fredag 18 juli 2014

Grönsakshandlaren hade fina jordgubbar idag, kr 29,90

Kunde inte motstå.



/Kajsastina

Cronut - ett amerikanskt bakverk - en mix mellan croissant och donut

cronut.jpg
http://www.kokaihop.se/recept
Bild och recept nedan hämtat på ovanst länk.
Sökte ett enklare recept på nätet, nämligen syltkakor.Ville baka litet kakor att ta med mig till Fruntimmersveckan. Hittade det här och tyckte det lät kul och tänker pröva någon regnig dag. 

En cronut är en mix av croissant och donut, men enligt Dominique Ansel själv är det ett bakverk i en klass för sig. Såklart. Bäst beskriver man nog ändå en cronut som en friterad, krämfylld croissant formad som en munk eller donut.
Originalet från New York är patentskyddat, men varianter dyker upp titt som tätt i världsstäder som London, Los Angeles, Tokyo och Sydney. 

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda mjöl, hälften av smöret och kallt vatten till en deg. Lägg i kylen 30 min. Kavla ut degen till en fyrkant, hyvla resten av smöret och lägg på halva degplattan, men inte för nära kanten. Vik degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant, se till att inget smör tränger ut. Vik ihop degen i tre delar och lägg i kylen 15 minuter. Kavla och vik på tre igen. Upprepa ytterligare två gånger och kyl degen emellan.


2. Kavla sedan ut en platta, ta ut 10 runda kakor, ta ut ytterligare ett hål, spara "hålen". Lägg kakorna på bakplåtspapper.
3. Värm upp frityroljan till 165 grader, stäng av fläkten och ha ett lock i närheten om det blir för varmt och börjar brinna i oljan. Fritera ett par cronuts i taget, två minuter på varje sida, lyft upp på papper och låt rinna av. Rulla i strösocker. Fritera även "hålen".
4. Lägg äggulorna i en gryta, grädde, majsstärkelse och strösocker. Värm försiktigt och vispa tills fyllningen tjocknar, låt den inte bli för varm då smakar den mest ägg och kan bli grynig. Tillsätt vanilj och låt svalna.
5. Fyll en spritspåse med fyllmunstycke med vaniljkrämen och spritsa fyllning i dina cronuts.
6. Rör ihop kristyren, färga eventuellt och dekorera dina cronuts.

Det verkar vara ett jobbigt recept! Varför inte göra en croissant eller en munk istället?

/Kajsastina


tisdag 15 juli 2014

Unforgettable, that's what you are



Satt ute på balkongen och solade benen och lyssnade på Sommar med Marianne Bernadotte via min lap top. Precis då jag satte på radion spelades en av mina favoriter, Unforgettable, that's what you are med Nat Cole King Cole, som jag - by the way - såg på Idlewild flygplats utanför New York med sin fru och fem barn. Året var 1960!

M Bernadotte hade intressant prat och bra musik, men nu hörde jag inte från början. På slutet nämner hon att hon väljer att minnas de som gått bort  i ljus hellre än att förmörkas i djup sorg. Hon avslutar med orden:

Det är för mötet med allt det nya jag lever.

/Kajsstina

Steglitsan ligger halvläst i bokhögen

Dottern har eftersänt Svenska Dagbladet till mig i tre veckor, då familjen är på semester. Faktiskt är det trevligt att kunna läsa med tidningen i handen och återgå till artiklar. Läser ju annars via datorn, men man måste ju prioritera som pensionär. I lördags den 12 hittade jag under Kultur: Ny antilista för författare att frukta, den med författaren, vars bok flest lägger ifrån sig oavslutad. Där finns den kritikerrosade boken Steglitsan av Donna Tartt. Den har legat oavslutad på mitt bokbord i två veckor. Vet inte riktigt varför, men den är på 780 sidor och i pocketformat. Jag är inte ensam om det här förstår jag då jag såg resultaten från undersökningen,

Istället har jag läst inte så tunga, men bra böcker. Glasverandan, Ann Cleevers, Tröstaren, Karin Wahlberg, Gunnar, Bo Hansson och just nu Nära Eden av Anita Shreve. Det är inte alltid jag kommer ihåg att anteckna böckerna jag läst. Min halvårslista för 2014 är på gång, men det är ju sommar. Än så länge är jag hemma och är kattvakt, men ska snart ge mig iväg till Västmanland och Värmland.

I morgon väntar styrketräningen!

/Kajsastina

Nobelpristagaren Nadine Gordimer är död



Den sydafrikanska författaren Nadine Gordimer är död. Hon blev 90 år gammal och hon har i sitt författarskap ägnat stora delar av sitt författarskap ẗ att bekämpa apartheid. Den bok jag själv minns att jag läste är Burgers dotter, men det är längesedan. 

Citat om boken ur 100 vägar till Afrika. Den här webbsidan har jag de senaste haft stor användning av då jag läst många böcker skrivna av afrikanska författare.  

Rosa Burger är dotter till en legend och ett helgon. Själv är hon ingen. Fadern Lionel Burger är läkare, men framför allt en kommunist och idealist som deltar i kampen mot apartheid. När kommunistpartiet förbjuds 1950, går rörelsen under jorden, men kampen fortsätter. Modern Cathy Burger var aktiv inom fackföreningsrörelsen. Hon dog tidigt, men fadern och omvärlden fortsätter att putsa hennes gloria. Kampen går före allt annat i det burgerska hemmet. När fadern slutligen döms till livstids fängelse och dör några år efter domen är han redan en legend bland de sina. Men vem är Rosa, hans dotter? Hon vet inte själv. Omgivningen vet vem hon är, tar för givet att hon ska fortsätta kampen för idealen. Rosa har emellertid genomskådat kommunismen, hon har avfallit från den rätta tron. 1950-talets kommunistiska missgärningar i Europa fick henne att ta avstånd och Lionel Burger och hans vänners kommunistiska strategier blev med åren patetiska. Hennes klarsyn paras inte med emotionell mognad. I det burgerska hemmet har barnvakterna avbytt varandra medan föräldrarna kämpat för saken. Hennes känslor ligger i träda.