torsdag 1 maj 2014

Arbetarlitteratur

Lyrans Noblesser firar den 1:a maj med att tipsa om arbetarlitteratur. Uttrycket avser böcker av författare, som ofta är "självlärda" och som kommer från arbetarklassen. Deras böcker är socialrealistiska. De kallades också för "proletärförfattare. Jag hänger på för att få omväxling från annan bokläsning.

Jag tänker läsa om böckerna Godnatt jord av Ivar Lo-Johansson, en av de första arbetarförfattarna och Hungerpesten av Linnea Fjällstedt. Jag vet inte exakt hur många år sedan jag läste dem, - men lång tid är det - för från slutet av 70-talet och fram till pensioneringen hann jag inte läsa så mycket som jag ville.

Sedan vill jag läsa två relativt nytillkomna författares böcker. Aino Trosell är en ganska ny bekantskap, som jag verkligen gillar.  Har läst romanen En gränslös historia, som utkom för fem år sedan. Då gjorde jag inga bedömningar men numera plitar jag ned några rader för min egen skull. Minnet börjar bli kort.

Detta minns jag: Då Trosells barn var i tonåren bestämde hon sig för att skriva denna generationsroman, i vilken hon visar hur kvinnorna i släkten levde från 1850 till våra dagar. Hon beskriver hur det var i fattigbygder i Norge och Sverige. Berättelsen börjar med hennes mormorsmor Elin, som vid åtta års ålder skickas hemifrån för att tjäna piga. Kvinnornas utsatthet berodde på att männen var fysiskt starkare och fattigdomen stor. De födde barn efter barn och många utsattes också för våld. Så småningom kom alla positiva förändringar för kvinnan: på 60-talet förbud mot våldtäkt inom äktenskapet och sedan p-pillret. Det är inte deprimerande läsning, då vissa kvinnor i boken får uppleva kärlek och att bli älskade. Förf skriver med ömhet och humor om kvinnorna i släkten. Hon berör på slutet arvet till den sista generationen, hon själv och hennes dotter. Med ett rakt och osentimalt språk skildras alla livsöden. Jag blev mycket berörd. 

Har också av Troell läst Jäntungen och Off Shore, som jag tror var en deckare. Vet att hon skriver kriminalromaner. Det ska bli roligt att läsa Hjärtblad  (Trosell) och Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter. Det får räcka den här gången.

 
/Kajsastina
 
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar