torsdag 16 augusti 2012

Surströmming - en njutning att se fram emot i morgon

Då ska jag gå på surströmmingskalas!Charles Emil Hagdahl anser att surströmming inte är någon kalasmat, men numera är vi många som anser det vara festmat. Med alla dessa goda tillbehör: mandelpotatis, rödlök, gott tunnbröd och gott dricka. Själv gör jag alltid en smörgås först på hårt tunnbröd, vill inte ha mjukt. Många har gräddfil till, se bilden ovan, men det behövs inte.

I Charles Emil Hagdahls Kok-Konsten från 1896 står det:
"Surströmming är en gammal anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra första föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd så väl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty akka visste hvad rutten fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då någon haut goût. - Surströmming spisas blott af de invigde - au naturel, utan annan sås än att det vattnas i munnen. Den anses af dem som en läckerhet af utsöktaste slag; men kalasmat blir den ändock aldrig, så vida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa."

Trevlig helg!

/kajsastina

3 kommentarer:

 1. Jag kan ta mackan utan just strömmingen, den vet i katten om jag skulle klara av... Men jag har inte provet iofs men vet inte om jag vill eller vågar. Hoppas du äter för mig också när du ändå blir bjuden! KRAM!

  SvaraRadera
 2. Jag äter surströmming, men med ett visst motstånd. Får man sitta ute går det ganska bra och alla tillbehör är ju så goda, så rätt vad det är tycker jag att t o m strömmingen smakar bra.
  Ha en trevlig fest!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. gettyleäter mycket gärna surströming och sitter gärna ute. Vill ha nubbe och mandelpotatis och Västerbottenost på hård bröd. Men har aldrig bott i Norrland.

  margareta

  SvaraRadera