måndag 30 september 2013

Wolf Hall av Hilary Mantel - Bokresan jorden runt


Nu har jag avslutat min bokresa i Europa. Det är Lyrans Noblesser som tipsat om resmål och böcker.

England
Wolf Hall av Hilary Mantel

Jag mindes inte mycket från historielektionerna om 1500-talets England, Henrik VIII och Thomas Cromwell. Då berättelsen börjar är det 1500-talet i England och i inledningen berskrivs Cromwell s barndom. Att läsa boken tog nästan en månad, men det här var ingen bok att läsa en kvart och lägga ifrån mig, nej minst en timme läste jag för att inte tappa fokus. Boken på drygt 600 sidor var verkligen värd att läsa. Jag mindes Cromwell som en elak och mycket hatad person. Fram till sidan 75 var det litet segt att läsa, eftersom jag slog upp namnen i personregistret, men sedan struntade jag i det för att inte bli avbruten utan lät språket flödafritt. Boken har fått pris Man Booker Price och har en uppföljare Bring up the Bodies. Den senare finns ännu bara på Engelska men jag har beställt den.

Handlingen kretsar kring huset Tudor och berättarrösten förmodar jag är premiärminister Thomas Cromwell.  Han hade haft en olycklig barndom som son till en våldsam, berusad smed i Putney. Cromwell var intelligent och talade flera språk och for till kontinenten då han var 15 år. Denne Cromwell hade stort inflytande över utvecklingen i England på 1500-talet. Vid bokens början är han drygt 40 år. I

I första  halvan av boken berättas om kardinal Thomas Wolseys fall och den engelska striden mellan kyrka och stat. Denne ärkebiskop Wolsey är skyddsherre till Cromwell. Under 1500-talet fanns i Europa den stora konflikten när Martin Luther utmanade den katolska kyrkan med sin lära. Striden mellan kyrkan och den statliga makten blir alltmer påtaglig när kung Henrik VII vill få sitt äktenskap med Katarina av Aragonien annullerat för att gifta sig med Anne Boleyn. Förhandlingar pågår om det är påven eller det brittiska parlamentet som ska bestämma det.

Under andra halvan av romanen följer vi Cromwells försök att påverka och intrigera för att underlätta för Henrik att få ingå äktenskap med Anne Boleyn. Kungen är besatt av att få en manlig arvinge.Systrarna Boleyn, Katarina av Aragonien, den unga Mary Tudor är döttrar till Thomas Boleyn. Mary är änka efter William Carey och före detta älskarinna till Henrik VIII. Cromwells förlorade sin fru Liz och båda döttrarna i pesten. Mantel beskriver honom som  en man som månar om sin familj och han tar in sin systerson Richard i familjen och ger honom namnet Cromwell. En annan viktig person för Cromwell är Rafe Sadler som är uppvuxen på Austin Friars (Cromwells bostad). Han är förste biträde men behandlas som en son av Cromwell.
  
Wolf Hall, som ju är titeln på boken, är den plats där familjen Seymour bor och beskrivs i boken som en plats för skandaler. Gamle Sir John Seymor har en affär med sonen Richards hustru.

Det här är en ovanlig historisk roman och författaren låter oss komma in i Tudors England. Intriger på högsta nivå och olika kärleksförhållanden skildras med en viss humor. Miljöskildringarna är mycket bra Mantels har ett underbart flyt i språket. Jag ger min bedömning 4 av 5.
Ryssland
Lyckliga Moskva av Andrej Platonov

Lyckliga Moskva är titeln på en bok som gavs ut efter Platonovs död 1991 men skrevs under åren 1933-1936. Karaktären i boken är en flicka som får namnet Moskva Chesnova. När hon gått ut skolan träffar hon en man, Bozhko, som hjälper hene att komma till en fallskärmsskola. Bozhko breväxlar på Esperanto med olika personer i hela världen för att sprida kommunismen. Moskva och hennes vänner är en generation efter revolutionen. De tror på framtiden och den sanna kommunism. I början finns det en framtidstro hos ungdomarna och de arbetar hårt. Alla män förälskar sig i Moskva, men hon kan inte ge något av sig själv. Hon tror inte på kärleken. Citat ur boken: "Man kanske borde älska - och jag kommer att älska - men det är som att äta mat - det är bara en nödvändiget, det är inte det viktigaste i livet." Jag läste boken i helgen och den var lättläst, ganska intressant, men berörde mig inte, kanske för att jag läste den omedelbart efter Wolf Hall.

Min poäng blir 2 av 5.

/Kajsastina

1 kommentar:

  1. Jag har nu precis läst klart uppföljaren Bring up the bodies och den bättre och mer lättläst. Rekommenderas.

    SvaraRadera