torsdag 10 oktober 2013

Alice Munro fick Nobelpriset i litteratur 2013

 
 

För en gångs skulle hade jag redan böcker av årets nobelpristagare i litteratur. De två har några år på nacken. Nära hem fick jag i julklapp för tre år sedan av mitt äldsta barnbarn. Alice Munro kan verkligen i sina noveller skapa en spänning och närhet till de personer hon skildrar - främst kvinnor och deras relationer i vardagslivet. Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage köpte jag själv, då jag blev mycket intresserad av författarinnan efter att ha läst den första boken. Den har jag haft som min extra bok att njuta av då och då. Jag köpte den på Engelska, det är alltid mycket billigare än den översatta utgåvan. Jag beundrar just hennes stil att på få sidor få en läsare intresserad från början till slutet. Jag inbillar mig att det alltid är lättare att skriva många sidor - numera vanligt med cirka 600 sidor.  Hon är värd priset, men jag hade gissat på en afrikansk författarinna i år. Margaret Atwood är ju också från Canada och påtänkt, så nu kan det ju inte bli hon i framtiden.
/Kajsastina

4 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någonting av henne, men ska absolut göra det så fort biblioteket får hem något av henne.

  Varm kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Förstår att du blev glad när du redan hade Alice Munros böcker.
  Det ska bli spännande att läsa något av henne. Jag gillat noveller och det är verkligen en konst att säga mycket med en kort text.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 3. Henne har jag missat, men det lilla jag nu hört vekar lovande.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Ulla !

  Så kluringt att försöka byta foto i följar-rutorna, fick först ta bort Dig och sedan lägga till.Följa gick inte-

  Skäms nästan att jag aldrig läser böcker som alla andra gör. Men jag läser mest fakta +kokböcker.Kan lusläsa och ändå vet jag aldrig vad jag ska ha til lunch/middag

  Uppslagsverk älskar jag, fast Google finns. Är mera sport att bläddra.

  Hoppas Du mår fint

  Kram Mi

  SvaraRadera