fredag 9 december 2011

Bokresan Jorden Runt 3, Afrika

Jag har mycket försenat kommit hem från november resan med  Lyrans Noblesser. Följ gärna länken och se hur intressant hon har ordnat boksamlingarna. Det har varit både roligt och intressant. De två böcker jag läst är: Minaret, Maaza Mengiste och Under lejonets blick, Leila Aboulela.
Min text om "Under lejonets blick" försvann under natten, så jag gör ett försök att skriva om inlägget.

1974 störtades kejsaren Haile Selassie av Etiopien i en militärkupp. Han kallades Lejonet av Juda. Det här är Maaza Mengistes debutroman. Handlingen utspelar sig under tiden för militärkuppen. Kuppen framkallar skräck hos befolkningen. Perspektiven skiftar - från kejsaren till en läkare som hjälper ett tortyroffer att slippa sitt lidande.  Läkaren Hailu bor i den rikare delen av Addis Abeba med familjen. Hans fru dör och han tar nu stort ansvar för sin familj, två söner. Den äldre sonen Yonas är försiktig och sätter sin tro till Gud. Han vill inte förstöra för sin hustru och dotter. Den yngste sonen vill inte ge upp drömmen om ett fritt Etiopien och går med i den hemliga motståndsrörelsen. Pappan blir arg på sonen men en dag hamnar en patient på Hailus operationsbord och han måste ta ett beslut mot sin vilja som får ödesdigra konsekvenser.Det här är en fantastisk roman om krigets terror i Etiopien. Trots att jag minns när det här hände, visste jag inte så mycket om hur det gick till: att det blev en marxistisk samhällsordning, vars styre blev mycket blodigt och diktatoriskt.

Den här romanen känns viktig och är mycket läsvärd, trots att den innehåller så mycket våld är berättelsen också vacker. Den var för mig inte lika bra som Minaret.
*********
Minaret av Leila Aboulela
Bloomsbury förlag

Författaren är född i Kairo och har vuxit upp i Sudan. Huvudpersonen Najwa växer upp i Khartoum, Sudan. Hennes far är minister och familjen är mycket rik. Familjen har det bra materiellt. Där finns hela tiden betjänter. Najwa går i college i Khartoum och hon lever ett gott liv medmycket fickpengar. Allting förändras då Sudan drabbas av en kupp. Fadern arresteras och avrättas. Familjen flyr till London. Hennes mamma blir sjuk och hennes tvillingbror hamnar i drogberoende och till sist i fängelse. Najwa får klara sig själv och hennes trygghet och goda liv har försvunnit. Trots det växer en ny medvetenhet fram hos henne, och hon börjar omvärdera det mesta runt omkring sig och med långsam målmedvetenhet når hon en ny förståelse för sin religion. Hon blir en rättroende muslim. I London börjar hon bära hijab och går på föreläsningar i moskén. Här känner hon samhörighet och är också respekterad.

Hon arbetar som hembiträde i en familj, där hustrun inte är specielölt förtjust i  henne. Här finns en bror till hustrun och han är mycket yngre än Najwa. De blir kära, men hur det slutar kan ni säkert ana. Trots alla nederlag fortsätter hon med att ägna sig åt att besöka moskén och att lära sig mer om islam. Hon finner en sorts ödmjukhet och frid. För vad det egentligen handlar om är livets mening. Alla människor drabbas av motgångar, där grunden för allt man trott på har försvunnit, men de söker en mening för att kunna fortsätta.

Jag läste boken på Engelska, eftersom det alltid är billigare att köpa engelska pocketböcker och den här boken ville jag ha kvar. Jag känner att jag vill läsa om den snart. Den innehåller så mycket tänkvärda saker som kanske inte fastnar vid en första läsning. 

Så här står det på bokens baksida:
Aboulela paints a fascinating picture of intercultural strife …
Beautifully written, restrained and lyrical,
Minaret is both thought-provoking and disturbing”
~ Independent ~

**********


 
  
 


 

3 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja ha mer tid att läsa. En prioriteringsfråga kanske vän av ordning tänker. Ja, visst är det det. Jag ska tänka om - börjar nästa år. Har fått många fina tips av dig.
  Ha en riktigt skön och trevlig helg.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 2. Polargrevinnan, Jag har ju oceaner av tid - är.sp,du vet ensamstående. Jag träffar bara en man ute då och då för lunch, fika och trevligt samtal.Jag har skalat av allt oväsentligt. Barn och barnbarn, bokläsning, stickning och blommor är det jag prioriterar. Inte dumt, tycker jag!

  SvaraRadera
 3. Så mysigt det var att läsa dian tankar om de här två böckerna. Enligt mig, mycket bra båda men på olika sätt. Jag tyckte att Minaret var spännande för den gav mig en inblick i en annan människas tankar som var olika mina. Utmanade min värld en smula. Under lejonets blick var en spännande historiebeskrivning om ett land som jag känner lite till. Hoppas många hittar till båda böckerna!

  SvaraRadera