fredag 25 februari 2011

Snygg sommarkofta


FÄRGEN ÄR NATURVIT

Idag har jag beställt garn (Alpacka Silke) till den här sommarkoftan.
Den lär väl inte bli klar till den här sommaren, men det ska bli kul att prova på något mönster.

torsdag 24 februari 2011

Varför tror så många på en konspiration mot Assenge - han är ju misstänkt för en våldtäkt och tre sexuella ofredanden?

Julian Assange är misstänkt för:
  1. För att i Stockholm 13/14 augusti 2010 ha hållit fast en kvinna och med våld särat på hennes ben. Samtidigt låg han på henne och hindrade henne därmed från att röra sig.
  2. För att i Stockholm 13/14 augusti 2010 ha gått mot en kvinnas vilja att ha sex med kondom. Utan hennes vetskap skyddade han sig inte och det bröt mot hennes sexuella integritet.
  3. För att i Stockholm runt 18 augusti 2010 ha kränkt en kvinna sexuellt genom att ligga bredvid henne och trycka sin nakna, erigerade penis mot henne.
  4. För att i Enköping 17 augusti 2010 ha våldtagit en kvinna genom att ha sex med henne när hon inte kunde försvara sig, i detta fall när hon sov. Han lät dessutom bli att använda kondom trots att hon sagt att det var viktigt för henne.
Källa: Aftonbladet den 2011-02-24

Jag har inte läst vad tjejerna i det här fallet säger, men däremot så vet jag vad våldtäkt är. Det gör tydligen inte Assenge och inte många andra män heller. Det är när kvinnan inte vill - i det här fallet inte utan skydd. I ett annat fall då hon sov. Om en kvinna går med på sex under förutsättningarna att det ska vara skydd och mannen sedan bryter avtalet, är det sexuellt ofredande. Om han har sex då hon sover, är det våldtäkt, eller hur? Det är för mig glasklart. Även i ett fast förhållande blir kvinnor utsatta för våldtäkt. De tror att det är mannen som bestämmer när de ska ha sex, så de går med på det.  Det finns gott om den typen av män som tror sig ha rätt  till kvinnans kropp,  bara för att de legat med henne en gång är det fritt fram sedan. Har vi inte kommit längre än så?

 
Assenge talar själv om att det är en konspiration från USA. Varför skulle det svenska rättssystemet gå USA´s ärenden?  Det är två skilda saker. Bara för att han är berömd, har han inte rätt att hålla sig borta från ett enkelt förhör? Han har ju bara gjort saken sämre för sig. Advokat Borgström sade i TV ikväll att Sverige inte har något intresse att utelämna honom till USA. Han har bäst chans att inte bli utlämnad, om rättegången hålls i Sverige. I England är det nog större risk för utlämning till USA.

tisdag 22 februari 2011

Dagens dikt

Du söta lilla mänska med livet i hand,
vi bär dig på kärlekens vingar.

Ur timglaset rinner dess eviga sand.
som finns om än tiden förklingar.


Och runt alla motstånd som jorden har närt
går längtan sin vandring i klivet.


Så tar lilla männskan det största den lärt
om trygghet, det största i live,
men ingenting, inget är givet.

~ Göran Hansson ~Ljuset återvänder

Sen start idag. Somnade sent efter att ha läst ett par timmar i natt.

Kikar först nu ut genom fönstret och kan ana solen bakom de gråblårosa molnen vid horisonten. Snöar det? Nej det är bara mina smutsiga fönster.

Ville kolla min mail och se om jag fått beställningsbekräftelse på böcker jag beställt. Öppnar samtidigt  bloggen och ser att där har mina snöflingor förändrats till fyrkanter.

Jag har några följare som aldrig kommenterar. De som skriver 10-15 inlägg på sin blogg och aldrig kommenterar andras, tar jag bort från bloggen. Hellre ett fåtal sanna bloggvänner, där vi har bra kontakt, än bara de som vill ha följare för syns skull. Uttrycket "som man ropar i skogen, får man svar" passar in på min tankegång. Jag är likadan IRL, hellre ett fåtal vänner än många bekanta.

Nu får jag snabba mig till kören kl 10. Vi sjunger just nu "Love me tender" trestämmigt. Det är roligt.

Kram

söndag 20 februari 2011

Än så är det långt till vår ...


