fredag 4 november 2011

Birkaflickan på Historiska muséetKlicka här för att läsa mer om månadens föremål på Historiska muséet. Otroligt intressant vad forskare och modern teknik tillsammans kan åstadkomma! Jag ska ta mig till muséet i helgen.

Texten nedan från boken
"Folket i Birka på vikingarnas tid"
av Mats Wahl, Sven Nordqvist
och Björn Ambrosiani.
"Birkaflickan Strax norr om Birkas borg låg en flicka begravd. Hon berättar om en tid då döden ständigt lurade på de små, en tid med andra könsroller och en tid då man umgicks med de döda.
Birkaflickan sprang över det mjuka sommargräset på Björkö i Mälaren för lite mer än tusen år sedan. Hon lekte i Birkas gränder. Hon fick skrubbsår på knäna. Hon såg skepp och köpmän från fjärran länder komma och gå. Birkaflickan blev bara sju år. Sedan kom något emellan. Förmodligen en enkel sjukdom som lätt kunnat botas med moderna mediciner."

1 kommentar:

  1. Det är verkligen intressant att läsa vilken information forskarna kan få fram nu för tiden av fornlämningar. Man kanske inte ska tro att det är till 100% sant, men nog kommer dom bra nära och det blir väldigt lätt att leva sig in i hur människorna levde och verkade för länge sedan.

    SvaraRadera