosa sken. Allteftersom musiken fortsätter ser jag hur solljuset ökar mer och mer för att till slut som ett crescendo lysa skarpt, men fortfarande med ett ljusgrått dis runt.  Klockan är 10 och efter tre timmars mjukstart kan dagens äventyr ta sin början. 
Kan inte låta bli att jämföra med arbetsmorgnarna för tio år sedan. Upp, på väg till duschen kaffet på, fil i glas, kaffe. På med gårdagens framlagda kläder. Grepp om den tunga väskan med dagens lektionsmaterial, rättade prov, kalender m.m. Från väckningen framme klockan halv 8. Vare sig det var sol, regn eller snö märkte jag det inte. Jo, snö, om det hindrade framkomligheten. Effektivitet i tio timmar varje dag och 10 bollar i luften. En utsliten senior blev resultatet, nej glöm det. Jag älskade hela den livsperioden, 20 år. Skulle göra om det igen.

På väg ut äntligen.

/Kajsastina