onsdag 30 januari 2013

Min nya hobby - Canasta

Maten intas fortfarande med sugrör

Igår släppte tandvärken. Nu är det bara skavsåren i munnen som är jobbiga.. Jag gör ändå det bästa av situationen och var på styrketräningen igår och det gick hyfsat. Halva dagen bara försvann men buss fram och tillbaka tar tid.

Blev tillfrågad att vara med i ett gäng och spela Canasta. Jag ska prova fast det är drygt 30 år sedan jag spelade sist. Men det är ju ett trevligt sätt att umgås och att träna minnet. Klockan 1 börjar det spelet, men nu ska jag fixa litet lunch, omelett eller välling?

Idag kommer det att bli en bra dag.

Hoppas att ni också får en bra dag!


måndag 28 januari 2013

Klassikerläsning
Jag ska vara med i Lyrans Noblessers klassikerutmaning. Jag känner mig sugen på att fortsätta förra sommarens klassikerläsning, men först ska jag läsa ut Vitlöksballaderna i helgen. Återkommer till den.

Har tänkt mig läsa
 
Anna Karenina av Leo Tolstoy
Historien av Elsa Morante
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Svält av Knut Hamsun

Får se hur många jag hinner.


 
 

söndag 27 januari 2013

Eländes elände

I fredags förmiddag hade vi  - 13 ˚ i Sollentuna, men jag kunde inte vänta på att göra mina ärenden i centrum. En vecka efter att jag dragit ut tre tänder hade jag fortfarande tandvärk, men jag tog några värktabletter för att dämpa det värsta.  Väl framme i centrum gick jag på drop in för att klippa håret. Min egen frissa är barnledig och jag tänkte att det kunde knappast bli sämre för håret hade bara blivit krulligare och krulligare. Resultatet blev i alla fall en snygg nacke. Lugg och sidor blir kanske bra då det växer ut. Det bästa var att de hade pensionärspris, 200 kr. Så här blev det.

Ni som lider av tandläkarskräck kan hoppa över det färgade stycket nedan. 
 Ni som arbetar som tandläkare eller tandsköterska, läs och begrunda:

Jag tyckte att det nya året började fint tills jag kom till tandläkaren för 14 dar sedan. Platsen är Oral Kirurgi vid Folktandvården, S:t Eriks sjukhus. Får då besked att  bron som äntligen blev klar i december 2011 hade havererat. Dessförinnan tog det ett par år (beroende på att tandläkaren blev sjuk) innan behandlingarna blev klara. Dax att ta bort den nya bron! Jag tyckte det var bra för jag har haft molvärk där och i hela kinden upp mot tinningen i ett års tid. Det var ändå inte kul att dra ut tre tänder. Tandläkaren skadade nästan min näsa då han hängde sig på den för att rucka på en tand. En gick bra men de två andra tog tid. Efter den sista trillade han nästan baklänges av kraftansträngningen. Jag hade strul med taxibilen och samåkte, vilket betydde rundåkning till flera stadsdelar utanför city. Bedövningen släppte då jag kom innanför dörren hemma. Jag hade fått en provisorisk protes, mycket naturtrogen. Avtrycken hade ordnats vid första besöket. Förutom värken som börjar minska har jag skavsår i tandköttet och kan alltså inte äta fast föda. Läkningen pågår 4-5 veckor. Om höger sidas tandrad också fallerar, kan jag göra implantat. Annars blir det en protes. Jag känner mig som en försökskanin! Har bytt tandläkare under resans gång och den siste mannen säger att han aldrig skulle ha försökt göra en brygga på så dåligt underlag.

Tidigare har jag fått en del av tandvårdskostnaderna betalda efter att ingrepp  behovsprövats hos Landstinget (beroende på diagnos Sjögrens syndrom). Fr o m 2013 är det borttaget. Beskrivning av Sjögrens syndrom kan läsas i höger marginal på bloggen. På rehabstiftelsen före jul träffade jag en dam med samma cancerdiagnos som jag och hon hade fått tänderna fixade via sjukhustandvård.  Jag frågade faktiskt min onkologläkare vid sista besöket. Tänderna har ju tagit skada av cellgiftsbehandlingarn, men jag ska ta tag i det igen och ringa runt och undersöka.
 
Barnbarnet fyller 14 år på söndag och i centrum hittade jag en snygg tröja i duvblått som matchar hennes vackra ögon. Det var en nyöppnad butik, Bikbok. Nya butiker öppnas  hela tiden och samtidigt stänger lika många. Det jag inte visste att det var en butik just för tonårsflickor.

Nu står min vitlöks- och broccolisoppa och väntar på spisen. Tyckte det var lika bra att göra en nyttig och god soppa, som går att frysa in. Ostkaka och hallon blir det efteråt. 

Här visar jag vårblommorna i köket. Jag ser fram emot ljuset och våren.Min vita adventsstjärna är fortfarande fin

Engelska pelargoner och den omblommande Amaryllisen.


Tack för att jag fick "gnälla litet".