måndag 3 augusti 2015

"En idévärld går förlorad när samhället blir allt mer sekulariserat" - Joel Halldorf under Kultur, Expressen den 2 augusti

»Den som vill göra varje miljö och varje kulturyttring så vardaglig som möjligt, är i grunden bildningsfientlig« Fokus. Klicka gärna på länken. Joel Halldorf skrev ett svar under kulturen i Expressen, som jag fann intressant. Läsa gärna hela artikeln. Han menar att bristen på bibelkunskap leder till förluster för litteraturen, filosofin och konsten. Vi får svårt att förstå  vår egen kultur om vi inte känner till Bibelns berättelser. 

Jag stöter ofta på människor som har en stor ovilja mot kyrkan. De har fått för sig att man måste vara djupt troende för att läsa bibeln och för att besöka en kyrka. Jag tycker att det är så privat vad jag tror eller inte tror och avslutar deras försök att starta en diskussion. Jag undrar vad de vill uppnå, då jag själv inte skyltar med vad jag tror. Att inte ha någon som helst kunskap om bibelns berättelser, att inte veta hur man uppträder i en kyrka är en brist. Själv kan jag inte föreställa mig ett samhälle utan kyrkan. 

Bilden visar filmatiseringen av Evelyn Waughs "En förlorad värld. Åter till Brideshead". Både boken och filmen är värld att läsas/ses om.


Citat ur Joel Halldorfs artikel: 
"En värld som tycks förlorad i vårt sekulariserade samhälle, men som lever, om än lite under radarn: I religiösa förorter och i konstens värld. Det är alltså inte hopplöst att, likt Charles, spana efter dörrar i den grå betongmuren – portar till det heliga. Bibeln är nyckeln till många av dem."

/Kajsastina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar