lördag 19 februari 2011

Anna Laestadius Larsson skriver i sin krönika om The King´s speachAnna Laestadius Larsson skriver i SvD den 18 februari

"När den stammande hertigen av York träffar talpedagogen som ska förlösa honom och hans tal och uppmanas att berätta en rolig historia förklarar han att det kan bli knepigt eftersom ”han aldrig riktigt verkar komma till poängen”.
Det är svårt att inte tycka om den av uppväxt och omständigheter tilltufsade Bertie i succéfilmen The King’s Speech. Prinsen som i sagan han berättar för sina barn, den nuvarande drottningen Elisabeth och hennes syster Margaret, av en elak häxa förvandlades till en pingvin med vingar som såg ut som små fula sillar. I verkligheten var den elaka häxan en kärlekslös uppfostran. Och förbannelsen dålig självkänsla.
Det är en fin och välgjord film men att den är nominerad till inte mindre än tolv Oscars har säkert en del att göra med att vi lever i en tid där just självkänslan blivit något av ett mantra. Idén att vi är så mycket mer än det vi visar, så mycket starkare och mer kapabla än vi tror finns överallt omkring oss som en möjlighet, och potentiell källa till frustration. För även om målet är att bara vara sig själv, hur sjutton ska man ta sig dit?
Vägen är i verkliga livet, precis som i filmen, ofta minst sagt snårig, ibland smärtsam. Bristen på självkänsla har genererat en helt egen industri och som kompasser i vårt sökande erbjuds vi mängder av självhjälpsböcker, kurser och föreläsningar.
Ändå har det tidigare nästan inte funnits något som provocerar oss lika mycket som en person som på allvar tycker om sig själv och dessutom har mage att visa det. Ta bara förre statsministern Göran Persson. Pompös, uppblåst, bufflig var vanliga omdömen när det begav sig. Men någonting verkar ha hänt.
I en omröstning på Aftonbladets webb vill nästan 80 procent se Persson som nygammal partiledare för Socialdemokraterna. ”Göran är så bra! Saknar honom! Sverige skulle behöva honom nu!”, skriver en läsare. ”Jag saknar den buffeln ;)”, en annan.
Och titta på Ove Sundberg, snålast och tråkigast i Solsidan på TV4 men störtnöjd med sig själv. Medan seriens huvudperson Alex, som de flesta av oss, vrider ut och in på sig själv för att vara till lags för allt och alla kretsar Oves värld kring Ove. Ove bekymrar sig föga om vad folk tycker om vare sig hans klädstil eller personlighet. Han bara är. För några år sedan skulle han mötts av odelat förakt. I dag är han tittarnas favorit, föräras fanklubbar på Facebook och remixade klubblåtar på Youtube.
Och Björn Ranelid, författaren som av många ansetts som lite väl självförhärligande, fick stappla runt i fem veckor i Let’s Dance trots juryns ljumma poäng men tack vare folkets starka stöd.
Vi vill så förtvivlat gärna vara lyckliga men för att bli det måste vi först bli kompisar med oss själva. Historien om den stammande prinsen hjälper oss en bit på vägen att bli äkta divor som Göran, Ove och Björn."

Jag ska se filmen då den kommer till min biograf. Jag gillar engelska filmer och Colin Firth i synnerhet. Större delen av eftermiddagen kommer jag att läsa. Jag ligger litet efter med böcker till Bokresan Jorden Runt. Boken Här fanns att beställa, men på biblioteket hittade jag en annan av Wislawa Szymborska, "Bredvidläsning". Jag ska kika i den istället.

Dotter K kommer på snabbt besök med barnbarn E, medan storebror A spelar tennis.

Ikväll ser jag  på Downton Abbey, en engelsk serie som började i TV1 förra lördagen.

Trevlig helg!
fredag 18 februari 2011

Tycho Brahe-dag?


Bilden från koping.se. Där har jag bott och också deltagit i vattengympan i badhuset.
 
Går det inte ens med vattengympa längre? Fick otrolig värk överallt efter badet igår och fick linda in mig varmt och ha på dubbla sockar under eftermiddagen och kvällen. Värme lindrar. Förutom ryggen och benen krånglade vänster fot. Jag har senarelagt operation av foten, eftersom jag ville komma i form med vattengympan och det är tio gånger kvar. Jag tog ingen medicin, eftersom jag var hemma. Jag har ju fått en förklaring till den här värken efter magnetröntgen. Det är spondylos mellan 3: e 4:e kotan i nedre ländryggen. Det är ju  inte så roligt, men det syntes på röntgen för femton år sedan att jag hade början till det. Jag har 50 % kvar av det ursprungliga trymmet mellan kotorna i ryggmärgskanalen och det gör att det strålar ner i benen. Nerver ligger i kläm. Några längre gångsträckor kommer så småningom inte att kunna göras. Blev remitterad till vattengympan, eftersom det anses skonsamt.

