lördag 5 april 2014

Parfymen - boken och filmen
Parfymen - Bilden av en mördare
Bra skådespelare, men namnet minns jag inte.
Har sett honom
i senare franska filmer
Romanen utspelar sig i 1700-talets Frankrike. Boken handlar om parfymören Jean-Baptiste Grenouille. Han är en isolerad människa på grund av den känsla av obehag han väcker eftersom han saknar kroppslukt, men han själv utvecklar ett särdeles luktsinne och blir besatt av dofter. Under ett besök i Paris, denna odörernas huvudstad, för vinden med sig den mest utsökta arom Grenouille någonsin har upplevt. Han följer extasiskt doften som kommer från en ung vacker gatuförsäljare Han dödar henne av misstag och blir mest förkrossad över att hennes doft lämnar kroppen i dödsögonblicket. För att skapa parfymer mördar han unga flickor för att extrahera deras kroppsdofter. Intrigen bygger på Rabelais Gargantua och Pantagruel  och handlar ytterst om mänsklig moral och identitet.
(Källa Wikipedia).

Jag läste boken för ca 20 år sedan och mindes det makabra och groteska. Det är lätt att via bokläsning mana fram bilderna inom sig. Den är mycket bra skriven och jag kan fortfarande rekommendera boken. Filmen däremot  är ingenting för känsliga magar, en synnerligten brutal skildring. Men bra! Slutet av filmen anses vara mycket spektukalär, då hela befolkningen i Grasse kopulerar på torget då Grenouille ska avrättas. Det är inte slutet där och den slutscen som kommer efter tänker jag inte avslöja.

Det som drar ner filmen, trots bra skådespelare, är att skådespelarna talar engelska istället för franska! Dessutom är den ovanligt frossande i närbilder på våldet. Det behövs inte. Såg en bra film igår, Vi måste tala om Kevin, där de våldsamheter som skildrades nästan enbart uttrycktes i den fasa och avsky som modern och övriga i filmen visade i sina ansikten. En mycket bra och konstnärlig film. Den fick *****.

Boken får  *****. och filmen 3,5 av 5 *.

Våren är vacker, har varit ute idag, men allergin är för svår. Har bett om ny allergimedicin. Minns skolan och alla möten med allt snörvlande på våren. Var bara ute då jag förflyttade mig från hemmet och till skolan.

/Kajsastina

3 kommentarer:

 1. Mycket intressant! Läser ju allt så i min värld fungerar även rysare och thrillers ... ;)

  Jag kan inte säga hur tacksam jag är över att min pollenallergi är borta sedan 8-9 år. Trots att jag inte känt av den på så länge så är jag ändå lite osäker varje vår, men än så länge känner jag inget i år heller.
  Det är jobbigt. Jag vet av egen erfarenhet. Hoppas att du får en medicin som hjälper bättre ...
  Önskar dig en fortsatt trevlig helg. Kram

  SvaraRadera
 2. Det låter som en spännande bok, men filmen tror jag inte att jag vill se. Möjligen om jag läser boken först, så att jag är beredd på vad som händer.

  Hoppas att du får hjälp med din allergi. Jag gjorde hypersensibilisering för ca 35 år sedan och blev av med alla mina problem. Hund, katt o häst ingick inte, så det kan jag reagera på ibland, men det ger mig inga större besvär. Det hjälper med en Zyrlex så mår jag bra igen.

  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera

 3. Hejsan !

  Nähä för den boken, då får jag mardrömmar.Om hur nära det var jag dödades av en makaber och svartsjuk man jag söp ihop med. Han slog mig ett flertal gånger kastade mig i väggar och nerför trappor. Idag minns han inget av det.

  Pollenallergin försvann i och med att jag slutade röka. Tallen kan jag känna av än idag.Och gräs.

  Skulle jag ta en Zyrkex somnade jag, blir i alla fall slö av den, tänk så olika vi är och tål.

  Idag regn men ska ut ändå om så bara för att podta ett kort till mitt Xs syster som fyller 70 och rymmer till Malmö/Köpenhamn och X-maken vill jag skulle ombesörja att hon fick en femhundring i fickpengar på resan.
  Så det ska jag göra idag-

  Hoppas Du mår prima.

  Må så gott !

  Kram Mi

  SvaraRadera