Sov, du lilla videung,
än så är det vinter,
än så sova björk och ljung,
ros och hyacinter.
Än så är det långt till vår,
innan rönn i blomma står,
sov, du lilla vide,
än så är det vinter.
Solskens öga ser på dig
solskensfamn dig vaggar.
Snart blir grönt på skogens stig,
och var blomma flaggar.
Än en liten solskensbön,
vide liten blir så grön.
Solskensöga ser dig,
solskensfamn dig vaggar.

Text: Zacharias Topelius

Jag lade ner min gamla blogg, men jag ångrade mig efter några veckor. Till den här lade jag in en enkel besöksräknare. Samtidigt hittade jag snöflingor att lägga på bloggen. Det är ju passande med tanke på vädret. Jag tar inte bort dem förrän det är vår!

Ha en bra vinterdag!


Rysk Kalinkadans

Jag  avslutar min resa med rysk dans till Kalinka.

I morgon ska jag börja läsa "Ingen konst" av Peter Esterházy.  Jag har tio dagar på mig att besöka Ungern.

Ryssland - smakprov på rysk konst

Rysk konst stod under perioden från 900-taletKiev kristnades och till Peter den stores närmande gentemot Europa kring 1700 under mycket starkt bysantinskt inflytande. Revolutionen 1917 innebar en radikal förändring av en konsttradition med mycket lång tradition. Inte desto mindre återknöt både Kandinskij och Malevitj bakåt till den rysk-ortodoxa ikonografin som efter den sovjetiska perioden fått en renässans.
Något som är viktigt för det ryska folket är ikonerna. Det är religiösa motiv målade på träskivor och som vittnar om det gamla Rysslands kristna tro. Den ryska ikonen betraktas av innerlighet. Dem förmedlar värme, glädje och ro samt berättar om det kommande livet är i glädje och ro hos Gud.
Källa: sv.wikipedia.org

Anna Ostroumova-Lebedeva (1871-1955) . Björkdungen 1916.

http://tidenstecken.wordpress.com/2010/07/15/lite-rysk-konst-igen-2/

Sedan Sovjetunionens upplösning har flera konstnärer gjort omtalade framträdanden i väst. Deras verk behandlar dels erfarenheterna från stalintiden men har också testat den nya friheten genom att provocera med våld och sexualitet.

Ryssland - ett smakprov på mat
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL EN SIDA OM RYSK MAT
 Ryssland är ett av de största länderna i världen, den sträcker sig från Baltikum, bortom Ural berget och hela vägen till Berings sund. Ryssland täcker 10 tidzoner och det finns nästan alla sorts klimater, från arktisk kyla i norr till subtropisk värme i söder. Ryssland är relativt glest befolkat, sammanlagt bor där ca 150 milj invånare. De representerar 90 tals olika nationer därav drygt är hälften ryssar.

Det betyder att det finns otrolig mångfald olika slags matkulturer och olika nationella kök som påverkar varandra.


källa:Bokresan jorden runt, del 1

Jag har just avslutat min imaginära resa till Ryssland.
”Man kan ta hela USA och lägga in det
mitt i Sibirien..; sedan kan man ta Alaska
och alla länder i Europa med undantag
av Ryssland och lägga in dem i området
runt omkring... då har man fortfarande
780000 kvadratkilmoeter kvar av
sibiriskt territorium”

- George Kennan, amerikansk journalist, skrivet 1891

källa:  http://modersmal-ryssland.com/

En het sommar 1991 ligger Alik, en rysk-judisk konstnär, för döden i sin lägenhet. Han är svårt förlamad och utfattig med hela sitt känsloliv i behlåll. Han omges av sin alkoholiserade fru, gamla älskarinnor och andra bekanta. De ryska emigranterna dricker vodka, margaritas och smågnabbas och diskuterar. Vem älskade Alik mest? Någon betalar hans räkningar. Tv-skärmen  visar nyheter från Moskva där pansarvagnar rullar omkring på gatorna. Det kommunistiska imperiet är på väg att kollapsa.  De här ryska emigranterna är en brokig skara människor med olika livsöden. Där finns Irina, en f d cirkusartist, en gammal kvinna Marja, som just anlänt till USA med en väska fulla av örter och medikamenter.  Hans samtal med en rabbin som besöker honom är humoristiskt och tankeväckande.  
Språket i boken är vackert och realistiskt. Jag tyckte om att läsa den här romanen. Författaren höll en ömsint och humoristisk ton mitt i sorg och elände.