Idag värk på morgonen igen. Då jag skulle stryka en top slocknade strykjärnet. Det var iskallt! Efter en stund gick en säkring, vilket berodde på det trasiga strykjärnet. Fick famla i mörkret för att hitta jordfelsbrytaren och åtgärda det. Sedan tog jag min värkmedicin och gick ut och handlade kl 09.00.

Ett barnbarn har fått influensa, så jag ska inte besöka dem i morgon, även om jag är vaccinerad. Idag hade jag kunnat få skjuts av en väninna till Älvsjö, men jag har tid för klippning kl 13.

------

Tillbaka efter besöket i centrum och jag är nöjd med klippningen. Jag har gått tillbaka till min gamla frissa, som tar 200 kr för en klippning. Skönt att bli av med håret i nacken. Jag har haft page, men nu blev det en kortare variant, en bobfrisyr. Min förra frissa tog 350 kr och det var det inte värt. Köpte en portion  laxpudding hos Bröderna Axelssons Fisk i Sollentuna centrum. Det var gott och jag slapp laga mat. Nu ska jag läsa tidningen. Jag brukar köpa DN på fredagarna. Det är roligare att läsa papperstidningen än att läsa på webben. Några varv med "snabeldraken" ska det bli innan kvällen.

Jag inväntar morgondagen med tillförsikt.

Trevlig helg!

torsdag 17 februari 2011

Till en fantastisk kvinna ~ Maya Angelou ~
När jag yngre så vägde jag några kilo mindre. Jag behövde aldrig hålla in magen när jag hade snäv klänning. Men, nu när jag är äldre så har jag släppt min kropp fri.
Det finns en elastisk komfort där min midja var en gång.
Till uppfinnarna av högklackat: Mina fötter har inte glömt!
Jag måste använda storlek 39 nu, men jag hade 37 förut.
Och hur är det med nylonstrumpor går de efter storlek eller efter vikt? Hur kan det komma sig att grenen alltid sitter nere vid knäna?

Jag behöver använda glasögon, eftersom all skrift blivit mindre och det var inte så länge sedan:
Jag VET att jag minsann var längre!
Fastän mitt hår har bytt till grått och mitt skinn inte riktigt passar längre, så är jag på insidan densamma, bara utsidan har förändrats lite.
MEN, man ska alltid se det från den ljusa sidan ...
Jag har lärt mig, att det spelar ingen roll vad som händer,
eller hur svart allt känns idag, så går livet vidare
och i morgon blir en bättre dag.
Jag har lärt mig att det säger mycket om en människa,
hur hon/han hanterar dessa tre saker: en regnig dag,
borttappat bagage och hoptrasslade julgransljus.
Jag har lärt mig att oavsett vilken relation du har till
dina föräldrar,  så kommer du att sakna dem
när de inte längre finns mer.
Jag har lärt mig att skaffa pengar och saker
är inte detsamma som att skaffa sig ett liv.
Jag har lärt mig att livet ibland
ger oss en andra chans.

Jag har lärt mig att man inte kan gå igenom livet med
en plockhandske på bägge händerna.
Ibland måste man också kasta tillbaka bollen.
Jag har lärt mig att när jag beslutar något direkt från hjärtat,
så har jag oftast tagit rätt beslut.
Jag har lärt mig att även om jag har smärta,
så behöver jag inte ge andra det.
Jag har lärt mig, att varje dag ska man sträcka ut handen till någon.
Alla behöver en varm kram, eller en vänlig klapp på axeln.
Jag har lärt mig att jag fortfarande har mycket att lära.
Jag har lärt mig att människor kommer att glömma bort vad du sagt och saker du gjort. Men de kommer aldrig att glömma hur du fick dem att känna sig.

~ Maya Angelou ~ 


Citat av Leonardo da Vinci

Sannas matbok - för den självläkande människan


Sanna Ehdins bok kom jag över för ett år sedan. Den inspirerade mig att försöka äta ungefär som hon beskriver: läkande och naturlig kolhydratfattig. Jag har alltid gillat ren mat, inga konstiga hopkok med oidentifierbara ingredienser.  

