lördag 28 maj 2011

Nalle Puh-citat

Om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig.
Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat.

Qigong, styrketräning och så vidare ...Den här maskinen är mycket skön! Bild lånad från Kristianstadsbladet.
 

Förra veckan träffade jag en trevlig sjukgymnast på styrketräningen. Jag ska träffa henne en gång i veckan för instruktioner till styrketräningsapparaterna. Hon tipsade mig också att gå stavgång då jag har "bra dagar", till att börja med stavgång 10 min x 2 varje dag. Jag har fortfarande ont i foten.
I förrgår återgick jag till mina rörelser med Qigong på morgonen före frukost.  I ungdomen gick jag på Yoga, i medelåldern på jazzdans. En period gick jag på husmorsgymnastik på Konsum *fniss*. Jag tog med yngsta dottern – hon pratar fortfarande om att vi gjorde så löjliga rörelser.

Första gången jag stiftade bekantskap med Qigong var sommaren 1989 då jag arbetade på Sätra Brunn som läkarsekreterare i sex veckor av mitt  sommarlov då jag arbetade som lärare. På den tiden var det Uppsala Universitet som drev anläggningen. Jag skrev medicinska journaler på skrivmaskin från kasettband och tittade samtidigt ut genom fönstret. Det var fascinerande att se alla dessa människor göra rörelser under de vackra träden. Det här var den medicinska Qigongen som just hade lanserats i Sverige för kvinnor med Fibromyalgi och andra besvär.

Jag frågade om jag kunde vara med och eftersom jag skrev så snabbt fick jag tillstånd av överläkaren att delta. Jag nämnde ingenting om att jag själv hade värk och trodde då inte att det var speciellt skadligt att ha värk varje dag och äta smärtstillande tabletter. Jag blev så väl behandlad under tiden där och vi hade fester, teater och sång på fritiden. Jag arbetade två somrar till under sex veckor av sommaren – jag hade ledigt två veckor innan arbetet på skolan började.

Jag har också gått på Qigong några år sedan jag flyttade till i Stockholm. Det är en bra träning för oss som inte kan hoppa eller springa omkring. Det återställer och bevarar mjukheten i kroppen. Tyvärr har jag haft uppehåll många månader då jag inte kunnat stödja på foten. Nu har jag lindat foten och har också ett par nummer större skor och hoppas det ska funka bra, så att jag ska kunna gå.

Jag ser framemot sommarens Qigong två gånger i veckan i slottsparken i Edsberg!


Ha det gott!tisdag 24 maj 2011

Tematrio - läsplaner

Dagen började med anpassad styrketräning. Ska gå tio gånger med instruktioner. Kan sedan lösa ett klippkort och fortsätta på egen hand. Efter lunch har jag tänkt igenom mina planer för sommarens bokläsande.Som svar på frågan”Vilka böcker/typer av böcker planerar du ett läsa?” svarar jag till Lyrans Noblesser ungefär så här: 

Pågående:
Sorgesång, Siri Hustvedt
Towards another summer,Janet Frame                 

Bokresan jorden runt maj månad.
Där har jag läst Oscar & Lucinda,
drygt häften av Towards another Summer” och ska sedan läsa Pojken i soffan.

Nobelpriskandidater?
Adonis       
Auster Paul, New York-trilogin
Achebe Chinua, Allt går sönder
McEwan Ian, På Chesil Beach
McEwan Ian, Lördag ’
Kundera Milan, Varats olidliga lätthet
Oates, Joyce Carol, Mörkt vatten
Ondaatje Michael, Anils skugga
Oz Amos, En berättelse om kärlek och mörker
Tranströmer Tomas, Den stora gåtan

Övriga böcker att läsa?
Krauss Nicole, Kärlekens historia
Krauss Nicole, Det stora huset
Moberg Åsa, Kärleken i Julia Anderssons liv
Murakami Haruki , IQ84
OatesJoyce Carol, En fager mö
Swärd Anna, Till sista andetaget
Trosell Aino , Offshore

Jag får se om det blir de här böckerna, eller om det dyker upp  andra intressanta böcker. Tid har jag och lust. Nu kan det svenska sommarvädret göra entré.


Jag hade gärna följt boktolvans kravlösa? utmaning, men jag inser min begränsning i tid. Jag har sparat boklistan till senare.