lördag 24 augusti 2013

Om Gud av Jonas Gardell


I väntan på bokpaketet från Bokus läser jag Jonas Gardells bok, som jag hittade i bokhyllan.


Människan har i alla tider förnummit något som hon uppfattat som gudomligt i tillvaron, och hon har på olika sätt försökt föreställa sig detta det gudomliga. Det vi kallar Gud utvecklades ur en mängd gudsföreställningar och bilder som olika folk och kulturer i Främre Orienten gjorde sig under en period av flera tusen år. Gud hämtar drag och egenskaper från fåraherdarnas listiga stamgudar, den hämndlystne bergsguden Jahve, kanaaneernas uråldrige kung El, drakbesegrarna Baal och Marduk, han uppenbarar sig i storm och åska och uppträder till och med understundom som demon.

Hur kan Gud vara både kärleksfull och blodtörstig? När uppkommer det eviga livet, och hur framträder djävulen? Och hur många skapelseberättelser finns det egentligen i Bibeln?

Om Gud är en bok för troende och tvivlande, den kan läsas av den bibelvane lika gärna som av sökande som ännu aldrig öppnat en bibel. I boken söker Jonas Gardell Guds spår. Följ med på en omtumlande resa, på spaning efter Gud.

Efter framgångarna med Om Gud utsågs Jonas Gardell 2008 till hedersdoktor vid teologiska fakulteten på Lunds universitet.    


/Kajsastina

2 kommentarer:

  1. jag har ju lite svårt för honom! Men intressant fråga

    margareta

    SvaraRadera
  2. Det här låter väldigt intressant. Den boken måste jag läsa, som en av flera som Gardell skrivit. Har ännu inte läst något av honom, men har länge velat göra det.
    Man kan tycka vad man vill om Gardell, men han har en unik begåvning ...

    SvaraRadera