söndag 27 november 2011

Kattens dag


Dagens fråga: Är det vettigt att ge djur julklappar?

Jag har varit inne och läst och kommenterat bloggar och under tiden lyssnat på Eldeman i P2 på datorn. Bloggkompisar spridda över hela Sverige berättar att de väntar på "Berit" och "Berits syster".

Jag läste i en  blogg att det idag, förutom 1:a Advent, är Kattens dag. Nej, det är inget skämt! Den har funnits i 26 år. När Sverak (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) införde dagen var tanken att försöka upphöja kattens status och hylla detta populära sällskapsdjur lite extra mycket. Vi ska inte bara tänka på våra egna katter utan framför allt på de hemlösa katter som just nu står inför en svår tid när vinterkylan kommer. Det är bra att vi tar hand om katterna och ser till att de inte släpps ut och far illa då man tröttnat. 

hemsidan tipsar man om  julklappar till katterna.  Är det vettigt att ge djur julklappar? Katten har  så bra egenskaper - är självständig och svansar inte omkring runt benen som en hund gör. En hund förlitar sig på människan och om man försöker förmänskliga den, mår den väldigt dåligt av det. Liksom alla relationer ska det finnas respekt och har man tur, är varje relation med ett djur ordlös och mycket speciell. Jag har haft hundar också och ett par katter. Jag minns till exempel hur en av mina hundar såg ut då han kände sig förlöjligad eller skamsen. Med små barn i huset hände det kanske att man inte hann ingripa och rätta till deras beteende mot hunden.

Oj, då! Jag sneglade till på räknaren och den passerade just 9000 besökare! Det är bäst att jag nu låter bli att skriva i en vecka.

Ha det gott!

6 kommentarer:

 1. Jag måste erkänna att vi varken gett hundar eller katter vare sig julklappar eller årsdagspresenter, däremot har Åke sjungit Stilla Natt för korna på juldagsmorgonen. Jag vet faktiskt inte om de uppskattade det?

  Kram och trevlig adventskväll!

  SvaraRadera
 2. Det visste jag inte men det är väl klart man kan ge sitt djur en present. Vår vovve brukar alltid få julklapp:).

  Här dricks det en liten glögg och ses på film!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Det är verkligen synd om katter som blir övergivna.
  Önskar dig en fin kväll.

  SvaraRadera
 4. gockamån 28 nov 2011 14:18
  Ja det kan man ju fråga sig. Om jag går efter mig själv så stör jag mig inte på att det finns en kattens dag eller om folk vill köpa julklappar till sina husdjur. Kan ibland vara ett alldeles ypperligt tillfälle för barn att lära sig empati också. På olika sätt inte bara genom att köpa klappar. Ett husdjur blir ju oftast en familjemedlem och man pysslar ju om dem och gullar med dem på olika sätt förstås. Och det är upp till var och en hur man gör. Själv tillåter jag inga djur på borden eller köksbänkar, där går en klar gräns. Tycker det är äckligt om de ska springa omkring där.
  Jag drar även en gräns vid gratulationskort, ser ingen som helst anledning till varför man ska skriva dit sina husdjurs namn. Om man är ett barn, ok, men när vuxna gör det...!? då ställer jag mig faktiskt lite frågande. Förstår verkligen inte vitsen med det.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vi brukar inte ge våra hundar några presenter, däremot brukar vi ta lite av det upprivna julklappspapperet och stoppa in en bit skinka eller leverpastej så att hundarna har något att pyssla med en stund.

  Skriver jag ett kort till en familjemedlem eller nära bekant, sådana som gillar våra hundar, så kan jag skriva in deras namn, inte annars.

  Jag ser att du har julpyntat i ditt fönster, det blev ju fint värre.

  SvaraRadera
 6. Bra idé Cissi att linda in litet godmat i papper, så de kan prassla litet. Det är klart att min katt får litet "Sheba" på julafton.

  SvaraRadera