Jag har också minskat på bröd, tar en smörgås till frukost eller senare på förmiddagen, en gång i veckan fika med något kaffebröd. Kroppen reglerar sig tydligen då den mår bra och jag har ökat förbränningen., trots att jag inte kan göra någon  intensiv motion.

Jag har rel regelbundet gjort Qigong och vattengympa och promenader med och utan stavar. 


Jag tror inte på bantning. Det är de små valen i vardagen som gör att vi mår bättre av ren mat. Hjärnan behöver också  bra mat för att fungera. Genom att äta istället för att banta får man energi. Jag känner mig friskare fysiskt trots att jag äter mediciner. Jag väger mig nästan aldrig, men har fått flytta in hålet i skärpet några decimeter (på ett år). Det är bra för kroppen att väga mindre, så att det blir mindre belastning på leder.                                                                                                                                                                                                                         
Exempel på mat
Frukost: Molinogröt
Lunch: Sallad eller soppa
Middag: Fisk/ kyckling/lamm

onsdag 16 februari 2011

Borgen, dansk serie i TV1

Jag har just sett Borgen del 3 och den är spännande och politikerspelet skildras på ett realistiskt sätt. Utmärkta skådespelare och roligt att höra danska språket. Den kan rekommenderas.

Nu blir det nattvila. I morgon bär det iväg på vattengympan.

Ha det gott!

Syfestivalen i Älvsjö

Jag ska besöka Syfestivalen i Älvsjö fre-lö-sö. Här kan man få idéer. Dessutom är garnerna mycket billigare att köpa här.

tisdag 15 februari 2011

Skönt slut efter dagens nöjen

Körträning kl 10

Sittgympa kl 11.30 till  häftig musik. Jag trodde inte att man kunde motionera igenom kroppen så bra med sittande gympa.

Jag blev helt slut. Men det var det värt . Fick ta en en värktablett efter lunchen, men mår bra nu och är helt värkfri! Det här smygmotionerandet är ändå bra på lång sikt, speciellt för att hålla humöret uppe.

På eftermiddagen tog jag min bok och filt för att läsa, men somnade i 1½ timme.

Nu sitter jag framför datorn och stickar och är inne på On line Stickcafé på Facebook.

Ha det bra!

Solen skiner och det snöar!


Solen tränger igenom molnen och färgerna på  himlen är blårosagrå. Samtidigt faller tunga vita flingor ned.

Har haft sovmorgon och ätit frukost. Nu väntar körträningen kl 10.
Ha en bra dag!

måndag 14 februari 2011

Gerotranscendens - det naturliga åldrandet
Att åldras är som att bestiga ett berg;
man blir lite andfådd, men får mycket bättre utsikt.

~ Ingrid Bergman ~

o     "Gamla minnen återkommer allt oftare. Händelser från gamla dagar,
        från barndomen och de unga åren."

o     "Det har smugit sig in en vag känsla av att  livets olika pusselbitar börjar falla på plats"

o     "Jag föredrar numera färre men djupare relationer. 
         Jag trivs även med att vara för mig själv, jämfört med tidigare. "

Känner du igen dig i beskrivningen, då håller du kanske på att bli gerotranscendent. *)


*) gero = gammal
transcendens = överskridande


Källa: Gerotranscendens - det naturliga åldrandet, förf Lars Tornstam.


Alla hjärtans dag


Valentinkort från USA 1910
 Källa: sv.Wikipedia.org.se
Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter - något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.

I Sverige har firandet av S:t Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan. NK-varuhuset försökte lansera seden, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna) och har funnit sin plats som Alla Hjärtans dag i den svenska högtidskalendern.


Bild från http://blomsterpassion.se/
En varm kram
söndag 13 februari 2011

Bokresan jorden runt (3)


Den här boken har jag förhandsbeställt på Adlibris idag till pris 55 kr.

Ingen konst  av Péter Esterházy står jag i kö för på biblioteket. Den var utlånad men jag får den snart.
Månad februari är ju snart slut. På biblioteket idag fann jag boken Harmonia Caelestis (sv 2004) av samme författare och lånade hem. I den har författaren berättat om sin far och i boken Här handlar det om modern. Jag har börjat på den och hittills verkar det vara en spännande författare. Får se om jag hinner läsa hela (701 sidor!) innan de andra böckerna kommer.

Ha det gott!

CitatLyft ansiktet mot solen ­ då ser du inte skuggorna.