torsdag 21 augusti 2014

Björklunds utspel om skolan

Jan Björklund levererade idag beslutet att alliansen föreslår betyg från åk 4. Ca 75% av lärarkåren är emot. Skälen är självklara. Yngre barn har svårt att skilja på om betyget handlar om ens person eller ens prestation. Redan nu ska en lärare föra en bra dialog med den yngre generationen - och gör det förhoppningsvis också - och något extra kontrollmedel behövs inte. Kontakt med föräldrar ska ske kontinuerligt och stöd ska sättas in tidigt. Efterlyser också skolledning som ger lärarna mer stöd. Att lärarna får tillåtelse att använda de verktyg som faktiskt finns. Har själv erfarenhet av en skolledning som ansåg att det viktigaste var att eleverna var närvarande i klassrummet, och inte hur de uppförde sig.


Björklund har nu lyckats få lärarkåren emot sig. Hans uttalande förnedrar lärarna och förklarar dem inkompetenta. "Lärarförbundet är nästan alltid emot alla förslag som alliansen tar fram, eftersom de är vänsterinfluerade." Hans uttalande är mycket negativt för Folkpartiet. Twitter har haft anstormning av inlägg om detta. Det är nog färre lärare som röstar på Folkpartiet idag.
Idén med ordningsbetyg är också helt fel. Det kommer inte att gå igenom heller, tror jag. Fel medel och viktigare att sätta fokus på annat. En grund för ordning i klassrummet ligger i ett gott ledarskap. Ingen piska behövs. Även här bygger man upp ett förtroende genom goda samtal med elever och föräldrarna ska också vara involverade i sitt barns uppförande i skolan.
Har sett Björklunds filmsnutt på TV några gånger “Jag brinner för den svenska skolan”. Jag suckar djupt.

/Kajsastina

2 kommentarer:

  1. Håller helt och hållet med dig. Har många lärare i släkten och bland vänner. Vet att förr om åren var FP ganska starkt bland lärare och poliser. Men efter dessa år de innehaft skolministerposten o den borgerliga majoriteten lär det väl inte finnas en enda lärare kvar som röstar på FP?
    Och med det nya utspelet om ordningsbetyg, betyg från 4:e klass och hans klavertramp om LF så har väl skrämt bort alla nya, yngre lärare också? Och tur är det så de fattar vad FP och de borgerliga för för politik.

    SvaraRadera
  2. Jag suckar också.

    SvaraRadera